12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cei patru judecători, urmăriți penal. Magistratul care se ascundea de procurori...

UPDATE. Cei patru judecători, urmăriți penal. Magistratul care se ascundea de procurori a venit singur la sediul DNA: Am fost la plimbare

UPDATE 22.20

Mita judecătorilor :  de la cherestea, făină, carne și obiecte vestimentare până la sume intre 3.000 – 15.000 de lei

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de patru judecători de la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII civilă, respectiv inculpații STANCIU ION, MOLDOVAN MIRCEA, ROVENȚA ELENA și VIZIRU CIPRIAN SORIN.
În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori se menţionează că există probe şi indicii rezonabile care conturează următoarea situaţie de fapt:

Cei patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri(carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.

Astfel, în sarcina celor patru judecători s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
1. MOLDOVAN MIRCEA 
cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
2. ROVENŢA ELENA 
luare de mită 

3. STANCIU ION 
luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale) 

4. VIZIRU CIPRIAN SORIN 
luare de mită 

Potrivit probelor administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, magistraţii judecători, personal sau prin intermediari au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul:
– de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor 
– modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari. 
– desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari 
– atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă 
– pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător

La data de 19 mai 2014, având în vedere calitatea de judecători a celor patru persoane, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii și a arestării preventive a tuturor celor patru inculpaţi.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi 

———————

UPDATE 19:10: Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru sunt ceilalţi trei judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) urmăriţi penal, împreună cu colegul lor Mircea Moldovan, relatează Mediafax, citând surse judiciare.

Rovenţa a plecat în jurul orei 19.00 de la DNA, unde i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar. Ea nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din sediul Direcţiei.

Tot la DNA au fost aduşi Stanciu şi Viziru, în timp ce Moldovan a venit ulterior singur, după ce anchetatorii îl căutaseră inclusiv la locuinţa sa din Voluntari-Ilfov.

UPDATE 18:40: Cel de-al patrulea judecător urmărit penal, care, anterior, nu a fost de găsit de procurori, a venit singur la sediul DNA. Judecătorul Mircea Moldovan a declarat că ”a fost la plimbare”, conform Mediafax.

Moldovan a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îmbrăcat într-un trening, în jurul orei 18.15.

Judecătorul le-a spus jurnaliştilor că nu discută cu presa fără să aibă "mandat" în acest sens.

Întrebat unde a fost atunci când anchetatorii îl căutau pentru a-l aduce la DNA, Mircea Moldovan a răspuns: "La plimbare".

UPDATE 18.20: Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sunt urmăriţi penal, după ce ar fi cerut şi primit bani în legătură cu anumite dosare de insolvenţă, anunță DNA, conform Mediafax. Procurorii le-au comunicat calitatea de suspect la trei dintre ei, iar al patrulea se sustrage ”punerii în executare a mandatului de aducere".

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de patru judecători de la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII civilă, având în vedere că există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, direct sau prin intermediari, aceştia ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu, respectiv atribuirea anumitor dosare de insolvenţă, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvenţă ori furnizarea de informaţii în legătură cu dosare de insolvenţă în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari care erau interesaţi în cauze aflate în soluţionare la judecătorii vizaţi de cercetări", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

UPDATE 15:58: Al patrulea judecător de la Tribunalul București, care ar fi Mircea Moldovan de la Secția a VII-a Civilă, nu a fost adus luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție, deoarece s-ar ascunde de procurori, informează Agerpres, citând unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că pe numele magistratului s-a emis mandat de aducere, însă acesta s-ar ascunde de anchetatori și ar refuza să părăsească locuința.

Patru judecători de la Tribunalul București sunt audiați, luni după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA),  pentru fapte de corupție. Audierile ar putea avea legătură cu cazul judecătorului Stan Mustață, arestat preventiv pentru luare de mită, conform B1 TV.

Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie.

Mustață ar fi cerut între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă