9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialONG-urile de mediu cer instituţiilor publice să garanteze securitatea activiştilor

ONG-urile de mediu cer instituţiilor publice să garanteze securitatea activiştilor

Coaliţia pentru Mediu din România solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a garanta securitatea activiştilor de mediu, după cazul de agresiune asupra acestora de la Hunedoara, se arată într-un comunicat, citat de Mediafax

“Incidentele care au avut loc pe malurile Râului Alb, judeţul Hunedoara, în care au fost agresaţi fizic o jurnalistă din Germania şi colegul nostru Gabriel Paun, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Mediului Agent Green, arată masura în care instituţiile statului român, pe care le conduceţi, îşi îndeplinesc atribuţiile. Acestea nu fac altceva decât să contribuie la menţinerea unui climat mafiot în rândul unor investitori, care reactionează prin metode violente şi care nu consideră să se supună legilor României şi îşi permit orice. Incidentul a avut loc din simpla cauză că membrii societăţii civile documentau construcţia microhidrocentralei de pe Râul Alb, o crimă de mediu, una din multele pe care societatea civilă încearcă să le limiteze, chiar fără ajutorul instituţiilor statului”, se arată în scrisoarea adresată celor doi oficiali de Coaliţia pentru Mediu.

Citeşte şi: Bătălia din Parcul Dinozaurilor

Reprezentanţii coaliţiei spun că Gabriel Păun se află în spital cu multiple leziuni corporale şi “o altă persoană a căzut victimă a atacului barbar al angajaţilor firmei ABI Automotion SRL, fiind accidentat în timp ce şoferul jurnalistei încerca să fugă din această ambuscadă”.

“Suntem alături de suferinţa amândurora şi considerăm că sunt victime ale: agresorilor implicaţi, firmei constructorare a microhidrocentralei ABI Automotion SRL, instituţiilor abilitate de la nivel local şi clasei politice care întreţine un climat de ură la adresa activiştilor ecologişti. Vă solicităm să condamnaţi public faptele descrise mai sus şi să demaraţi toate măsurile pentru identificarea, prinderea agresorilor şi tragerea lor la răspundere pentru actele de violenţă comise în data de 24.05.2015”, se mai spune în scrisoare.

ONG-urile de mediu mai solicită şi controlul de urgenţă al tuturor autorizaţiilor obţinute pentru dezvoltarea proiectelor de microhidrocentrale pe râurile de munte din România şi investigarea modalităţilor în care s-au obţinut acestea, precum şi întocmirea unui raport public cu privire la acestea.

Coaliţia pentru Mediu cuprinde peste 30 de organizaţii.

Scandalul de la Coroieşti

Duminică, două persoane – reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat – au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

“Între grupul din care făceau parte reprezentanţii ONG-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască microhidrocentrala, care, la rândul său, era însoţit de mai multe persoane, a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale”, declara Niţu.

Ulterior, preşedintele Asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun, spunea că, după ce a făcut câteva fotografii, în zonă au apărut două maşini în care se aflau zece persoane care au început să-l lovească.

El afirma că se afla, alături de un voluntar şi patru localnici, pe malul Râului Alb, pentru a documenta proiectul minihidrocentralei care se construieşte în zonă.

“Nici n-am apucat să facem câteva fotografii când a apărut o maşină de teren încărcată cu şase persoane, apoi a mai venit una cu alţi patru. Au sărit direct să ne lovească, deşi eu le spuneam că plecăm. Am fost lovit cu pumnii în ceafă şi am căzut secerat la pământ. De fiecare dată când încercam să mă ridic mă loveau şi mă aruncau din nou la pământ. Cei aflaţi în maşină (n.r. – voluntarul şi cei patru localnici) au încercat să scape şi au plecat. Am văzut cum un jeep loveşte un om, dar nu am ştiut dacă e dintre cei cu care am ajuns în zonă sau dintre agresori. Am profitat de învălmăşală şi am fugit în pădure”, afirma preşedintele Asociaţiei Agent Green.

Citeşte şi: Investitorii microcentralei din Hunedoara se apără: Activiştii NU au vrut să afle detaliile proiectului

El adăuga că a văzut o ambulanţă SMURD trecând şi a presupus că a luat rănitul.

“Nici nu ştiu cât timp am stat ascuns. Când am ieşit, am ajuns direct la spital la Haţeg, unde mi s-au făcut primele investigaţii. Am refuzat internarea deoarece trebuie să plec din ţară”, spunea Gabriel Păun.

Acesta susţinea că abia la spital a aflat că bărbatul lovit de jeep era reprezentantul firmei care construia minihidrocentrala.

Voluntarul aflat în autoturism a apucat să filmeze atacul, iar pe înregistrări se vede cum mai mulţi bărbaţi lovesc autoturismul cu care veniseră reprezentanţii Agent Green, apoi cum aruncă cu pietre.

Totodată, luni, Gabriel Păun a mers la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde s-a constat că are coaste fisurate, un deget fracturat şi că loviturile de la ceafă ar putea să-i creeze probleme.

Poliţiştii, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul.

Investitorii se apără

Unul dintre investitorii microcentralei din satul hunedorean Coroieşti este Adrian Bocea, din Arad, fiul lui Mihai Bocea, internat în spital după ce a fost lovit de autoturism în timpul scandalului de duminică.

 Adrian Bocea afirmă că tatăl său este internat la Cluj, “în stare extrem de gravă, cu fractură de coloană cervicală”.

“Nu îşi simte mâinile şi picioarele. Medicii sunt rezervaţi privind evoluţia sa, iar dacă Dumnezeu ne va ajuta (să supravieţuiască – n.r.), vor urma ani de recuperare”, arată Bocea.

Investitorul susţine că proiectul de la Coroieşti are toate aprobările necesare şi “nu este menit să distrugă mediul înconjurător”.

“De altfel, dacă reprezentanţii acestor asociaţii ecologice ar fi dorit să afle adevărul, ar fi avut toată deschiderea noastră. Avem înregistrări video în care Mihai Bocea vrea să le arate toate documentele mai multor ecologişti şi îşi exprimă deschiderea pentru dialog. De aproape un an, însă, suntem hăituiţi şi amenintaţi pe proprietatea noastră”, se precizează în comunicat.

Referitor la incidentele de duminică, Adrian Bocea declară că două maşini de teren au intrat, fără acordul familiei, pe terenul privat.

“Nu vii în forţă pe o proprietate decât dacă intenţiile sunt altele decât cele declarate public. În toate ştirile difuzate, imaginile filmate chiar de agresori au fost montate selectiv în favoarea acestora. Nimeni nu a fost înarmat cu bâte de baseball, topoare sau alte arme albe, iar asta se vede în pozele şi filmările realizate în timpul incidentului chiar de către intruşi”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Mihai Bocea “a fost călcat intenţionat de maşina de teren şi târât şapte metri sub ochii fiului său”.

În ce constă proiectul de la Coroieşti

Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Țara Haţegului.

De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birorui.

Surse locale au declarat că Mihai Bocea, investitorul de la Coroieşti, are în concesiune şi în proprietate aproximativ şapte hectare de teren în zonă.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă