17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc refuză ambasadorul propus de Hollande la Vatican. Care este motivul

Papa Francisc refuză ambasadorul propus de Hollande la Vatican. Care este motivul

Papa Francisc a refuzat să valideze propunerea preşedintelui François Hollande pentru postul de ambasador al Franţei la Vatican deoarece candidatul ar fi homosexual, informează Mediafax

Acest caz ar putea afecta relaţiile dintre Paris şi Sfântul Scaun. Ambasadorul ales la 5 ianuarie de către preşedintele Republicii pentru postul de la Vatican nu a fost agreat de către Papa Francisc, în contextul în care Sfântul Scaun a intrat într-o “perioadă de tăcere”. Astfel, a devenit clar că este necesar ca Franţa să facă o nouă propunere,  relatează Le Journal du Dimance în pagina electronică.

Revista Le Canard Enchaîné a dezvăluit că Vaticanul nu l-a dorit pe acest celibatar, fără copii, reputat pentru profesionalism şi discreţie, un fin cunoscător al jocurilor de culise din administraţia Vaticanului, din cauză că ar fi gay.

Citește și: Papa Francisc condamnă persecuţia creştinilor în timpul slujbei din Vinerea Mare

Declaraţii pe care Papa le-a făcut pe 29 iulie 2013 au creat un entuziasm veritabil în cadrul comunităţii gay, care-l considera mult mai “prietenos” decât predecesorii săi. “Dacă o persoană este gay şi-l caută pe Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, declara Francisc la bordul avionului care-l aducea de la Rio. Însă a precizat că nu-i plac activităţile de lobby. 

Numele a trei “competitori” circulă deja – Emmanuelle Dachon, secretara generală a Ministrului de Externe, care a fost ambasadoare în Irlanda, ambasadorul în Arabia Saudită Bertrand Besancenot şi René Roudaut, aflat la post la Berna. Cei doi diplomaţi sunt căsătoriţi şi au copii, precizează revista.

Laurent Stéfanini, şeful de protocol al şefului statului şi al predecesorului său, care a fost desemnat în secret, ar candida deja pentru alt post în Europa de Nord, potrivit JDD.

Astfel, Franţa a aflat că deschiderea de care dă dovadă are anumite limite, printr-o “decizie luată de însuşi Papa”, a subliniat un expert. Scrisoarea pe care arhiepiscopul Parisului, cardinalul André Vingt-Trois, a trimis-o pe 11 februarie Consistoriului cardinalilor întrunit pentru a agrea ambasadorul propus de Franţa nu a schimbat decizia. Jean-Louis Tauran, cardinalul Camerlengo al Sfintei Biserici, a intervenit în favoarea lui Stéfanini, Însă Papa le-a spus mai multor cardinali că nu va ceda.

Citește și: Papa Francisc CONDAMNĂ lobbyul gay, dar “nu judecă” homosexualii

Laurent Stéfanini are, cu toate acestea, un CV perfect pentru post, apreciază JDD, precizând că el cunoaşte perfect Curia romană, deoarece s-a aflat în post la Ambasada Franţei la Sfântul Scaun în perioada 2001-2005, după Pierre Morel. La întoarcerea sa la Quai d’Orsay, tehnocratul, un catolic practicant, a devenit consilier pe probleme religioase.

Este vorba despre al doilea incident de acest fel, scrie revista, care precizează că în perioada 2007-2008 postul a rămas vacant deoarece fostul papă Benedict al XVI-lea a refuzat propunerea unui ambasador francez aflat într-o uniune civilă.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

A luat campionatul și pleacă de la FCSB! Cu ce echipă s-a înțeles Ovidiu Popescu

După opt sezoane petrecute la FCSB, Ovidiu Popescu s-a despărțit de noua campioană a României și va evolua în sezonul următor la Universitatea Cluj,...

Un grup de activiști pro-Palestina a instalat în semn de protest mai multe corturi în campusul Universității București

Un grup de activiști, care se identifică pe rețelele sociale cu numele „Solidaritate România-Palestina”, a instalat mai multe corturi în campusul Universității București, anunțând...
Ultima oră
Pe aceeași temă