4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPatru noi focare de boala limbii albastre, confirmate în Prahova

Patru noi focare de boala limbii albastre, confirmate în Prahova

Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în gospodării din Prahova, relatează Mediafax. Astfel, numărul focarelor confirmate în județ a ajuns la șase. 

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, analizele de laborator făcute la Laboratorul naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat existenţa a patru noi focare de boala limbii albastre în localităţile Bertea, Aluniş, Surani şi Poseşti. Cele patru focare confirmate se adaugă altor două focare existente la o stână din localitatea Cărbuneşti şi într-o gospodărie din comuna Ariceştii Zeletin.

Directorul DSVSA Prahova a precizat că toate cele patru focare nou confirmate sunt în gospodării ale oameilor şi că până în prezent niciun animal nu a murit.

Mihai Terecoasă a mai spus că, pe lângă cele şase focare de boală confirmate, există alte cel puţin şase suspiciuni, toate cazurile înregistrându-se în gospodării din zone în care boala a fost confirmată deja.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în Buzău, iar la scurt timp virusul s-a extins și în Vrancea, județe unde au fost înregistrate și decese provocate de această boală.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă