13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialONG-urile cer deputaţilor să respingă legea privind defăimarea socială

ONG-urile cer deputaţilor să respingă legea privind defăimarea socială

Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială, inițiat de liderul PSD Liviu Dragnea și adoptat pe 7 octombrie de Senat.

ONG-urile spun că, chiar dacă, după cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenței politice din lege și va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate "în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecție efectivă împotriva discriminării în România".

Proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup (L 534/2015) a fost adoptat pe 7 septembrie de Senat.

ONG-urile arată că acest proiect este "un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România", "instituie responsabilitatea colectivă" și "permite sancționarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităților minoritare".

Totodată, arată semnatarii, proiectul dublează prevederi din actuala legislație antidiscriminare, pe care le înrăutățește, și încălcă directivele europene în materia nediscriminării.

"Acest proiect conține definiții vagi permițând abuzuri, inclusiv limitarea libertății de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie în interiorul CNCD-ului un alt organism de sancțiune inadecvat pentru domeniul discriminării, și care nu respectă standarde de independență, transparență și minime garanții procesuale", se spune în comunicatul ONG-rilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat într-o formă foarte puțin diferită de cea a inițiatorului, precizează reprezentanții societății civile, care fac în continuare o analiză a prevederilor.

"Este greu să ne imaginăm manifestări ale identității de grup în contextul nediscriminării și egalității care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și bunelor moravuri, decât eventual în mentalitatea dictaturii național-comuniste omogenizatoare de minorități, cu precădere cele naționale. (…) Mai mult, prin lipsa mențiunii "dacă nu intră în sfera penală", în această propunere, incitarea la ură și discriminare din Codul penal (un articol care e deja mai mult sau mai puțin literă moartă având în vedere lipsa de dosare trimise de parchete în instanță), are toate șansele să devină complet inoperabil, orice astfel de incitare având toate șansele să fie inclusă doar sub definiția din acest deocamdată proiect legislativ. (…) În ceea ce privește interdicția acțiunilor “grupurilor sociale” care încalcă drepturile și libertățile altor persoane, formularea este atât de vagă, încât permite oricând interpretări abuzive, în detrimentul libertăților grupurilor minoritare/discriminate", arată ONG-urile, legându-se de definirea termenilor din proiect.

Proiectul reglementează și înființarea unui Departament pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței în interiorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar nesubordonat consiliului, ci unui membru al Colegiului Director.

"Departamentul dubleaza atribuțiile CNCD în materia nediscriminării (pe care proiectul de lege o numește defăimare socială și-i dă o definiție profund precară, cum am explicat mai sus), si aplică sancțiuni aparent
prin constatare (nu este clar cine sunt agenții constatatori prevăzuți la Art 19, al. 3 al proiectului, dar e clar că departamentul aplica sancțiunile), ca și când discriminarea ar fi o faptă obișnuită pentru o contravenție de care poti fi “controlat” conform proiectului actual, și nu o procedură adversarială, în care fiecare parte trebuie să aibă dreptul să-și expună punctul de vedere, cum altminteri este cazul acum în procedura în fața CNCD", arată ONG-urile..

În ceea ce privește instanțele, mai susțin semnatarii, acestea se vor vedea silite să aplice două legi cu aparent același obiect, al discriminării: "una definită corect și alta în bătaie de joc".

"În proiectul de lege actual, spre deosebire de OG 137/2000, în probarea faptelor nu opereaza inversarea sarcinii probei (vezi Art 20, al. 4 al proiectului și Art. 27, al. 4 din O.G. 137/2000), condiție procedurală obligatorie în cazurile de discriminare conform directivelor europene în materie", se mai spune în comunicat.

Astfel, ONG-urile solicită retragerea imediată a proiectului, iar în cazul în care nu este retras, respingerea acestuia de Camera Deputaților.

Comunicatul este semnat de ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Convenția Organizațiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și Societatea Academică din România.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o,pentru e elimina riscurile de "interpretare greşită", şi va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a susţinut că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că "această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umană".

"Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege", a spus Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că va elimina, printr-un amendament, şi criteriul privind averea, din aceleaşi considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greşit, şi tocmai de aceea va cere şi diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână "la nivel simbolic".

Tot în Camera Deputaţilor, Dragnea susţine că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere şi orice definiţie care ar putea duce la interpretări greşite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil "colateral" faţă de spiritul şi obiectivul legii.

Dragnea a explicat că legea pe care a iniţiat-o, şi care a trecut zilele acestea de Senat, a fost concepută pentru a proteja cetăţenii în faţa unor riscuri cu care s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă. "N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. (…) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc", a spus liderul PSD.

Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă