13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPakistanezi prinși la granița Serbiei cu România. Se înăspresc controale sistematice la...

Pakistanezi prinși la granița Serbiei cu România. Se înăspresc controale sistematice la graniţele României. Se vor mări timpii de așteptare pentru formalitățile vamale

Patru cetățeni din Pakistan, cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, au fost descoperiți duminică dimineața de polițiștii de frontieră din cadrul sectorului Sânnicolau Mare, în timp ce încercau să treacă granița din Serbia în România.

Potrivit unui comunicat IGPF transmis AGERPRES, cele patru persoane au fost conduse la sediul poliției de frontieră pentru cercetări, unde au declarat că au încercat să treacă frontiera din Serbia în România cu intenția de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cele patru persoane urmând să fie preluate de lucrătorii din cadrul Centrului de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Timișoara, pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

Verificările vin ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European şi Consiliul Europei. Astfel, autorităţile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor face, începând cu data de 07 aprilie, verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre.

Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia. Această obligaţie se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime şi terestre), atât la intrare, cât şi la ieşire, precum şi pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne", transmite Poliţia de Frontieră.

Poliţiştii de frontieră anunţă că se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, dar şi pentru controlul pe aeroporturile internaţionale.

Polițiștii de frontieră și inspectorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Poliției de Frontieră Porțile de Fier I au confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate pe linia combaterii traficului cu produse accizabile, 300 de litri de alcool și 60 de pachete de țigări, de la un cetățean sârb. Bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 3.000 de lei.

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă