9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Ponta: Cine nu votează guvernul va fi exclus. De ce...

VIDEO. UPDATE. Ponta: Cine nu votează guvernul va fi exclus. De ce nu va mai fi Dragnea vicepremier în Guvernul Ponta 4. Noul executiv a fost votat de PSD, PC și PLR. Ce portofolii iau conservatorii și liberalii

UPDATE 20.01: Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după şedinţa CExN, că parlamentarii PSD care nu vor vota Guvernul Ponta 4 vor fi excluşi din partid, el menţionând că solidaritatea parlamentarilor se dovedeşte în astfel de momente cum este cel al învestirii unui Cabinet.

Citește și: Cine sunt noii miniștri din Guvernul Ponta 4

Întrebat dacă a cerut, în CExN, mobilizare generale, şi i-a avertizat pe parlamenari că vor fi exlcuşi dacă nu vor vota Guvernul, Ponta a precizat: ”E o decizie care a existat întotdeauna, nu e nimic nou. Întotdeuna şi e şi normal. Este numirea Guvernului, iar solidaritatea parlametarilor se dovedeşte în aceste momente”.

UPDATE 20.52: Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică, după şedinţa CExN, că Liviu Dragnea nu va mai deţine funcţia de vicepremier în noul Guvern Ponta 4 dintr-un calcul politic, el menţionând că Dragnea va avea, în schimb, mai multe sarcini politice la PSD.

”A fost calcul politic, în aşa fel încât domnul Dragnea, care rămâne ministru al Dezvoltării Regionale, va avea mai multe sarcini politice la partid”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că nici Daniel Constantin nu va mai deţine funcţia de vicepremier, acesta solicitând pentru PC un portofoliu important şi puternic, respectiv cel al Educaţiei.

”Domnul Constantin este cel care mi-a cerut să aibă un portofoliu pemtru PC, un protofoliu foarte puternic şi important, cel al Educaţiei”, a spus Ponta.

UPDATE 19.40: Comiterul Executiv al PLR a aprobat, duminică, propunerea ca Graţiela Gavrilescu să conducă Ministerul Mediului, iar Andrei Gerea să conducă Ministerul Energiei comasat cu Ministerul IMM, a anunţat preşedintele PLR Călin Popescu Tăriceanu.

”Decizia Comitetului Executiv a fost de a recomanda ca din nou Guvern să facă parte Graţiela Gavrilescu, care să conducă Ministerul Mediului şi Apelor şi Andrei Gerea care să conducă Ministerul Energiei comasat cu mediul de afaceri”, a precizat Tăriceanu.

El a spus că sunt două ministere de „cuprindere, eficienţă şi vizibilitate liberală”, adăugând că dezbaterile din Comiterul executiv s-au axat pe faptul ca prezenţa PLR în Guvern să nu fie formală, ci să fie consistentă şi să se manifeste pe promovarea unor principii şi valori liberale, care să sprijine mediul de afaceri.

Întrebat în legătură cu faptul că noul Minister al Energiei şi IMM-urilor nu este cuprins în Guvern ca un ordonator principal de credite, Tăriceanu a arătat că noul minister va fi ordonator principal de credite, fiind minister cu statut deplin.

UPDATE 19.00: Biroul Politic al PC a aprobat, duminică, în unanimitate, noua formulă de guvern, în care PC va primi Ministerul Educaţiei pentru Sorin Câmpeanu şi Ministerul Agriculturii, care va fi condus în continuare de Daniel Constantin.

”S-a adoptat în unaimintate noua formulă guvernamentală. Am prezentat noua formulă guvernamentală, modalitatea în care PC va fi reprezentat în noul Guvern condus Ponta. Am prezetat stadiul negocierilor, cum au decurs negocierile, propunerea pe care am făcut-o în cadrul coaliţiei de guvernare de a renunţa la funcţia de vicepremier, funcţie care nu are o atribuţie specific , pentru ca PC să aibă un portofoliu cu un impact ceva mai mare în societate”, a anunțat președintele PC Daniel Constantin.

El a arătat că este o onoare pentru PC ca Sorin Câmpeanu, rectorul Universităţii de Științe Agronomice București, să conducă Ministerul Educaţiei.

Sorin Câmpeanu a precizat, la rândul său, că nu este membru al PC, dar nu exclude posibilitatea de a intra în acest partid.

UPDATE 17.40: Structura şi componenţa Guvernului Ponta 4 a fost votată în unanimitate de CExN al PSD, fără Liviu Dragnea vicepremier, printre miniştrii noi ai PSD numărându-se Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop, protrivit unor surse oficiale, transmite Mediafax.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcție urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR). PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Minsiterul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu.

Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.
Ceilalţi deținători de portofolii rămân neschimbaţi.

UPDATE 17.35: Premierul Victor Ponta a prezentat în CExN al PSD formula noului Guvern fără Dragnea în funcţia de vicepremier, acesta urmând să aibă o simplă funcție de viceprim-ministru. Funcția de vicepremeir ar urma să fie ocupată de Gabriel Oprea, potrivit unor surse participante la şedința CExN, transmite Mediafax.

Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portofoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului.

La Ministerul Mediului a fost propusă Grațiela Gavrilescu (PLR). PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor.

Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose.

Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu.

La Comunicaţii a fost propus deputatul PSD Sorin Grindeanu.

Minsiterul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu.

Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul Guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel, mai scrie Mediafax.

De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Ceilalţi deținători de portofolii rămân neschimbați.

UPDATE 17.25: Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu participă, duminică, la şedinţa CexN a PSD în care se votează structura şi componenţa nominală a Guvernului Ponta 4, anunță Mediafax.

La ultimul CExN al partidului, convocat pentru analiza eşecului la alegerile prezidenţiale, vicepreşedintele PSD, Ioan Rus, a vorbit despre faptul că alegerile ar fi fost pierdute din cauza etichetei de „comunism” asociate partidului şi candidatului Victor Ponta.

UPDATE 17.20: Deputatul PSD Mihai Tudose a declarat că la ”un metru nouă’ş’opt, o sută de kile”, crede că face față funcției de ministru în Guvernul Ponta 4, îchiar dacă în același timp e şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila. 

Potrivit Mediafax, Tudose a venit, duminică, la şedinţa CExN al PSD, unde urmează să se voteze structura şi componenţa nominală a Guvernului Ponta 4.

El a negat că urmează să facă parte din viitorul Cabinet, mărturisind, pe de altă parte, că are emoţii în privinţa votului dat de CExN.

”Evident că trebuie să ai emoţii, dar …”, a spus Tudose.

—–

Restructurarea guvernului a început pe Facebook. Trei miniştri şi-au anunţat, sâmbătă, demisiile pe reţeaua de socializare, şi tot acolo au primit mulţumiri din partea premierului Victor Ponta. Cea mai recentă demisie este cea a Aureliei Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social. În Mesajul de pe Facebook, aceasta scrie că a luat decizia de a demisiona în urma unei discuţii de premierul. Acelaşi lucru l-a precizat şi primul demisionar online al zilei de ieri, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a aflat de la Victor Ponta că departamentul său urmează să fie comasat cu Ministerul Economiei şi să aibă un şef politic. A fost urmat de Florin Jianu care, tot pe Facebook, şi-a anunţat demisia şi a motivat că şi departamentul lui – cel pentru IMM-uri – se va comasa cu Ministerul Energiei.  

Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.

El a precizat, la Antena 3, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că au convenit de comun acord să fie schimbat din funcţie.

Aurelia Cristea, vorbeste intr-o postare despre incheierea mandatului sau in fruntea Departamentului pentru Dialog Social. "In aceasta seara, in urma unei discutii cu premierul Victor Ponta am incheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasa, in Cluj-Napoca", a scris aceasta.

Premierul Victor Ponta  le-a multumit celor care plaeca si care vor veni tot prin intermediul unei retele de socializare

Mesajul postat de Victor Ponta pe Facebook:

„Azi a fost o zi dificilă, dar şi extrem de tristă pentru mine ca leader şi ca om – am vorbit cu toţi acei colegi (şi prieteni în egală măsură) miniştrii care nu se vor mai regăsi în nouă formulă restructurată a Guvernului! Le sunt tuturor recunoscător că au făcut parte din echipa guvernamentală într-un an atât de complicat – le apreciez calităţile, munca şi devotamentul şi sper să accepte că este doar vorba despre o regândire politică şi de acţiune administrativă (normală pentru orice Executiv dintr-o ţară democratică)!

Ştiu cum se simt azi (eu am plecat şi în 2004 şi în 2009 din funcţia de ministru cu sentimentul că mai aveam atâtea de făcut) şi sper să accepte decizia mea! Şi să creadă în mine şi în proiectele noastre comune.

Tot azi am discutat cu cei pe care îi propun în noul Guvern, care vor avea alături de mine în 2015-2016 responsabilitatea îndeplinirii unei Agende de acţiuni şi reforme chiar mai radicale şi dificile ca cele din anii anteriori.

Eu îi consider pe toţi (cei care pleacă şi cei care vin) prietenii şi partenerii mei în proiectul important pentru România – proiect în care au crezut şi cred încă milioane de oameni!”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/2647a1392dafb87ef2ccf5b34d4a9138/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă