10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPanama Papers: Ionuţ Costea şi-a ascuns afacerile în Insulele Virgine Britanice

Panama Papers: Ionuţ Costea şi-a ascuns afacerile în Insulele Virgine Britanice

Fostul demnitar Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, întreţine cu taxe şi onorarii, de peste un deceniu, casa de avocatură Mossack Fonseca, pentru a asigura anonimatul afacerilor sale. În mecanismul paravan sunt angrenaţi consultanţi din Panama şi Geneva, afacerea având în spate o înţelegere secretă între două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice şi în Canada, scriu jurnaliştii de la Rise Project, citaţi de News.ro.

Ionuţ Costea a fost, între altele, secretar de stat în Ministerul Finanţelor sub guvernarea CDR, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al Exim Bank. Ionuţ Costea şi Mircea Geoană sunt acum implicaţi în Institutul Aspen România.

Costea este acompaniat în afacerea offshore din Insulele Virgine Britanice de Victor Vanea, patronul Pan-European Grup, companie care a organizat, la Washington, Beijing, Londra sau Bruxelles, evenimente pentru Ministerul Economiei şi companii de stat.

Familia fostului director Eximbank a încercat de-a lungul timpului să dezvolte o serie de proiecte imobiliare în România. Ionuţ Costea a pornit propria afacere imobiliară în martie 2007, când a fondat Golf Property Real Estate SRL. Compania urma să se ocupe de cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii, cât şi de achiziţionarea mai multor apartamente în cadrul complexului “Silver Mountain” din Poiana Braşov. Acest proiect imobiliar a implicat o investiţie de  400 milioane de euro şi a aparţinut omului de afaceri Dan Fischer. În aprilie 2008, Ionuţ Costea a cesionat acţiunile Golf Porperty tatălui său, Ion Costea. Compania nu a declarat încasări în 2014, potrivit ultimului bilanţ depus la Fisc.

Ionuţ Costea le-a mai spus jurnaliştilor de la Rise Project că afacerile derulate prin firma offshore nu aveau ca scop tranzacţii imobiliare, ci erau doar o extensie pentru conferinţele organizate de partenerul său Victor Vanea. “Chiar nu mai ştiu nimic din perioada aia, 2003 sau când a fost (…) După aia n-am mai făcut nimic, că n-a ieşit mare lucru”, a mai spus Costea.

Conform documentelor, Costea nu a părăsit însă acţionariatul afacerii din Insulele Virgine Britanice, iar în 2007 a intrat chiar oficial în actele companiei Shilou Finance. De asemenea, conform registrului companiilor din Quebec, Atlantic CG Consultant Group INC este încă activă, având acelaşi acţionar.

 

 

Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă