12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPaşcu: Geoană a mers în SUA pentru sprijin la secretar general NATO....

Paşcu: Geoană a mers în SUA pentru sprijin la secretar general NATO. E categoric un candidat viabil

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat, marţi, că Mircea Geoană este “categoric” un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obţinerea sprijinului în acest sens, potrivit Mediafax.

“Domnul Geoană este categoric un candidat, a fost ministru de Externe al României. El a făcut şi un turneu în SUA să îşi obţină sprijin de acolo”, a afirmat Paşcu, fost ministru al Apărării în 2000-2004.

El a arătat că funcţia de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privinţa contribuţiei aduse Alianţei, iar Geoană se înscrie, deoarece are şi un profil european, nu doar în planul NATO.

Potrivit europarlamentarului social-democrat, sunt mari şansele ca un est-european să obţină funcţia deţinută până la sfârşitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece şi în 2009 au mai fost discuţii ca şi ţările nou intrate în Alianţă să aibă acces la această funcţie.

Pe de altă parte, Paşcu consideră că e puţin probabil ca ambele funcţii, cea de secretar general şi cea de adjunct al acestuia, să fie obţinute de România şi Polonia, cealaltă ţară est-europeană în care există discuţii în acest sens, cel mai plauzibil candidat fiind Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe de la Varşovia.

“Eu ştiu că în NATO există un algoritm al funcţiilor şi cred că problema se pune de o singură funcţie pentru est-europeni, fie că este vorba de România, Polonia sau Cehia”, a afirmat Paşcu.

Eurodeputatul PSD a subliniat că e necesar ca potenţialul candidat al României să fie susţinut de toate zonele de putere, atât de Guvern, cât şi de Preşedinţie, pentru a avea şanse la obţinerea funcţiei.

“Dacă vine un polonez care se bucură sută la sută de sprijin naţional, iar noi propunem un nume care e susţinut numai de un centru de putere, ar fi un handicap”, a spus Paşcu, adăugând că nu ar fi exclus ca preşedintele Băsescu să încerce să blocheze o propunere a Guvernului pentru a-şi promova unul dintre consilierii săi.

De asemenea, Paşcu a opinat că preşedintele Băsescu nu poate viza pentru el funcţia de secretar general al NATO, deoarece este prea mică pentru un fost şef de stat, iar în al doilea rând ar trebui să renunţe la un an de mandat.

Europarlamentarul PSD consideră că România “nu stă rău” în competiţia pentru obţinerea funcţiei, însă are cam aceleaşi atuuri pe care le are şi Polonia: participarea la operaţiunile NATO, la programul scutului antirachetă, dar Varşovia are o armată mai mare şi contribuie mai mult financiar la apărarea Alianţei.

“De aceea totul trebuie văzut prin prisma candidatului pe care îl propui, dacă e unul credibil, cunoscut, care promite să facă treabă acolo. Ar trebui să fie mai bun decât candidatul polonezilor”, a mai spus Paşcu.

Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte executiv al PNL, a declarat marţi că şansele ca România să obţină funcţia de secretar general al NATO sunt “mai degrabă mici şi simbolice”, ea precizând că ţara noastră ar putea dobândi funcţia de secretar general adjunct al Alianţei.

Premierul Ponta a declarat că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din ţările noi membre ale organizaţiei, respectiv România sau Polonia, şi că “un român”, care nu este Băsescu, a venit la el şi i-a cerut sprijin în acest sens,evitând însă să spună dacă acesta este Geoană.

“Este posibil – şi e foarte posibil – ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din ţările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia şi România. Ştiam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect şi am zis că îl susţin”, a spus Ponta la postul B1 TV.

Premierul a precizat că această persoană i-a cerut sprijinul pentru el, nu pentru preşedintele Traian Băsescu, şi că el i-a răspuns că, “indiferent ce ne-am supărat noi vreodată”, îl va sprijini dacă are o şansă reală să ajungă într-o poziţie atât de importantă.

Întrebat dacă este vorba despre Mircea Geoană, premierul a răspuns: “Nu pot nici să confirm, nici să infirm”.

În urmă cu o săptămână, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat pentru MEDIAFAX că, în recenta vizită în Statele Unite ale Americii, a pledat ca funcţia de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre ţările nou aliate la organizaţie, afirmaţia sa fiind făcută în contextul informaţiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informaţii privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

De altfel, Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este “un candidat credibil pentru funcţia de Secretar general al NATO”.

În presă au apărut şi informaţii referitoare la o candidatură a preşedintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administraţia Prezidenţială.

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă