13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPenalii care l-au salvat pe Gabriel Oprea. Explicația unui nou vot împotriva...

Penalii care l-au salvat pe Gabriel Oprea. Explicația unui nou vot împotriva Justiţiei. Nouă dintre senatorii care l-au protejat pe fostul vicepremier sunt cercetați de DNA

Nouă dintre senatorii care au votat -împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea au probleme cu justiția. Alți doi parlamentari au fost implicaţi în afaceri controversate.

Un număr de 24 de senatori au fost filmați votând împotriva urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Pe lista celor care au votat împotrivă se află Gabriel Oprea însuși, pentru că parlamentarii nu au nici o restricție de a se pronunța în propriile dosare. El este deja urmărit penal pentru abuz în serviciu în alte două dosare care vizează folosirea abuzivă a coloanelor oficiale  și achizițiile ilegale ale MAI.

Printre cei care au votat pentru salvarea lui Oprea se numără și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). El a fost trimis în judecată de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, fiind acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Potrivit DNA,Tăriceanu ar fi  menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre  retrocedarea către Paul Philippe a unor suprafețe de teren,  implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi în procedurile de retrocedare,  actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri. Pe de altă parte, Tăriceanu a fost citat în calitate de martor în dosarul în care Bogdan Olteanu este cercetat pentru că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării.

Înfrânți în instanță, victorioși în Parlament

Senatorul PSD Ionel Agrigoroaei a fost condamnat de judecătorii de la Înalta Curte  la doi ani, șase luni și 20 de zile închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2014 pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune, în legătură cu obținerea unui credit. Însă, potrivit legii, rămân fără mandat doar parlamentarii condamnați cu executare, motiv pentru care Agrigoroaei este liber să voteze în Senat.

Cel mai vocal apărător al lui Oprea, senatorul PSD Șerban Nicolae a pierdut el însuși un proces în instanță. În aprilie 2016, magistrații Tribunalului Bucureşti au decis, definitiv, că  Şerban Nicolae trebuie să părăsească apartamentul RA-APPS de peste 150 de metri pătraţi din strada Mihai Eminescu. De asemenea, parlamentarul trebuie să plătească regiei și suma de 25.380 de euro, pentru folosirea locuinţei fără titlu. Consilier al lui Ion Iliescu între 2001 şi 2004, Nicolae a primit un apartament din partea RA-APPS, dar după ce a pierdut postul, nu a eliberat locuinţa, deşi nu mai avea dreptul legal să locuiască acolo. În 2010 a fost dat în judecată de regie deoarece a refuzat să plătească chiria, majorată de RA-APPS la aproape 4.000 de euro, în timp ce Nicolae plătea 400 de lei pe lună.

Senatorul Florea Voinea (PSD) a fost acuzat de trafic de influență pentru un prejudiciu de peste 4 milioane de euro, el fiind acuzat că a intervenit în cauze de insolvență.

Senatorul cu trei dosare

Alexandru Cordoș (PSD) este și el un vechi client al DNA. Senatorul clujean este urmărit penal în trei dosare în care este acuzat de fapte de corupție. În primul dintre ele, Alexandru Cordoș este acuzat că ar fi primit ilegal informații legate de dosarul de corupție instrumentat de procurorii DNA Cluj care îl viza pe fostul președinte PNL al Consiliului Județean, Horea Uioreanu. Alexandru Cordoș i-ar fi prevenit pe cei vizați de anchetă că le sunt ascultate telefoanele. În al doilea dosar, el este acuzat că -s-ar fi folosit de poziția sa pentru a obține contracte pentru firma unui prieten. În al treilea dosar a fost deja condamnată la trei ani și jumătate cu executare soția senatorului PSD, Mihaela -Lucia Cordoș. Ea lua mită pentru a -angaja diferite persoane în cadrul Spitalului Județean. Procurorii au disjuns acțiunea penală și îl urmăresc în continuare pe Alexandru Cordoș, precum și fiica acestuia, Andreea Cordoș, acuzată de complicitate la luarea de mită comisă de masa sa.

Legături periculoase

Procurorii nu îl vor cerceta pe Oprea și din cauza votului -împotrivă exercitat de Eugen Durbacă (ALDE), cercetat penal în dosarul „Aviasan 2” pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu. Totul a pornit de la dosarul „Avia-san” – obținerea frauduloasă a suprafaţeței de 39,61 ha, pe care se afla fosta bază „Avia-san” de la Vânători. În acest dosar, fostul deputat PDL Mihail Boldea a fost condamnat deja. Procurorii DNA au disjuns un alt dosar în care sunt cercetați penal Durbacă  și deputatul Bogdan Ciucă (ALDE), șeful Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Valer Marian (PSD) este urmărit penal pentru complicitate la șantaj în forma agravantă. El este implicat în dosarul în care Mircea Govor, fost vicepreședinte al CJ Satu Mare, a fost acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de șantaj în formă agravantă. Valer Marian, prin influența pe care o avea asupra unei redacții, l-ar fi sprijinit pe Govor să ducă o campanie denigratoare împotriva unui primar de comună, pentru ca acesta să intervină pe lângă o comisie de licitație, în favoarea unui om de afaceri, Mirel Vlas.

Alți sprijinitori ai lui Oprea au avut confruntări directe cu oamenii legii. Constantin Popa (PRU) a intrat în vizorul autorităților pentru ultraj, după ce un poliţist a depus o plângere la Parchetul Judecătoriei Buzău în care a reclamat că parlamentarul l-a agresat în sediul Poliţiei Buzău, pe motiv că i-a suspendat fiicei sale permisul de conducere.  

Nereguli financiare

Reclamații și suspiciuni

Printre susținătorii lui Oprea s-a numărat și Ioan Chelaru (PSD), un personaj cu state vechi în politică. Potrivit dezvăluirilor făcute de presă, în 2000, în plin scandal FNI, Sorin Ovidiu Vîntu i-a vândut Grupul Gelsor lui Ioan Chelaru, care era și avocatul său. Actualul senator ar fi fost un cumpărător fictiv, după care a vândut grupul către două off-shore-uri cipriote aparținând tot lui SOV.  Valoarea din acte a tranzacţiei, încheiată în iulie 2000, a fost de 30 miliarde de lei, plătibili eşalonat în 25 de ani. Valoarea reală era de 199,87 miliarde lei. Chelaru a declarat că „nu îşi mai aminteşte“ cine este patronul căruia i-a vândut grupul.  La rândul său, Ilie Năstase (independent) a fost reclamat  la DNA de către Ruxandra Dragomir, preşedintele FR Tenis, după depistarea unor nereguli financiare pe perioada mandatului său (2001-2008).

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă