21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPentagonul confirmă că un avion militar rus a urmărit nava USS Donald...

Pentagonul confirmă că un avion militar rus a urmărit nava USS Donald Cook în Marea Neagră

Pentagonul a confirmat că un avion de vânătoare rus a zburat la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, informează Mediafax.

Potrivit Departamentului american al Apărării, un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, un Marea Neagră. Se pare că avionul nu avea la bord muniţie.

"Această acţiune provocatoare şi neprofesionistă a Rusiei intră în contradicţie cu procedurile naţionale şi cu acordurile anterioare privind interacţiunea profesională între armatele noastre", a reacţionat, conform Reuters, colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

În momentul manevrelor avionului militar rus, nava USS Donald Cook efectua operaţiuni de patrulare în apele internaţionale, în partea de vest a Mării Negre.

Duminică, Ankara a semnalat prezenţa unui avion rus de recunoaştere în Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliuşin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat duminică la prânz în spaţiul internaţional, în largul coastelor României, Bulgariei şi Turciei. "Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliuşin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spaţiul aerian internaţional", a precizat Statul major al armatei turce. Forţele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma şi Merzifon.

Distrugătorul american Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei ucrainene. "Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanţii de securitate aliaţilor din cadrul NATO şi partenerilor de la Marea Neagră", a comunicat Departamentul american al Apărării.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă