12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial#REZIST. ZIUA 12. Vocea protestatarilor din Piața Victoriei se aude până la...

#REZIST. ZIUA 12. Vocea protestatarilor din Piața Victoriei se aude până la Roma. Mesaj de susținere fără precedent, din cetatea Sfântului Scaun, pentru protestatarii din București. Papa Francisc: Corupția începe cu puțin apoi se ajunge la decădere

În mod interesant, Papa de la Roma a ales ”corupția” ca temă a Sfintei Liturghii de vineri. Deczia vine în contextul în care protestele din România împotriva corupției sunt intens relatate în toată lumea, inclusiv în publicațiile din Italia.


12 zile în Piața Victoriei. New York Times: În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi. Protestul #rezist este un exemplu de atitudine civică


Mulți corupți, mulți pești mari corupți care sunt în lume și a căror viață o știm din ziare: poate au început cu un lucru mic, nu știu, furând la cântar: ‘nu, punem 900 de grame, dar să pară un kilogram’. Corupția începe cu puțin”, a spus Suveranul Pontif.

În slăbiciunea ispitelor, pe care toți o avem, harul lui Isus ne ajută să nu ne ascundem de Domnul ci să cerem iertare, pentru a ne ridica și a merge mai departe. 

Astfel a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată vineri, 10 februarie 2017, în capela de la Casa „Sfânta Marta”, reflectând asupra diavolului care îi ispitește atât pe Adam și Eva, cât și pe Isus. Însă, a amintit pontiful, cu diavolul nu se dialoghează, deoarece se ajunge la păcat și la decădere.

 


Despre #rezist. ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII: Senatorul PSD Șerban Nicolae crede că blițul telefonului poate consuma din minutele abonamentelor de telefonie mobilă. Acesta este ditamai președintele Comisiei Juridice a Senatului | VIDEO



 

Sfântul Părinte a observat că ispitele ne pot face să ne ascundem de Isus, rămânând cu „vina” noastră, cu „păcatul” nostru, cu „decăderea” noastră.

Plecând de la prima lectură a zilei, din Cartea Facerii, episcopul Romei s-a oprit asupra ispitirii primilor oameni, Adam și Eva, apoi asupra ispitirii lui Isus în deșert. Papa a remarcat că „diavolul se face văzut sub formă de șarpe, este atrăgător, iar cu iscusința sa încearcă să înșele, este specialist în asta, este tatăl minciunii, este un mincinos”.

Știe cum să păcălească și să înșele lumea. A făcut acest lucru cu Eva. A făcut-o să se „simtă bine” și așa a început dialogul, apoi „pas cu pas” Satana a dus-o unde vroia el. Urmașul lui Petru a observat că în ceea ce-l privește pe Isus situația este diversă, diavolul sfârșește rău.


Despre #REZIST. REACȚIA SĂPTĂMÂNII. Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea | TOP CITIRI



Diavolul „încearcă să dialogheze” cu Cristos, pentru că atunci „când amăgește o persoană o face cu dialogul”. Încearcă să îl păcălească, însă Isus nu cedează. Așadar, diavolul se revelează prin ceea ce este, însă Isus dă un răspuns „care nu este al său”, este acela al Cuvântului lui Dumnezeu, deoarece „cu diavolul nu se poate dialoga” întrucât se ajunge ca Adam și Eva, „goi”.

Papa Francisc: Diavolul este rău platnic, nu plătește bine. Este un escroc. Îți promite totul și te lasă gol. Și Isus a sfârșit gol, dar pe cruce, din ascultare față de Tatăl, o altă cale. Șarpele, diavolul este viclean: nu se poate dialoga cu diavolul. Toți știm ce sunt ispitele, toți știm pentru că avem multe ispite: de vanitate, de mândrie, de lăcomie, de zgârcenie…Multe”.

Suveranul Pontif a spus că astăzi se vorbește foarte mult despre corupție. Pentru aceasta, a îndemnat papa Francisc, „trebuie cerut ajutor Domnului”.

Papa Francisc: „Mulți corupți, mulți pești mari corupți care sunt în lume și a căror viață o știm din ziare: poate au început cu un lucru mic, nu știu, furând la cântar: ‘nu, punem 900 de grame, dar să pară un kilogram’. Corupția începe cu puțin, cu dialog: ‘Dar nu, nu este adevărat că îți va face rău acest fruct! Mănâncă-l, este bun! Este un lucru mic, nimeni nu își dă seama. Fă-o, fă-o!’. Și puțin câte puțin, puțin câte puțin, se cade în păcat, se cade în corupție”.


Despre #REZIST. Dezvăluirea săptămânii:
EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13 | TOP CITIRI



Sfântul Părinte a amintit că Biserica ne învață să „nu fim naivi”, să avem „ochii deschiși” și să cerem ajutor Domnului „pentru că singuri nu putem”. Adam și Eva „se ascund” de Domnul, a observat urmașul lui Petru, în schimb ne trebuie harul lui Isus pentru „a ne întoarce și a cere iertare”.

Papa Francisc: „În ispită nu se dialoghează, se roagă: ‘Ajutor, Doamne, sunt slab. Nu vreau să mă ascund de tine’. Acesta este curaj, aceasta este biruință. Când tu începi să dialoghezi vei sfârși învins. Domnul să ne dea harul și să ne însoțească în acest curaj și dacă suntem înșelați din cauza slăbiciunii în ispită să ne dea curajul de a ne ridica și de a merge mai departe. Pentru asta a venit Isus, pentru asta”, potrivit radiovaticana.va.

Tema vine în contextul în care Sfântul Scaun a dat semnale puternice de susținere a românilor aflați în stradă pentru a protesta împotriva corupției din clasa politică și în special împotriva lui Liviu Dragnea, președintele condamnat al PSD și împotriva inculpatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României.

Site-ul adiovaticana.va publică, în acest context, un articol foarte important pentru înțelegerea mesajului de susținere pe care Suveranul Pontif îl dă protestatarilor din România.

”Criza profundă” din România îngrijorează observatorii de la Vatican

Președintele român acuză guvernul pentru că a provocat criza profundă în care s-a prăbușit țara”: titrează cotidianul Sfântului Scaun, «L’Osservatore Romano», pe pagina a doua a ediției sale de joi, 9 februarie.

Articolul nu exprimă punctul de vedere al unei instituții specifice a Sfântului Scaun, dar nu face economie de cuvinte atunci când își manifestă îngrijorarea pentru situația României.

Potrivit textului, țara este afectată de o adevărată ”paralizie politică” și se află într-o ”criză profundă”, cu ”manifestații de protest impunătoare” în marile orașe. Știrea poartă data de 8 februarie, când în România a fost cea de-a noua zi de proteste împotriva Guvernului și cea de-a treia, împotriva Președinției.

Semnalarea situației din România în oficiosul Sfântului Scaun dobândește o semnificație cu totul particulară. În 2015 surse oficiale anunțau că papa Francisc a acceptat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a vizita România.

Mai mult, ”invitaţia a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice”. E ușor de crezut că actuala ”paralizie politică” nu face decât să complice inutil și pe nedrept demersurile menite să faciliteze vizita Sanctității Sale în România.

 


Despre #REZIST. ANALIZA SĂPTĂMÂNII:
TOP. Cea mai citită analiză a săptămânii: Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | EXCLUSIVITATE



 

Nu întâmplător, articolul din «L’Osservatore Romano» atrage atenția cu privire la două gesturi: pe de o parte, lipsa de politețe instituțională arătată de președinții celor două camere ale parlamentului față de președintele României, iar pe de alta, apelul arhiepiscopului Ioan Robu adresat politicienilor, indiferent de apartenența politică, de a se gândi cu adevărat la binele și viitorul țării… continuarea aici!

 

 

 

 

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă