15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCorupția din Suceava: Senatorul PSD Ovidiu DONȚU, suspectat de luare de mită....

Corupția din Suceava: Senatorul PSD Ovidiu DONȚU, suspectat de luare de mită. Președintele CJ Suceava Nechifor (PSD), primarii din Fălticeni și Rădăuți, între cei vizați de procurorii DNA

UPDATE : Senatorul PSD Ovidiu DONȚU, suspectat că a luat mită . El este autorul proiectul de lege prin care este blocată eficiența DNA , iar arestările pentru corupție devin imposibil de realizat

O adevărată cronică a corupției pe parcursul a 12 ani, pornită de la Consiliului Județean Suceava, actorul principal fiind președintele CJ  Ioan Cătălin Nechifor (PSD). În șirul evenimentelor infracționale descrise de procurorii DNA apar, între alții,  senatorul Ovidiu Donțu (suspectat de luare de mită) și Monica Gubernat, membră a Consiliului Națioonal al Audiovizualului, la care s-ar fi făcut trafic de influență pentru un post local TV.

Senatorul DONȚU este inițiatorul unui proiect de lege care face imposibilă arestarea pentru fapte de corupție, lansat ieri la Senatul României.

Președintele CJ Nechifor, ajutat de senatorul Donțu, ar fi sprijinit un simplu agent de vânzări să ocupe funcția publică de director adjunct, iar plata pentru susținere a fost de 20.000 de euro. Agentul era ruda unui important om de afaceri aflat în relații cu președintele CJ și senatorul Donțu, spun procurorii.

Președintele CJ Suceava ar fi făcut trafic de influență la Gubernat pentru o televiziune locală.

DNA central face percheziții la sediul CJ Suceava, Direcția Județeană de drumuri și poduri  ( la două sedii), la Primăria Fălticeni,  la SC Drumuri și Poduri SA – firma CJ Suceava. Vizată este și Primăria Rădăuți.

Sunt verificate contracte de achiziții publice din perioada 2003-2015, ceea ce înseamnă că infracțiunile au continuat 12 ani. Formele continuate ale infracțiunilor NU sunt prescrise. Perioada lungă în care s-au petrecut faptele implică multe persoane.

Vizați sunt președintele CJ Ioan Cătălin Nechifor (PSD)  si primarul din Fălticeni, între alte persoane.

De asemenea, se fac percheziții la  MULTICONSULT IPURL SUCEAVA,  S.C. CON BUCOVINA S.A. SUCEAVA, S.C. SUCT S.A. SUCEAVA, S.C. COMINCO S.A. BUCUREȘTI, S.C. BITUNOVA ROMÂNIA S.R.L. BUCUREŞTI,  S.C. CON 2000 S.R.L. BOTOŞANI,  SC TRANSPORTURI AUTO SA BOTOŞANI, S.C. CONSUL A.B.C. S.R.L. IAȘI, situat în comuna Bârnova, sat Vişan, str. Sfântul Ilie, jud. Iaşi.

Cum a fost devalizată SC Drumuri și Poduri SA Suceava, societate a Consiliului Județean. Persoanele implicate

Ioan Cătălin Nechifor,  preşedintele CJ Suceava a solicitat decontarea sumei de 137.527,95 lei pentru lucrările de modernizare a DJ 291 A, executate în luna aprilie 2013. Având în vedere faptul că lucrările nu puteau fi decontate de DJDP Suceava, întrucât porţiunea de drum se afla în administrarea Primăriei oraşului Siret, pentru a conferi o notă de legalitate acestui demers, președintele CJ Cătălin-Ioan NECHIFOR a emis mai multe hotărâri de consiliu care să prevadă predarea tronsonului de drum către administraţia judeţeană, în baza asocierii între cele două entităţi administrative.

În acest sens, în cadrul şedinţei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret. În cadrul asocierii, Consiliul Local al oraşului Siret era obligat să întocmească proiectul tehnic pentru lucrările de plombare şi să contribuie cu suma de 100.000 lei din valoarea investiţiei, în timp ce CJ Suceava urma să aloce, prin intermediul DJDP Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita iniţierea unei proceduri de licitaţie, execuţia lucrărilor a fost atribuită SC DRUMURI Şl PODURI SA Suceava, în baza unui act adiţional la contractul aflat în derulare.

 La data de 1 august 2013, președintele CJ  Cătălin-Ioan NECHIFOR a stabilit ca numitul llie Lahman, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava, să plătească suma de 300.000 lei, deşi cuantumul real al sumei datorate era de120.000 lei.

 Cele 300.000 de lei  trebuiau plătite de către  SC CON BUCOVINA SA Suceava firmei  Drumuri şi Poduri SA Suceava ( ce aparține CJ Suceava, aflată  în procedura insolvenţei.  Banii au ajuns la administratorul judiciar Ovidiu CĂLIN, administratorul special al societății era numitul Eugen GIRIGAN, vizați și ei de către procurori.

Față de această situație, fondurile NU au fost alocate Consiliului Județean Suceava, în calitate de acţionar unic al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, ci numitului Ovidiu CĂLIN ( administrator judiciar).

Prin urmare, varianta relansării activităţii SC Drumuri şi Poduri SA Suceava nu era viabilă, cu atât mai mult cu cât, societatea comercială menţionată a înstrăinat cvasitotalitatea echipamentelor şi bazelor de producţie din patrimoniu, aflându-se în imposibilitatea de a se relansa din punct de vedere economic.

Cum a rămas județul Suceava fără  autobazele – proprietăți publice 

In urma vânzării mai multor autobaze din judeţul Suceava, aflate în proprietatea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, numitul Ovidiu CĂLIN a obţinut un comision în valoare de 160.000 de lei.

În contextul unei evaluări, realizată la data de 12 decembrie 2012, a bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, propuse a fi scoase la vânzare în cadrul reorganizării activităţii societăţii, s-a stabilit o valoare a acestora de 873.316 euro, fără TVA.

Relevant este şi faptul că activităţile executate de SC Drumuri şi Poduri SA Suceava au fost preluate în decembrie 2012 de la SC Transporturi Auto SA Botoşani, în urma intervenţiei directe a numitului Cătălin-Ioan NECHIFOR la nivelul administratorilor societăţii comerciale din judeţul Botoşani.

Numitul Mihai GROZAVU, în calitate de consilier județean a intervenit  pentru atribuirea unor contracte către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, în mod direct, privind execuţia de lucrări de reabilitare/modernizare a infrastructurii rutiere judeţene. Cel în cauză şi-a argumentat cererea prin faptul că modificările OUG 34/2006 privind achiziţiile publice  permit cumpărarea directă a lucrărilor în valoare de maximum 100.000 euro. În acest sens, Mihai GROZAVU a invocat necesitatea intervenţiei preşedintelui CJ Suceava pentru materializarea propunerii avansate.

Aparent, președintele CJ a favorizat firma publică; în realitate, execuția lucrărilor a fost preluată de S.C. S.U.C.T. S.A controlată de un consilier local

Favorizarea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava de către preşedintele CJ Suceava a fost evidenţiată şi de interesul acestuia,  pentru întocmirea documentaţiei necesare decontării sumei de 250.000 lei, angajată prin asocierea judeţului Suceava cu oraşul Şiret, pentru lucrările de reabilitare a DJ 291 A Zvoriştea – Zamostea – Şiret – Climăuţi – Frătăuţii Noi, realizate de societatea comercială menţionată. Suma a fost preluată din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui CJ Suceava, destinat unor situaţii speciale.

 La nivelul Consiliul Județean Suceava au fost adoptate hotărârile nr. 37 din 28 februarie 2014 şi nr.89 din 30 mai 2014, care vizează alocarea sumei de 3.500.000 lei pentru lucrări preconizate la infrastructura rutieră judeţeană, și au drept scop , în realitate, direcţionarea lucrărilor şi efectuarea de plăţi către S.C. S.U.C.T.  S.A. Suceava.

 Pentru a disimula acordarea fondurilor numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR a interpus în  circuitul financiar SC DRUMURI şi PODURI S.A. Suceava, la care Consiliul Județean Suceava este unic acţionar, în condiţiile în care operatorul economic NU dispune de capacitatea tehnologică de a executa aceste intervenţii.

Numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR a alocat suma de 1.000.000 lei, din bugetul Consiliului Județean Suceava, prin HCJ nr. 37 din 28 februarie 2014, pentru decontarea cheltuielilor de finalizare a modernizării DJ 291A Zvoriştea – Zamostea – Şiret, intervenţie care, deşi a primit ordinul de începere în luna martie 2014, nu a fost demarată.

În mod similar, preşedintele CJ Suceava a  promovat Hotărârea CJ nr. 89 din 30 mai 2014, pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a DJ 176, km 22+000 – 33+000, Vatra Moldoviţei – Argel, prin alocarea sumei de 2.500.000 lei către SC DRUMURI şi PODURI SA Suceava, dintr-un împrumut bancar angajat de Consiliul Județean Suceava în decembrie 2006.

Demersul nu întruneşte condiţiile legale privind achiziţiile publice, întrucât contractul nr. 3810 din 14 decembrie 2006 nu prevede posibilitatea subcontractării.

De asemenea, posibilitatea cesionării lucrării către S.C. S.U.C.T. S.A. presupune, automat, transferul dreptului de încasare a plăţii către această societate şi, implicit, o eludare a legislaţiei privind atribuirea de lucrări publice.

Având în vedere faptul că anterior dobândirii calităţii de administrator special al SC DRUMURI şi PODURI SA, numitul Eugen GIRIGAN a fost angajat al S.C. S.U.C.T. S.A., cel în cauză a acţionat în prezent, cu acordul numitului Cătălin-Ioan NECHIFOR, pentru transferul unor importante fonduri din bugetul CJ Suceava către operatorul economic administrat în fapt de sus-numit.

Demersurile continue ale preşedintelui CJ Suceava pentru asigurarea de fonduri, în scopul declarat al relansării economice a SC DRUMURI şi PODURI SA,susţinute de un grup de consilieri judeţeni coordonat de Mihai GROZAVU, nu sunt întemeiate.

Astfel, de la începutul anului 2014, actul de management al societăţii este controlat de administratorul judiciar Ovidiu CĂLIN, practician în insolvenţă în cadrul MULTICONSULT IPURL Suceava, şi nu de CJ Suceava, în calitate de unic acţionar. Totodată, varianta relansării SC DRUMURI şi PODURI SA prin infuziile de capital nu este realistă, întrucât operatorul economic a înstrăinat majoritatea echipamentelor şi bazelor de producţie din patrimoniu.

 Cătălin-Ioan NECHIFOR a susţinut atribuirea preferenţială a execuţiei unor lucrări în care CJ Suceava este autoritate contractantă, în vederea obţinerii de avantaje personale

Astfel, prin intermediul numitului Cătălin-Ioan NECHIFOR, numitul Ovidiu-Florin MUTESCU, administrator al SC ANIVO'S SRL Vicovu de Jos, judeţul Suceava, a exercitat presiuni la nivelul angajaţilor administraţiei publice judeţene pentru impunerea societăţii comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare/consultanţă cu CJ Suceava sau cu administraţii publice locale de pe raza judeţului.

În acest scop, funcţionarii CJ Suceava sunt convocaţi în biroul numitului Cătălin-Ioan NECHIFOR, unde acesta, împreună cu numitul Gavril MÎRZA, fost preşedinte al CJ Suceava, îl recomandă pe numitul Ovidiu-Florin MUTESCU pentru angajarea de contracte cu instituţii publice de pe raza judeţului.

Uzând de susţinerea numiților  Gavril MÎRZA şi Cătălin-Ioan NECHIFOR, SC ANIVO'S SRL Vicovu de Jos a reuşit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienţi din mediul administraţiilor publice locale din judeţul Suceava.

În cursul lunii ianuarie 2014, numitul Gavril MÎRZA a intervenit pe lângă factori de decizie din cadrul CJ Suceava cărora le-a solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă.

În susținerea ofertei sale omul de afaceri, anterior amintit, a prezentat o listă de parapeţi de producţie externă, pentru a fi utilizaţi la podurile din administrarea DJDP Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu se pretează la infrastructura rutieră judeţeană. 

Fapta descrisă mai sus, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu imputabile președintelui CJ Nechifor.

Nechifor, fapte de luare și dare de mită

Din datele existente rezultă că numitul Cătălin-Ioan Nechifor a asigurat sprijinul societății SC TRANSPORTURI AUTO BOTOȘANI pentru câștigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llişeşti – Ciprian Porumbescu", în valoare totală de 28.520.000 lei, deoarece a primit sume de bani de la Iulian CONŢAC, coordonator informal al SC Transporturi Auto SA Botoşani.

Numitul Iulian Conțac a oferit numiților Cătălin-Ioan NECHIFOR şi Ovidiu-Liviu DONŢU, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă.

Faptele descrise mai sus, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare și dare de mită săvârșite de către președintele CJ Nechifor

Cum și pentru ce a fost mituit senatorul OVIDIU DONȚU

La data de 22 iulie 2013, numiții Cătălin-Ioan NECHIFOR şi Ovidiu Liviu DONŢU au decis susţinerea numitului Cosmin SUCIU, agent de vânzări al SC ALCEDO SRL Bucureşti, în calitate de unic candidat la concursul pentru ocuparea postului de director adjunct gradul II în cadrul Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava.

Motivul acestui demers este reprezentat de relaţiile apropiate stabilite de preşedintele CJ Suceava cu Viorel IEREMCIUC, administrator al SC HIGH TECH SRL Suceava26, socrul lui Cosmin SUCIU. în vederea atingerii obiectivului vizat, Cătălin-IoanNECHIFOR i-a solicitat lui Cosmin SUCIU să-i pună la dispoziţie CV-ul, asigurându-l că îi va comunica toate direcţiile de acţiune ulterioare.

Deşi în urma selecţiei dosarelor depuse pentru concurs, Cosmin SUCIU a fost declarat admis, acesta nu a promovat examenul scris, desfăşurat la data de 27 august 2013.

Indicii privind relaţia cointeresată dintre Cătălin-Ioan NECHIFOR şi Viorel IEREMCIUC au fost evidenţiate şi în contextul întâlnirilor efectuate de cei doi în perioada 29-30 iulie 2013, în urma cărora, la domiciliul preşedintelui CJ Suceava au fost observaţi angajaţi ai SC HIGH TECH SRL Suceava, fiind prezumată executarea unor lucrări semnificative (instalaţii electrice/sanitare), în contrapartida serviciilor de susţinere a ginerelui acestuia.

Faptele descrise mai sus, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită , fapte săvârșite de președintele CJ Nechifor și senatorul Ovidiu Donciu.

Trafic de influență la CNA, prin Monica Gubernat, memră a Consiliului

 La data de 31 iulie 2013 numitul Cătălin-Ioan Nechifor i-a solicitat numitei Maria Monica Gubernat, membru în Consiliul Național Al Audiovizualului anularea deciziei de retragere a licenței de funcționare a stației din orașul Gura Humorului aparținând SC IMPACT SUCEAVA, sancțiunea aplicată  începând cu data de 30 iulie 2013.

Preşedintele CJ Suceava a susținut postul TV pentru a-și  asigurara mediatizarea propriilor activităţi, pentru crearea unei imagini favorabile la nivelul opiniei publice.

Nechifor, protectorul firmei ACI SRL Suceava

Numiții Gabriel-Mihai IGNĂTESCU şi Victor CIOBANU, administratorii SC ACI AG SRL Suceava sunt sprijiniți de numitul Cătălin Ioan Nichifor, în vederea obţinerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiţii„închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava din cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava", în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava.

Faptele descrise mai sus, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență și ale infracțiunii de cumpărare de influență.

Protejarea intereselor SC SDG SRL Suceava. Implicate primăriile Suceava și Rădăuți

În perioada 2007-2008, la nivelul Primăriei Municipiului Rădăuți a fost achiziţionat un soft de contabilitate de la firma S.C. SDG S.R.L. SUCEAVA, ocazie cu care s-a încheiat şi un contract de service pentru suma de 2.600 lei, plus TVA, lunar, elementele prevăzute la obiectul contractului nejustificând plata sumei negociate, încheierea cât și derularea acestui contract, reprezentanții S.C. SDG S.R.L. SUCEAVA au remis sume de bani factorilor cu putere de decizie în cadrul Primăriei Municipiului Suceava.

============

Pocurorii anticorupție efectuează, joi dimineața, percheziții domiciliare în 12 locații situate în municipiul București și județele Suceava, Botoșani și Iași, din care patru sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.

Astfel, procurorii DNA efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2003-2015.

DNA verifică contractele de reabilitare a unor drumuri din Suceava, sunt suspiciuni de abuz în serviciu. Mai au loc precheziții și la o primărie din Suceava cât și la Direcția Județeană de drumuri din Suceava. 

Sunt vizați președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor, primăria și primarul din Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, SC Drumuri și Poduri SA Suceava ( firmă a Consiliului Județean Suceava), și directorul acestuia. 

În Iași, București și Botoșani sunt la firmele și persoanele juridice implicate.: Suct Suceava, Cominco București, Transporturi Auto Botoșani, Consul ABC Iași, Bitu Nova România București, Multiconsult IPURL Suceava, Con Bucovina Suceava. 

Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă