17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru aleși locali, găsiți incompatibili de ANI

Patru aleși locali, găsiți incompatibili de ANI

Un primar, doi viceprimari și un consilier local au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.

Lista nominală a celor patru aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:

1. Alexandru Niță, primarul comunei Morunglav din Județul Olt s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 04 iunie 2008 – 06 mai 2014, întrucât, simultan cu  funcția de viceprimar, respectiv primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul NIȚĂ N. ALEXANDRU PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003.

2.Mihai Radu Iancu, viceprimar al comunei Medieşu Aurit din județul Satu-Mare, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2012 – 27 septembrie 2013, întrucât, simultan cu  funcția de viceprimar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3. Gheorghe Damian, viceprimar în cadrul Primăriei Bilciurești din județul Dâmbovița, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 iunie 2012, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, deține și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul DAMIAN C. GHEORGHE ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

4. Silvius Gabriel Mihalcea, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Izbiceni din județul Olt, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcția de consilier local, deține și funcția de angajat în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei Izbiceni, încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr.161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MIHALCEA SILVIUS-GABRIEL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit ANI, Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:

art. 87, alin. (1), lit. d) și g), potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale; […] calitatea de comerciant persoană fizică”;

art. 88, alin. (1), lit. c), potrivit căruia „Funcția de consilier local este incompatibilă cu: […] calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv […]”;

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă