30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLudovic Orban, sub control judiciar: Își RETRAGE candidatura la Primăria Capitalei și...

Ludovic Orban, sub control judiciar: Își RETRAGE candidatura la Primăria Capitalei și DEMISIONEAZĂ din funcțiile de vicepreședinte al PNL și al Camerei Deputaților. DE CE ÎL ACUZĂ PROCURORII

UPDATE. 17.02 Procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, el fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Anchetatorii susțin că există date şi probe potrivit cărora, la data de 1 martie 2016,”inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti”

Potrivit procurorilor, la la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.
Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Ce obligații are Orban în următoarele 60 de zile

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Orban Ludovic trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a)să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la Poliţie ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească raza teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; 
e)să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media);
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 
 
Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Orban Ludovic i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

—————————————————-

 

UPDATE 16,30: Ludovic Orban a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că împotriva lui s-a decis măsura controlului judiciar pe termen de 60 de zile.

“Atâta timp cât a început urmărirea penală împotriva mea și am fost pus sub control judiciar, nu mai candidez, îmi retrag candidatura de la Primăria Capitalei”, a anunțat Ludovic Orban. De asemenea, el a declarat că va demisiona din funcțiile de prim-vicepreședinte al PNL și de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Ludovic Orban rănâne doar deputat PNL de București. El precizat, luni după-amiază, că acuzațiile împotriva lui nu se referă la perioada cât a fost ministru al Transporturilor, ci la ceva “mai recent”.

——————————————————-

UPDATE. Ludovic Orban a ajuns deja la sediul DNA. Nu a declarat nimic concret. A spus doar ca nu-i este teamă deoarece în cei 25 de ani de activitate publică nu a fost nici măcar bănuit de o faptă de corupție. De asemeena, Orban a mai spus că a fost citat prin intermediul unui ofițer de poliție judiciară.

——————————————————

Parlamentarul Ludovic Orban a fost chemat la DNA. El va merge luni după-amiază la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție. Încă nu se știe în ce cauză sau în ce calitate se va prezenta în fața procurorilor. Anunțul a fost făcut de politician pe contul său de Facebook

„Astăzi mă voi abate de la programul obişnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întâlnesc cu specialişti independenţi pentru finalizarea programului pentru bucureşteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15:00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă