17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialParchetul General solicită Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale...

Parchetul General solicită Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea. Cererea DNA în cazul fostului vicepremier a ajuns la Senat

UPDATE: Solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, acuzat de ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină, a ajuns, vineri, la Senat.

După prezentarea acesteia în Biroul permanent al Camerei superioare a Parlamentului, care se va reuni luni, cererea Justiției va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviințeze sau să respingă solicitarea.

Citește și: Moartea poliţistului Gigină, răzbunată. DNA cere urmărirea penală a lui Oprea

————

Parchetul General a solicitat Senatului să formuleze cererea de urmărire penală faţă de Gabriel Oprea, după ce joi DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru de interne, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

“În  conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală şi ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de OPREA GABRIEL, fost ministru al Afacerilor Interne şi viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal. Faptele reţinute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General, emis vineri dimineaţa.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat, joi, că nu a primit nicio solicitare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privindu-l pe Gabriel Oprea.  “Nu am primit nimic în această privinţă, nu sunt la curent. Dacă ajunge mâine, o să vedem mâine”, a spus Tăriceanu.

Cererea este legată de moartea agentului de poliţie Bogdan Gigină, în seara de 20 octombrie 2015, într-un accident de circulaţie. În momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Gabriel Oprea, ce preceda în trafic autoturismul ministrului, care se deplasa către locuinţa sa din cartierul Cotroceni.

Procurorii afirmă că probele de care dispun indică faptul că, “încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, că aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale.

 

 

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă