10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOrdonanța plagiatelor, aproape de votul final. Care sunt portițele din lege

Ordonanța plagiatelor, aproape de votul final. Care sunt portițele din lege

 

Plenul Camerei Deputaților a aprobat pe articole modificările la ordonanța de urgență a Guvernului Cioloș privind plagiatele. Votul final va avea loc săptămâna viitoare. Inițial, conducerea Camerei s-a grăbit și a vrut să organizeze votul final astăzi, dar l-a amânat din lipsă de cvorum.

Astfel, deputații au eliminat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procesul de analiză și soluționare a posibilelor cazuri de plagiat.

 

Prevederile cele mai controversate se referă la acordarea titlului de organizarea școlilor doctorale, evaluarea activității acestora, acordarea și retragerea titlului de doctor, renunțarea la titlul de doctor, modalitățile de acordare a atestatului de abilitare și sanctiuni în materie. În varianta inițială a Guvernului Cioloș, decizia finală urma să aparțină Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Însă, parlamentarii au schimbat radical ordonanța de urgență a Guvernului Cioloș. Astfel, unul dintre articole menționa, în varianta Guvernului, „comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează CNATDCU, spre validare. CNATDCU, în urma evaluării dosarului, propune ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului acordarea sau neacordarea titlului de doctor”. Parlamentarii au înlocuit acest articol cu unul care exclude   CNATDCU de la luarea deciziilor. „Comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează Senatului universitar, în vederea acordării titlului de doctor”, se menționează în raportul comisiei de învățământ, votat de deputați.
În aceste condiții, a fost eliminat și articolul privind invalidarea tezelor de doctorat. „ În cazul în care CNATDCU invalidează argumentat teza de doctorat, IOSUD primeşte din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului o motivaţie scrisă de invalidare, redactată în baza observaţiilor CNATDCU. Lucrarea de doctorat poate fi retransmisă CNATDCU în termen de un an de la data primei invalidări. Dacă lucrarea de doctorat se invalidează şi a doua oară, titlul de doctor nu va fi acordat, iar studentul – doctorand va fi exmatriculat”, se menționează în articolul eliminat.
După ce în primăvară parlamentarii au mutilat ordonanța Guvernului Cioloș, preeședintele României, Klaus Iohannis, solicitase, în mai, reexaminarea legii de aprobare a ordonanței de urgență. Cererile punctuale ale președintelui Iohannis au fost, însă, respinse în ceea mai mare parte.
Cei care contestă verdictele de plagiat pot invoca legislația în vigoare la momentul scrierii lucrării. Parlamentarii nu au ținut cont de solicitarea președintelui și au adoptat un singur amendament care spune că toate suspiciunile de plagiat trebuie analizate în baza legislației în vigoare în momentul susținerii doctoratului și nu a legislației actuale.  „Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNADTCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, se arată în raportul adoptat de plenul Camerei Deputaților. În proiect rămâne și posibilitatea ca cei care vor să renunțe la titlul de doctor să poată face acest lucru.
Astfel, raportul adoptat pe articole cu sprijinul PSD vine în totală contradicție cu solicitările șefului statului. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu este de acord cu modificările făcute de către parlamentari, deoarce “intervențiile legislative menționate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum și acordarea calității de conducător de doctorat prin responsabilizarea universităților în procedura de acordare/retragere a titlului de doctor, precum și în procedura de abilitare. În opinia noastră, acest obiectiv avut în vedere de legiuitor nu poate fi efectiv și real câtă vreme implică trecerea la criterii și proceduri stabilite individual, de fiecare universitate în parte, în detrimentul unui set de condiții minimale, unitare”. Cererile punctuale ale președintelui Iohannis au fost, însă, respinse în ceea mai mare parte.

 
Modificările au trecut cu spjinul PSD, fiind contestate, fără succes de PNL, prin vocea deputatului Raluca Turcan. „Fiecare cetăţean de bună credinţă are această preocupare de cât de înalte sunt cerinţele noastre proprii ca ţară şi instituţii de calitate. OUG 4/2016 a produs efecte. Am avut verdicte de plagiat. Dincolo de anumele care au suferit verdicte de plagiat am avut reacţii prompte unei instituţii de evaluare academică“, a declarat Raluca Turcan. „PNL crede în autonomia universitară, însă în aceea alşezată pe un fundament solid, serios.“, a mai spus reprezentanta liberalilor.

După votul din Camera Deputaților, actul normativ va fi trimis Senatului.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă