11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPatronul firmei care trebuia să amenajeze standul României la SIAL dă vina...

Patronul firmei care trebuia să amenajeze standul României la SIAL dă vina pe autorități: Văzând că n-am fi avut timpul fizic să amenajăm standul, am refuzat semnarea contractului

Sorin Apostu, patronul firmei care urma să amenajeze standul României la Expoziția Internațională Alimentară de la Paris, din perioada 16-20 octombrie, susține că procedurile de atribuire a construcţiei standulului au fost tergiversate de către autorităţi, iar fără contract nu s-ar fi decontat nicio cheltuială, astfel că n-a mai rămas timp pentru amenajare, potrivit Mediafax.

„Din data de 4 octombrie, de la atribuire, până în 11 octombrie, Ministerul Economiei nu a semnat contractul necesar construirii pavilionului românesc, iar târgul urma să înceapă în data de 16 octombrie, în condiţiile în care ziua anterioară, 15, nu e o zi de construire. Ar mai fi rămas, deci, doar patru zile (11-15 octombrie) pentru ca noi să ducem materialele din România la Paris şi să le montăm acolo, construind pavilionul, pe când un TIR face trei zile pe această rută. În plus, până la semnarea contractului nu s-ar fi decontat nicio cheltuială, astfel că noi nu puteam să facem nimic. Văzând că n-am fi avut timpul fizic să amenajăm standul, am refuzat semnarea contractului”, a declarat Sorin Apostu, directorul companiei VISA SA Petroşani, pentru Mediafax.

Compania a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Economiei pentru amenajarea standului României, dar semnarea contractului de atribuire a fost tergiversată de autoritatea contractantă până la un moment în care nu mai era posibilă încadrarea în termenul 16 octombrie (ziua de începere a SIAL), explică antreprenorul.


CITEȘTE ȘI: Corpul de control al premierului face verificări la Ministerul Economiei, în legătură cu amenajarea standului de la SIAL. Precizările ministrului Economiei


 

„Dacă în data de 4 îmi ceri să-ţi construiesc o casă până la data de 14, aş putea să o fac, dar dacă până în 11 nu mi-ai dat nimic şi apoi vrei casa tot pe 14, deja nu mai am cum să o fac. Asta a fost şi cu standul nostru. Este vorba despre un stand de 645 de metri pătraţi, cu lucrări complexe, gândiţi-vă numai la montarea unui parchet de aproape 700 de metri pătraţi, cât timp vă ia? Dacă ştie cineva cum ar proceda în locul meu, să-mi spună”, a mai precizat Sorin Apostu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat miercuri că a început o acţiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Ministerul Economiei precizase, într-un comunicat de presă, că pentru participarea firmelor româneşti la târgul SIAL Paris, desfăşurat în perioada 16-20 octombrie, MECRMA a plătit chiria spaţiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branşament electric, racord la apă şi conexiune la Internet, în valoare de circa 1,2 milioane de lei.

„Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecţie a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanţă, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia şi a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea Romaniei la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire”, menţionau reprezentanţii Ministerului Economiei.

Standul României, pentru care statul român a plătit 300.000 de euro, a rămas neamenajat, după ce firma care trebuia să se ocupe de asta s-a retras din proiect. În timp ce reprezentanţii firmei spun că Ministerul Economiei nu a trimis la timp banii de lucrări, în timp ce oficialii de la Bucureşti se apără şi susţin că firma s-a retras din contract pentru că nu-l putea onora la timp. 

Potrivit sursei citate, România avea la dispoziţie un stand de peste 600 de metri pătraţi în care trebuiau să poată expune peste 50 de producători autohtoni. Cu toate acestea, stantul a rămas neamenajat, motiv pentru care comercianții au fost nevoiți să se descurce singuri și să plătească fiecare câte 1.500 de euro, pentru a putea să își expună produsele, informație negată de minister.

Preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, Ștefan Pădure, susține că de vină este Ministerul Economiei. „Din păcate, sistemul este condus de oamenii de jos, de cei care fac procedurile. Miza nu este subminarea exportului, miza este mică, ca la noi, în România şi o reprezintă plimbarea unor reprezentanţi ai statului la mai multe manifestări. Pentru că acesta fiind un târg foarte mare, ar fi luat toţi banii până la sfârşitul anului şi automat nu mai erau delegaţi ai ministerului care să vină la manifestări”, a susținut acesta.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Economiei au acuzat firma desemnată să organizeze evenimentul că „şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire”.

La SIAL au participat o sută de ţări, reprezentate de 7.000 de expozanţi.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă