11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru cutremure s-au produs marți la Izvoarele în Galați

Patru cutremure s-au produs marți la Izvoarele în Galați

Patru seisme, două însoţite de zgomote puternice, s-au produs, marți, în satul Izvoarele, din județul Galați, la doi ani după seria de 260 de cutremure care au zguduit localitatea în 2013, anunță Mediafax

Primarul comunei gălățene Slobozia Conachi, Ion Neculau, a declarat, miercuri, că marți, în jurul orei 13.30, în satul Izvoarele s-au produs două sesime cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, însoţite de ”două bubuituri puternice”, iar ulterior, la orele 16.00 şi 18.00, au avut loc alte două cutremure de intensităţi mai mici, respectiv de 2 grade pe scara Richter.

”Seismele au fost resimţite de localnicii din satul Izvoarele şi de o parte din cei din satul Slobozia care sunt mai aproape de Izvoarele. Lumea s-a speriat, oamenii şi-au amintit de cutremurele din 2013. Cele două seisme de 3 grade s-au resimţit ca unele de 5 grade, pentru că epicentrul am înţeles că a fost la 5 kilometri. Curios este faptul că din nou se întâmplă în aceeaşi perioadă ca în 2013”, a spus primarul comunei Slobozia Conachi de care aparţine satul Izvoarele.

El a precizat că nu s-au înregistrat pagube materiale, dar a anunțat Prefectura Galaţi cu privire la seismele produse.

De asemenea, edilul a afirmat că specialişti de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) ar urma să ajungă în zilele următoare în satul Izvoarele.

”Am înţeles că vine mâine (n.r. – joi) un specialist de la INFP să restarteze staţia seismică de la Slobozia, care nu mai înregistrează, iar până vineri ar urma să vină şi domnul Diaconescu, specialist în seisme”, a mai spus primarul.

Potrivit acestuia, în judeţul Galaţi sunt amplasate şase staţii seismice, respectiv în satele Izvoarele, Slobozia, Schela, Scânteieşti, Tătarca şi Vlădeşti.

Și în 13 iulie, primarul Ion Neculau afirma că un zgomot intens, ca o bubuitură, s-a auzit în satul Izvoarele.

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie 2013, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în acea perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie 2013.

Și atunci, locuitorii din zonă spuneau că seismele au fost însoţite de zgomote.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru. În zonă, au venit atunci și reprezentanţi ai INFP.

Ministrul delegat pentru Cercetare de la acea vreme Mihnea Costoiu afirma că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a “amplificat” semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.

 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă