8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialParchetul clasează dosarul scandalului de la MȚR, când un grup de ortodocși...

Parchetul clasează dosarul scandalului de la MȚR, când un grup de ortodocși a oprit o proiecție de film LGBT

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis clasarea dosarului scandalului de la Muzeul Țăranului Român, din februarie 2013, când un grup de creștini ortodocși a boicotat o proiecție a unui film cu tematică LGBT, amenințând participanții cu bătaia și chiar cu moartea.

Procurorul a considerat că, ”în timpul acestui eveniment, nu au fost înregistrate agresiuni din partea nici unei persoane” și că participanții și-au reproșat ”lipsa de toleranță față de persoanele cu o alte orientări sexuale,” și  că  ”faptul că evenimentul a fost organizat în acea locație, considerată un simbol al țăranului român”, arată un comunicat al organizației ACCEPT, remis redacției.

 

Avocata Iustina Ionescu, din partea ACCEPT, a precizat, pentru RL, că va ataca decizia la procurorul superior, la instanța de judecată și apoi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Citește și: Scandalul de la Muzeul Ţăranului Român continuă. Organizaţiile creştine cer demiterea directorului MŢR. Niţulescu condamnă reacţiile HOMOFOBE ale protestatarilor ortodocşi

În februarie 2013, în timpul evenimentelor Lunii istoriei LGBT, proiecția filmului ”The kids are alright” a fost întreruptă de un grup de naționaliști creștin-ortodocși, care aveau steaguri, însemne ale legionarilor și care au cântat ”Deșteaptă-te, române!” și i-au amenințat pe participanții la film cu bătaia și cu moartea. Protestatarii au strigat: "Moarte homosexualilor!", "Spurcăciuni", "Animale", "Nu sunteţi români", după cum povestea organizatoarea evenimentului, Daniela Prisacariu, pentru România Liberă.

Atunci, directorul adjunct al Muzeului, Mihai Gheorghiu, a fost acuzat că el i-a ajutat pe extremiști să intre în sală. Mihai Gheorghiu susținea, atunci, că nu a fost implicat în organizarea protestului, însă nu a negat că a fost împotriva proiectării filmului.

Citește și: Scandalul de la Muzeul Ţăranului. Directorul adjunct se declară indignat: Ambadasa SUA să-mi ceară scuze

În plângerea înaintată Poliţiei de către asociația și 10 participanți la proiecție, a fost indicată înregistrarea video a evenimentelor, dar au şi fost identificaţi mai mulţi dintre manifestanţi, ei fiind cunoscuţi în mediul online.

Plângerea a fost transferată, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, apoi la Parchetul Tribunalului Militar, pentru că au fost şi jandarmi la faţa locului, şi a ajuns, în cele din urmă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

"Tergiversarea cazului a durat un an şi jumătate. Agresorii nu au fost chemaţi să dea declaraţii, darămite să fie traşi la răspundere. Forţele de ordine care trebuie să garanteze siguranţa participanţilor la evenimentul Accept nu au fost sancţionate pentru inabilitatea lor de a îşi face datoria", a arătat directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu.

Incidentul a atras atenția Ambasadei Statelor Unite la București, care a criticat protestul extremiștilor,precum și lipsa de reacție a forțelor de ordine prezente la eveniment.  ”Suntem ingrijorati mai ales de faptul ca protestul parea sa fi fost organizat sau cel putin tolerat de catre un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, intrucat acesta i-a insotit pe protestatari si nu le-a descurajat actiunile. Protestatarii au creat o atmosfera foarte intimidanta pentru persoanele care venisera sa vada filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosfera care ar fi putut duce la confruntari violente. Desi prezenta fortelor de ordine ne-a linistit, din nefericire, acestia nu au reusit sa aiba un rol mai activ, ceea ce ar fi facut posibila continuarea vizionarii filmului conform programului. Intoleranta si ura sunt inacceptabile si nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales intr-o institutie publica, deschisa tuturor cetatenilor”, era punctul de vedere al Ambasadei.

Și Rețeaua Muzeelor a condamnat protestul creștinilor, susținându-l pe directorului Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, căruia manifestanții îi ceruseră demisia.

Citește și: SCANDALUL de la MŢR CONTINUĂ. Reţeaua Muzeelor îl SUSŢINE pe directorul Niţulescu: Muzeele trebuie să promoveze TOLERANŢA

Incidentul din februarie 2013 a fost urmat de o inițiativă a Asociației ProVita pentru Copiii Născuţi şi Nenăscuţi şi Alianţa Familiilor din România, care au îndemnat oamenii să boicoteze Colegiul George Coșbuc, afișând două bannere pe Calea Moșilor,pe care era scris: ”Ți-ai vedea băiețelul homosexual? Ți-ai vedea fetița lesbiană?”. Organizațiile au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu câte 1.000 de lei, pentru instigare la ură. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în septembrie 2014, hotărârea CNCD.

Citește și: SCANDALUL MŢR. Alianţa Familiilor şi Provita, amendate pentru INSTIGARE împotriva persoanelor gay

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă