10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOprea, REACȚIE după decizia definitivă de retragere a titlului de doctor

Oprea, REACȚIE după decizia definitivă de retragere a titlului de doctor

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a scris, pe contul său de Facebook, că decizia CNATDCU privind verdictul de plagiat în cazul lucrării sale de doctorat nu este una corectă că se va adresa instanței pentru “a face lumină” în acest caz.

“Am aflat din presă că a fost respinsă contestația pe care am depus-o la CNADTCU în legătură cu lucrarea de doctorat. Așa cum am mai spus, voi merge mai departe și mă voi adresa instanței pentru a face lumină în acest caz. Nu mă agăț de niciun titlu academic, așa cum nu m-am agățat de nicio funcție în toată cariera mea. Pur și simplu, vreau ca legea să fie respectată nu doar de cetățeni, ci și de instituții. În contestația depusă la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă și care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe și voi cere Justiției să analizeze toate aceste aspecte”, a scris Oprea, luni, pe Facebook.

 

El a afirmat că, în cazul său, legea a fost ‘aplicată retroactiv’, fapt care este neconstituțional. Potrivit lui Oprea, lucrarea sa a fost evaluată nu după legea din 2000, când a susținut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. El mai afirmă că pe subiectul doctoratului are două hotărâri emise de instituțiile statului român, care sunt amândouă valabile, dar care ‘se bat cap în cap’.

Oprea a mai scris că nu i-a fost respectat dreptul la apărare, subliniind că nu a fost invitat să își spună punctul de vedere în fața celor care au evaluat lucrarea. Fostul vicepremier a mai susținut și că nu există o sesizare scrisă, așa cum prevede legea, în baza căreia să fie demarată întreaga procedură în cazul lucrării sale de doctorat.

“În Punctul de vedere al Comisiei de etică a Universității din București se precizează că analiza suspiciunii de plagiat a fost efectuată ‘în urma solicitării formulate de ministrul Educației’. Însă această solicitare nu poate anula cerința expresă a legii privind sesizarea scrisă. În plus, ar fi cu totul anormal ca o procedură ce se poate încheia cu retragerea unui titlu științific prin semnătura ministrului să poată fi demarată ‘la solicitarea’ aceluiași ministru”, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, teza sa de doctorat a fost evaluată de oameni care fie nu au legătură cu domeniul juridic, fie nu sunt în măsură să se exprime pe astfel de probleme, iar Comisia de etică a Universității București nu are în componența sa niciun membru specializat în științe juridice. “Ca să nu mai spun că unul dintre membrii acestei Comisii de etică nici măcar nu a terminat facultatea, fiind încă student la Geografie”, a adăugat Oprea.

El a criticat faptul că modul în care a fost evaluată teza sa de doctorat “abundă în imprecizii procedurale și de fond”.

Citește și:  Gabriel Oprea a rămas, definitiv, fără titlul de doctor

“Este evident că de aproape un an sunt ținta unui veritabil linșaj mediatic. Nu este normal, dar este unul din riscurile pe care ți le asumi când intri în politică. Ceea ce nu pot accepta însă este ca instituțiile să lucreze după alte criterii decât cele legale. Nici articolele de ziar, nici simpatiile sau antipatiile unora, nici mizele politice nu justifică abdicarea de la lege. Dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancționat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat și din ce legi. Iar dacă nu am încălcat nicio lege, atunci de ce să fiu sancționat?”, a conchis Oprea.

Consiliul General al CNADTCU a respins, prin vot electronic, contestația formulată de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei. Astfel, se menține decizia inițială a Consiliului — cea de plagiat — în cazul tezei de doctorat a fostului vicepremier.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă