16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBăsescu poate rămâne fără moșia de la Nana? Parchetul a pus sechestru....

Băsescu poate rămâne fără moșia de la Nana? Parchetul a pus sechestru. Acuzațiile: retrocedări prin abuz în serviciu

UPDATE ora 16.00

Secția de Urmărire Penală si Criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a pus sechestru asigurator pe un  teren de 735 de hectare de la Nana, județul Călărași, pe care se află și terenul de circa 290 de hectare  cumpărat de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte. Ioana Băsescu a contestat sechestrul, contestație respinsă de instanța din Călărași.

Potrivit Parchetului, la sesizarea Corpului de control al primului ministru Victor PONTA, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.

În cauză, procurorii au dispus, la data de 16.04.2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cine a fost pus sub urmărire penală pentru retrocedările de la NANA

În dosar  s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Niculae Tudoriţa, Dobre Gheorghe, Decu Florian, Dobre Marian, Neagu Marius Gelu, Ştolea Georgică, Manea Constantin, Preda Simona Alina, Preda Vasilica, Enciu Domnica, Tudorache Nicolae şi Negoiţă Daniela sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, conflict de interese, abuz în serviciu şi spălare a banilor.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că suspecţii, în perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, soluţionarea şi înaintarea în vederea validării cererilor depuse de către ei înşişi, rude ori afini ai lor, având ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafeţe de teren agricol.

În aceeaşi perioadă, prin îndeplinirea defectuoasă ori neîndeplinirea atribuţiilor ce le reveneau, au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptăţite să le primească, fiind prejudiciat în acest mod domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu încălcarea dispoziţiilor legale.

La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care şi certificate de stare civilă), prin contrafacerea conţinutului şi folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal. 

Parchetul susține că au fost restituite nelegal peste 730 hectare de teren, prejudiciul fiind de peste 3,35 milioane de lei.

Ioana Băsescu a contestat măsura asiguratorie. Sesizarea penală ar fi fost făcută printr-un raport de control al guvernului, spun surse judiciare. Terenul a făcut și obiectul unei comisii parlamentare de control. Un dosar cu terenuri retrocedate ilegale la Nana, care s-au aflat in administrarea Institutului de Cercetări Agricole Fundulea, se află și pe rolul DNA.

Dacă magistrații din subordinea procururorului general Tiberiu Nițu au impus sechestru asigurator înseamnă că s-a început urmărirea penală, înseamnă că cel puțin Ioana Băsescu a fost chemată la Parchetul General și înștiințată de începurea urmăririi penale și de sechestru.

Procurorii susțin că retrocedarea terenului cumpărat de Băsescu a fost făcută fără respectarea legii, acuzațiile fiind de abuz in serviciu ce ar fi fost săvârșit de membrii comisiei locale/județene și probabil de către prefectul care a semnat actele de proprietate.

Potrivit unui răspuns primit la solicitarea României Libere, Parchetul General ne-a precizat:

"În cauza la care faceţi referire, aflată în curs de cercetare la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului penal asupra terenurilor care au făcut obiectul retrocedărilor, apreciate ca fiind ilegale, cu o suprafaţă totală de 735 hectare, precum şi a sechestrului penal asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând suspecţilor. Valoarea prejudiciului calculată la data săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu se cifrează la 3.345.235 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor retrocedate, contrar dispoziţiilor legale.

Ioana Băsescu a cumpărat terenul de 290,41 de hectare de la firma "Berfige" SRL, reprezentată de administratorul Bertola Fioravante, italian domiciliat în Monaco cu circa 1,3 milioane de euro, mare parte din bani ( aproximativ un milion de uero) fiind un credit ipotecar.

Dosarul de la DNA

În septembrie 2014, DNA anunța declanșarea urmăririi penale în scandalul retrocedării nelegale a circa 2.000 de hectare de la Institutul de Cercetări agricole Fundulea – Călărași, parte din terenuri fiind pe raza localității Nana. Atunci, s-a început urmărirea penală față de fostul prefect județului Călărași Șerban Jenel, foștii subprecți Cornel Coman, Doru Eduard Clăbescu, față de alți funcționari. 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă