13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSTENOGRAME. De ce a scăpat Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, de arestul preventiv

STENOGRAME. De ce a scăpat Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, de arestul preventiv

UPDATE: Tiberiu Urdăreanu nu a fost arestat preventiv, procurorii cerând pentru patronul UTI arest la domiciliu, după ce a recunoscut faptele care i se impută în dosar. Pentru primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, DNA a cerut încarcerarea.  

Redăm STENOGRAME din dosar, care arată cum unul din inculpați, Iulius Gabriel Mardarasevici, discută cu Nichita despre cei 10% pe care Nichita i-ar fi pretins lui Urdăreanu pentru atribuirea unui contract, dar și despre dosarul său la DNA. În cadrul discuției, Mardarasevici îi spune edilului suspendat că l-a văzut de mai multe ori întâlnindu-se cu Urdăreanu. 

“Cu ocazia întâlnirii de la sfârșItul lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici Iulius-Gabriel şi Nichita Gheorghe au discutat aspecte legate de problemele dosarului de la DNA. Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC şi că nu ştie cum să procedeze, i-a spus lui Nichita Gheorghe, în şoaptă, că a fost la UTI, la Tănăsescu, care a zis că i-ar da răspuns „peste 2 săptămâni”, afirmând că „ăştia se cam trag pe…”.

De asemenea, Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Nichita Gheorghe. „M-ai întrebat tu, ştii, la un moment dat, de acesta, de Urdă… dacă ne-am văzut în trei.. O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson şi te-am văzut cu el”.

În cadrul discuţiei Mardarasevici Iulius Gabriel i-a comunicat lui Nichita Gheorghe că e o problemă cu banii ăia (10% n.n.), că au rămas în contul IBC…Problema care este… deci ei la firmă acolo, dacă se duce şi îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i şeful, ştii?… Nu ştiu cum naiba să fac…

NICHITA GHEORGHE:… pentru banii ăia? 
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Ba da, dar sunt mulţi, sunt disproporţionaţi între… înţelegi? 
NICHITA GHEORGHE: (şoptit) Să-l caut oare pe Urdăreanu? 
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Păi nu ştiu! Tu ştii! 
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL:A, mai e chestia asta… am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi,”hai hai, hai hai”. Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea.
NICHITA GHEORGHE: Da, da… e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi. MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, dar nu asta e… Problema e că au rămas încasările …
NICHITA GHEORGHE: … (în şoaptă) Am fost în delegaţie şi noi nu puteam să ne cazăm acolo şi am zis „vă cazaţi voi dincolo şi …” 
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, ştiu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în şoaptă)
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: … Ştii ce mă stresează? Deci când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată; zic: „băi Mihai, ce pana mea?!” Şi el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!” La el la birou…
NICHITA GHEORGHE: (în şoaptă) Noi suntem monitorizaţi…
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, mă, şi ăsta…
NICHITA GHEORGHE: (în şoaptă)… dacă e, tu nu m-ai rugat, n-am făcut nimic.

Cu ocazia întâlnirii dintre Mardarasevici Iulius-Gabriel şi Tănăsescu Mihai-director UTI, au fost discutate aspecte legate de derularea şi finalizarea proiectului Managementul traficului în municipiul Iaşi. Astfel, în discuţie au fost făcute afirmaţii legate de faptul că pe execuţia proiectului nu sunt probleme.

Mardarasevici Iulius Gabriel a afirmat că are control la firmele lui şi este interesat dacă controlul a venit şi la ei (UTI n.n).Tănăsescu a infirmat,spunând că legat de ce a citit în presă nu crede că o vreo problemă. În acest context, Mardarasevici i-a spus şoptit că este o problemă cu banii care au rămas în IBC şi că nu a mai scos nimic.

Mardarasevici a afirmat că ar mai fi avut odată discuţii pe tema respectivă: „Ştii că am mai avut odată discuţia asta, ştii?”.

Mardarasevici Iulius Gabriel a arătat că este stresat de faptul că au fost ridicate documente de la primărie.

Tănăsescu a spus că el crede că documentele ridicate vizează mai multe contracte, aspect faţă de care Mardarasevici a afirmat: „eu cred că doar la ăsta”.

De asemenea, Tănăsescu a fost întrebat dacă au fost cerute documente şi de la ei (UTI n.n.), acesta afirmând: „Nu ştiu! Dacă era ceva aflam”.

Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Tănăsescu Mihail: „dă-mi o idee cum să fac cu banii rămaşi în IBC. Asta e problema”.

Pe înregistrare s-a auzit un foşnet ca de hârtie, o pauză mare în dialog, timp în care Tănăsescu a răspuns în scris, pe o agendă „Mă gândesc şi îţi spun în 2 săptămâni”(conform declaraţiei lui Mardarasevici-confirmată de întâlnirea ulterioară a celor doi).

Pentru a explica foarte clar înţelegerea dintre Nichita Gheorghe, Urdăreanu Tiberiu şi Mardarasevici Gabriel şi mecanismul prin care sumele de bani destinate primarului cu titlu de mită erau colectate în contul IBC.

În oct 2015, între Mardarasevici Iulius Gabriel şi Tănăsescu Mihail, director la SC UTI Grup SA, a avut loc o nouă întrevedere, având drept scop indicarea de către Tănăsescu Mihail a unor soluţii pentru justificarea sumei de bani aflată în contul IBC.

Tănăsescu Mihail i-a prezentat lui Mardarasevici Iulius un bileţel care era scris deja (dovadă certă a faptului că anterior, tot în scris, îi promisese că va găsi o soluţie în două săptămâni).

Conţinutul acestui bilet arăta că varianta pentru eventuala justificare a sumei din contul IBC ar fi fost ca din acei bani să fie cumpărate anumite echipamente pentru asigurarea garanţiei (care nu erau în sarcina IBC –n.n.): dispozitive diverse, prize, semafoare etc.

Inc. TĂNĂSESCU MIHAIL a recunoscut prin declaraţia din 29.10.2015 faptele reţinute în sarcina sa, făcând o descriere detaliată atât a modalităţii de disimulare a naturii reale a sumei dată ca mită, cât şi a discuţiilor avute cu inc. URDĂREANU TIBERIU pe acest subiect.

Inculpatul URDĂREANU TIBERIU, în declaraţia formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzaţia a arătat că Nichita i-a dat de înţeles că, lucrurile vor merge bine, că are un „aranjament” cu acea firmă şi că va fi mulţumit. 
Ulterior, a avut o discuţie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă ei de bunul mers al contractului, în condiţiile în care şi UTI îşi va face treaba, că era o înţelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-mi că 8-10% din valoarea contractului ar fi „obligaţii” ale asocierii pentru buna derulare a contractului”

Citește și:  Imperiul lui Urdăreanu și afacerile controversate cu statul

——–

UPDATE 21.00:  Primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA, imediat după ce a fost audiat. În același dosar a fost reținut, joi, și Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de inculpatul Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.

UPDATE 19.00: Patronul grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, a fost reținut, joi seară, după ce a fost audiat de procurorii DNA, au declarat surse judiciare.

În dosarul în care a fost audiat, Urdăreanu este implicat și primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita. Primarul este acuzat că ar fi luat mită de la Urdăreanu. Mita era legată de un contract de monitorizare a intersecțiilor din municipiul Iași, contract la care dorea să participe firma UTI.

Primarul Nichita ar fi pretins 1,5 milioane de euro de la Urdăreanu, ceea ce reprezenta 10 la sută din valoarea contractului.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost dus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat. 

Pe numele lui Urdăreanu a fost emis un mandat de aducere, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.

Patronul UTI nu a făcut declarații la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Ulterior însă, compania UTI a transmis un comunicat de presă, în care confirmă că “domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupție”.

Societatea UTI precizează că a pus la dispoziția organelor de cercetare “toate documentele solicitate”.

Grupul UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). De asemenea, UTI a câştigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, precum și pentru aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare.

Grupul a avut şi contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi.

În 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei, organizată de Primăria Capitalei, prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale.

De asemenea, UTI a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti.

 

 

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă