10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPaltin Sturdza, reţinut de procurori 24 de ore în dosarul retrocedărilor ilegale

Paltin Sturdza, reţinut de procurori 24 de ore în dosarul retrocedărilor ilegale

Paltin Gheorghe Sturza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare de pădure care ar fi fost retrocedate ilegal, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii de la DNA Brașov după cinci ore de audieri. El este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență, instigare la abuz în serviciu cu consecițe deosebit de grave.

 Anchetatorii spun că Sturdza  ar fi revendicat domeniile Ghica din Bacău, fără a avea dreptul legal. Ultimul prejudiciu estimat de specialiști depășește 400 de milioane de euro

Paltin Gheorghe Sturdza a apelat la serviciile avocatului Ioan Adam , acum deputat PSD. La instanțele băcăoane procesele au fost pierdute. După ce a obținut strămutarea, prin trafic de influență la instanța Tribunalului Covasna ( făcută de avocatul Ioan Adam și soția acestuia, judecătoare la Tribunalul Brașov- pusă sub învinuire) s-a obținut nelegal retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, deși Paltin Sturdza solicitase ultima dată doar 23.000 de hectare. Judecătorii care au dat sentința contra mită sunt arestați la domiciliu.

După ce a beneficiat de decizia definitivă, Paltin Sturdza a solicitat punerea în posesie, însă Direcția Silvică Bacău a refuzat deoarece documentele arătau că nu are drept de moștenire asupra domeniilor Ghica. Jurista direcției a atacat în instanță și a făcut și plângere la DNA. 

Pentru a nu se mai tergiversa punerea în posesie, deputatul Ioan Adam a apelat la deputatul Viorel Hrebenciuc. La rândul său, Hrebenciuc a apelat la senatorul Ilie Sârbu pentru " a călca pe capul" șefului Romsilva , Crăciunescu. Acesta din urmă a cedat presiunilor și a dat dispoziții ca Paltin să fie pus în posesie cu cele 43.000 de hectare de pădure. Șeful Romsilva este inculpat, sub control judiciar.

In paralel,  Sturdza a avut întelegeri de vânzare a pădurilor. Ultimul a fost Dan Bengescu. Viorel Hrenbenciuc, prin specialisti în tranzacții funciare, și prin fiul său, Andrei Hrebenciuc, arestat preventiv, a creat o suveică pentru a încasa bani din vânzarea părții de pădure care i se cuvenea pentru ajutor (respectiv 12.000 de hectare).

Banii urmau a fi primiți prin firma "Reședința Vârstinicilor" din România, de unde ajungeau în conturile unui off-shore din Cipru, controlat de Andrei Hrebenciuc.

Instanța Înaltei Curți va decide joi dacă îi arestează preventiv pe Andrei Hrebenciuc și Paltin Sturdza.

Deputatul Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia din Parlament, dar demisia devine efectivă abia după publicarea în Monitorul Oficial. deputatul Ioan Adam nu și-a anunțat demisia. în consecință el nu poate fi arestat fără avizul Camerei Deputaților.

 

Cele mai citite

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...

Dan Barna: „PNL-ul a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”

Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat, luni, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european...

Celebra TikTokeriță Eva Evans a murit la doar 29 de ani

Eva Evans, celebra TikTokeriță și vedetă în ascensiune a scenei rețelelor de socializare, a murit tragic la vârsta de 29 de ani. Vestea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă