17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPatru ieşeni, arestaţi într-un dosar de evaziune fiscală de şase milioane de...

Patru ieşeni, arestaţi într-un dosar de evaziune fiscală de şase milioane de lei

Patru bărbaţi din Iaşi, administratori ai unor societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Cluj, o a cincea persoană fiind cercetată sub control judiciar, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la peste şase milioane de lei, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, Theodor Pavelescu, a declarat, vineri, că prejudiciul în acest caz este estimat la 6,1 milioane de lei.

"Cei patru inculpaţi sunt din Iaşi şi au fost arestaţi preventiv, joi, pentru 30 de zile, de Tribunalul Cluj, este vorba de un prejudiciu de 6,1 milioane de lei. Împotriva celei de-a cincea persoane s-a luat, vineri, măsura preventivă a controlului judiciar, cu obligaţia de a nu părăsi teritoriul României pe tot parcursul urmării penale", a spus Pavelescu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, cei patru sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Inculpaţii Stănescu Marius, Condurache Remus, Stupar Gabriel şi Costea Florin sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în aceea că, în perioada 2012-2013, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăţi comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulaţie TVA deductibil, făcând posibilă sustragerea de la plata impozitului a societăţilor comerciale favorizate, ce efectuau în fapt achiziţii de mărfuri intracomunitare. În scopul precizat au fost întocmite în fals mai multe documente justificative, care erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăţilor beneficiare, iar din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparţinând inculpaţilor, în final fiind retrasă de aceştia direct de la bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente false", se arată în documentul citat.

Potrivit anchetatorilor, cea de-a cincea persoană este cercetată pentru evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

"Aceasta administra societăţile comerciale ce beneficiau de TVA-ul deductibil, impozit pus în circulaţie prin acţiunile conjugate ale inculpaţilor menţionaţi anterior, arestaţi preventiv în prezenta cauză", se mai arată în comunicatul procurorilor.

Ancheta în acest caz a beneficiat de suportul informativ şi de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi s-a desfăşurat cu sprijinul Poliţiei Judeţene Iaşi, fiind angrenaţi şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...

Cum să asortezi bijuteriile cu ținutele? 7 sfaturi utile

Sursa foto: Shutterstock Bijuteriile pot fi detalii cheie în completarea unei ținute, adăugând strălucire și rafinament sau chiar oferind un accent de personalitate. Asortarea lor corectă...
Ultima oră
Pe aceeași temă