20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOradea. Rectorul Bungău, decanul Floare Chipea şi soţii Dindelegan au fost reţinuţi...

Oradea. Rectorul Bungău, decanul Floare Chipea şi soţii Dindelegan au fost reţinuţi de procurorii DNA

Un nou scandal de corupție lovește în reputația Uni­versității din Oradea. Această instituție de învățământ superior a fost decapitată de magistrați.

Noul scandal a izbucnit în contextul în care reputația universității orădene fusese grav afectată de acuzațiile de corupție aduse fostului rector, Teodor Maghiar, dar și fiilor acestuia, Traian Teodor și Adrian. Aceștia au fost acuzați că ar fi creat un mecanism prin care au fost oferite diplome universitare unor cetățeni italieni, care, în realitate, nu au frecventat cursurile Facultății de Stomatologie. În judecată a fost trimis fostul rector, care, între timp, a decedat.

Și de data aceasta, în vizorul magistraților bihoreni se află rectorul universității. Procurorii anticorupţie din județul Bihor i-au reţinut, marţi noaptea, pe rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, profesorul Camelia Dindelegan de la Facultatea de Științe Socio-Umane şi soţul acesteia, preotul ortodox Marin Dindelegan de la Parohia Ioşia. Magistrații au făcut percheziții în birourile celor trei angajați ai Universității, precum și la domiciliile lor.

Procurorii DNA au deschis pe numele celor patru un dosar penal în care sunt acuzaţi de fraude legate de modul de derulare al concursului de promovare pe post de profesor universitar a Cameliei Dindelegan de la Facultatea Științe de Socio-Umane.

Rectorul Constantin Bungău şi fostul decan Floare Chipea sunt acuzaţi de procurori de trafic de influenţă şi luare de mită, în timp ce profesorul Maria Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, preotul Marin Vasile Dindelegan, de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, fiecare.

A primit mită o pereche de ghete

În documentele procurorilor, magistrații arată că, în cauză, există date și probe care conturează că Floare Chipea ar fi primit, în perioadele iunie – august 2015, respectiv în cursul lunii ianuarie 2016, de la inculpata Camelia Dindelegan, cu ajutorul preotului Marin Vasile Dindelegan, foloase necuvenite în valoare totală de 8.640 lei. Este vorba de plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei fostului decan, bijuterii din aur şi o pereche de ghete.

„Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea Floare că își va exercita influența asupra directorului departamentului de psihologie, a consiliului facultății, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisia de concurs și să fie validat concursul. Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o privește, va acționa astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administrație și apoi ea, în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Șpagă de rector: butoni, icoană, parfum, cravată

La rândul său, rectorul Constantin Bungău este acuzat că ar fi primit, în datele de 8.12.1015 și 19.01.2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului său, foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei. Concret, este vorba de două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească.

„Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că își va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio–Umane, Chipea Floare, a directorului departamentului de psihologie și a altor persoane abilitate, astfel încât postul didadctic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfășoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector al Universității din Oradea, respectiv, să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post și să îi acorde titlul didactic de profesor universitar”, se mai precizează în documentele procurorilor.

Totodată, Camelia Dindelegan mai este acuzată că, la datele de 10.12.2015, respectiv 26 – 27.01.2015, ar fi dat unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio–Umane din cadrul Universității din Oradea, mai multe bunuri, astfel încât aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menționată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președintele comisiei.

„Foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obținerii avizelor și a aprobărilor necesare și a desfășurării în bune condiții a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soțului său Dindelegan Vasile Marin”, precizează procurorii DNA.

Deşi avocatul Bogdan Bodea, apărătorul rectorului Constantin Bungău, declara că procurorii nu i-au adus la cunoştinţă șefului Universității din Oradea calitatea de inculpat sau suspect, în comunicatul DNA este precizat că „inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de Procedură Penală”.

Toți cei reținuți au fost prezentați, miercuri, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Instanța urma să ia o decizie după închiderea ediției.

Universitatea din Oradea fremăta, miercuri, după aflarea veştii despre reţinerea rectorului Constantin Bungău, a fostului decan Floare Chipea şi a soţilor Dindelegan. Cadrele didactice aşteaptă verdictul judecătorilor pentru a vedea ce se întâmplă în continuare cu conducerea instituţiei. Profesorii orădeni spun că evenimentele nu aduc o imagine bună instituţiei, oricum pătată de nenumărate scandaluri.

În cazul în care judecătorii vor dispune arestarea rectorului Constantin Bungău, cel mai probabil, un prorector va fi delegat să devină ordonator de credite, care să suplinească parțial rolul rectorului. Acesta ar putea fi desemnat de Senatul Universităţii ori chiar de Constantin Bungău.

„Aşteptăm să vedem decizia organelor abilitate şi în funcţie de aceasta vom analiza legea şi vom lua o decizie”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea.  

Foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obținerii avizelor și a aprobărilor necesare și a desfășurării în bune condiții a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soțului său Dindelegan Vasile Marin“, afirmă procurorii DNA.

 

Universitatea din Oradea este din nou în centrul unui scandal

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă