19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialParchetul anunță că raportul de expertiză tehnică asupra catastrofei din Apuseni trebuie...

Parchetul anunță că raportul de expertiză tehnică asupra catastrofei din Apuseni trebuie depus până la 18 aprilie

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi că raportul expertizei tehnico-științifice judiciare asupra accidentului aviatic din Munții Apuseni trebuie depus până la data de 18 aprilie.

“Prin ordonanța din data de 14 ianuarie 2016, completată prin ordonanța din 11 februarie 2016, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnico-științifice judiciare pentru lămurirea circumstanțelor în care a avut loc catastrofa aviatică și stabilirea cauzei/cauzelor producerii acesteia, urmând ca expertul tehnic judiciar desemnat să depună la dosar raportul de expertiză până la data de 18 aprilie 2017. În cauză, cercetările urmează a fi continuate/finalizate, în funcție și de concluziile raportului de expertiză ce va fi depus până la data de 18 aprilie 2017”, precizează comunicatul Parchetului ICCJ.


Citește și: Avocata familiei Aurei Ion, care a murit în tragedia aviatică din Apuseni, denunță nereguli grave în ancheta procurorilor

“În dosar, abia acum se efectuează expertiza aviatică, nemaifiind nicio alta efectuată până în prezent. Expertiza aviatică se realizează în mod voit, cu vicii, pentru tergiversarea cauzei, în condiții izbitor de asemănătoare cu cele ale cazului accidentului aviatic de la Tuzla din 2010. În plus față de aceste nereguli, v-aș fi prezentat abuzurile comise și de către magistrații implicați în dosarele conexe accidentului aviatic din Munții Apuseni”, îi precizează avocata Laura Beleca, prin intermediul scrisorii deschise, procurorului general Augustin Lazăr.


 

Comunicatul mai precizează că în același dosar a fost efectuată și o expertiză tehnico-științifică judiciară metalurgică având ca obiect determinarea cauzelor și împrejurărilor, respectiv a datei / momentului în care s-a produs ruperea antenei fir instalată pe aeronavă, antenă destinată emiterii unui mesaj digital codificat.

Raportul de expertiză tehnico-științifică judiciară metalurgică a fost depus la dosar la data de 28 decembrie 2016.

“Cercetările efectuate până în prezent s-au derulat cu respectarea garanțiilor procesuale și a drepturilor tuturor părților, inclusiv a celor exercitate prin intermediul apărătorilor aleși, cărora, la cerere și în condițiile legii, li s-a asigurat studierea dosarului, eliberarea, în copie, a actelor de urmărire penală efectuate în cauză, respectiv prezența la activitățile de urmărire penală”, mai precizează Parchetul.

În catastrofa aviatică din data de 20 ianuarie 2014 au murit două persoane – comandantul aeronavei și Aura Ion, studentă la Facultatea de Medicină Militară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă