22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPădurile românești, apărate de americani

Pădurile românești, apărate de americani

Proiectul de modificare a Codului Silvic a stârnit reacția virulentă a Camerei de Comerț Americană din România. AmCham consideră că prin noile prevederi, adoptate deja de Senat și înaintate Camerei Deputaților, ca for decizional, fondul forestier este pândit de pericolul defrișărilor masive.

Dacă inițial statul român își luase angajamentul ca până în anul 2035 să împădurească două milioane de hectare de teren, prin noile modificări la Codul Silvic cifra a fost redusă la numai un milion de hectare. Pe de altă parte, se va permite construirea de clădiri la numai 50 de metri distanță de marginea pădurii. Mai mult decât atât, perdelele de protecție și pășunile împădurite sunt excluse din fondul forestier. Acestea sunt exemplele pe care Camera de Comerț Americană din România le dă atunci când critică administrația de la București pentru intenția de a face schimbări în Codul Silvic.

„Am luat act cu surprindere de noul pro­iect pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul României în ședința din 17 septembrie 2014 și înaintat Camerei Deputaților, cameră decizională, în procedură de urgență. Modificările propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe să rezolve problema dramatică a defrișărilor și retrocedărilor ilegale, așa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a României în anul 2013 în Raportul de audit privind «Situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012»”, arată AmCham într-un comunicat oficial.

De remarcat, așa cum subliniază și agenția Mediafax, că AmCham este cea mai puternică organizație care reunește investitorii americani din țara noastră. Apelul făcut apoi către Camera Deputaților merge pe ideea ca forul decizional să cumpănească atent asupra viitorului pădurilor din România.

Moratoriu de șase luni

Se dă astfel un mesaj la fel de clar și Executivului, în sensul de a se lua măsuri concrete pentru protejarea pădurilor. „Solicităm, de asemenea, Guvernului adoptarea de măsuri ferme și imediate pentru soluționarea problemelor agravate legate de defrișările ilegale și retrocedările abuzive de fond forestier”. Se cere un moratoriu de șase luni, timp în care concesiunile și licențele de exploatare forestieră să fie suspendate, iar toate autorizațiile în acest sens să fie verificate. Este solicitat, în același timp, un sistem prin care să fie monitorizate transporturile de material lemnos, inventarierea zonelor despădurite si măsuri eficiente pentru reîmpăduriri. Este adus, în același timp, în prim-plan efectul catastrofal din acest an al despăduririlor în zonele de deal și de munte. Acolo au avut loc scurgeri de pe versanți și viituri care au spulberat localități întregi. Existența pădurilor ar fi împiedicat astfel de fenomene care pun în pericol siguranța populației, conchide comunicatul AmCham.

Presa a relatat până acum un fapt cel puțin ciudat, anume că propunerile pentru modificarea Codului Silvic n-ar fi pornit de la Guvern, dar totuși ele ar fi susținute de o serie de miniștri ai actualului Cabinet, în condițiile în care aceștia sunt și parlamentari. Votul final pe acest proiect va arăta dacă aleșii noștri se gândesc la interesele mărunte, ale prezentului sau la viitor, în privința moștenirii forestiere pe care o lăsăm urmașilor noștri.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă