8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPană "salută" activitatea DNA în dosarul retrocedărilor, dar nu îl suspendă pe...

Pană “salută” activitatea DNA în dosarul retrocedărilor, dar nu îl suspendă pe directorul Romsilva

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că "salută" ceea ce face DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, dar că nu îl va suspenda din funcție pe directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, urmărit penal în acest dosar, transmite Mediafax.

"Nu. Eu am făcut o declaraţie şi mi-o menţin. Eu, la ora actuală, din punctul de vedere al instituţiilor statului, în afară de presă, nu am nimic oficial legat de situaţia juridică a domnului Crăciunescu. Trebuie să mergi pe prezumţia de nevinovăţie, dacă nu, la cel mai mic zvon, ştiu eu, pot să ies şi să spun că dumneavoastră nu ştiu ce aţi făcut (…)”, a răspuns Pană.

Ministrul a adăugat că salută "ceea ce face" DNA în dosarul retrocedărilor şi va aplica orice măsură, însă doar dacă îi va fi cerută de autorităţile statului.

Pană a adăugat că nu doreşte să se autosesizeze după ce "a auzit din presă".

"Eu salut ce face DNA. Vreau să fiu foarte bine înţeleasă. Salut că se reia, se revizuieşte, că sunt doi judecători care sunt într-un anumit regim judiciar acum care s-au pronunţat. Deci că se reia cazul respectiv şi orice măsură pe care instituţiile statului o vor cere evident că o vom aplica. Dar nu mă autosesizez eu că am aflat din presă că ar putea fi ceva", a spus Pană.

Ministrul Apelor şi Pădurilor s-a aflat, marţi, într-o vizită în judeţul Alba, unde a avut întâlniri cu silvicultori şi cu cei interesaţi pe tema Codului Silvic. Ministrul a avut întâlniri şi cu locuitorii din Munţii Apuseni şi a vizitat barajul de la Mihoieşti, lucrare hidrotehnică începută şi nefinalizată dinainte de 1989.

În dosarul retrocedărilor sunt urmăriţi penal, printre alţii, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu, şi doi judecători de la Tribunalul Covasna.

DNA susţine că, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

"În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii", spun anchetatorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă