12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPercheziții de amploare la Vama Stamora Moravița. Mai mulți polițiști de frontieră,...

Percheziții de amploare la Vama Stamora Moravița. Mai mulți polițiști de frontieră, acuzați de favorizarea infractorului

Vama Stamora Moravița este blocată, marți dimineață. Procurorii DIICOT și ofițerii DGA au descins la punctul de trecere a frontierei după ce au avut informații că polițiștii au lăsat mai multe persoane că ar fi lăsat să iasă din țară, deși nu aveau acest drept. Anchetatorii urmăresc cazul de aproximativ doi ani. 60 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara.

Procurorii DIICOT și ofițerii DGA fac, marți, 41 percheziții în punctul de trecere a frontierei din Moravița, dar și în locuințele mai multor polițiști de frontieră și contrabandiști de țigări. Peste 20 de polițiști de frontieră și 30 de traficanți sunt vizați de anchetă. Procurorii au înregistrări ambientale și video cu aceștia.

Traficul în vamă este blocat, autoritățile spun că cei care vor să treacă granița vor fi îndrumați către Naidăș. Mașinile aflate în vamă sunt foarte amănunțit controlate. 

Potrivit anchetatorilor, mai mulți polițiști de frontieră ar fi permis unor persoane date în urmărire generală să treacă frontiera fără ca acestea să fie introduse în sistem și să fie reținuți pentru fi dați mai departe către autorități.

Astfel, ”în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 poliţişti de frontieră din cadrul PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct  şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă”, transmite DIICOT.

Anchetatorii au descoperit că polițiștii de frontieră implementaseră modalități clar conturate prin care se realiza trecerea prin PTF Moravița a diferitor bunuri și mărfuri (nu doar țigări de contrabandă), anumite mărfuri având denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de către contrabandiști și polițiștii de frontieră, precum și tarife fixe ce trebuiau plătite acestora.

Traficul de migranți sprijiniți de polițiștii de frontieră

Totodată s-a constatat faptul că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Perchezițiile de amarți nu sunt primele care au loc în Vama Moravița. În 2011, peste 100 de vameși au fost ridicați de procurori.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă