20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPercheziții DIICOT la Primăria Buzău: Cel puţin zece funcţionari ai instituției, în...

Percheziții DIICOT la Primăria Buzău: Cel puţin zece funcţionari ai instituției, în vizorul anchetatorilor

Minim zece funcționari ai Primăriei Buzău sunt vizați de cercetările DIICOT. Există suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme, dar prejudiciul nu a fost stabilit deocamdată, a declarat șeful DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, potrivit Mediafax

Procurorul-șef al DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, a declarat, joi, la finalul percheziţiilor de la Primăria Buzău, că vizați de anchetă sunt cel puțin zece funcționari publici din Direcția Economică, acuzați de constituirea unui grup organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu. 

Citește și: Ce spune Boșcodeală despre perchezițiile de la Primăria Buzău

Cei zece angajați ar fi comis aceste infracțiuni în perioada 2010-2015, fără ca prejudiciul să poată fi stabilit la acest moment al anchetei.

“La nivelul DIICOT – BT Buzău se efectuează cercetări penale care vizează activitatea mai multor funcționari din Direcția Economică, serviciile și birourile subordonate cu atribuții în materie de gestionare în sistemul informatizat şi letric al amenzilor, impozitelor, taxelor datorate bugetului local. Există suspiciunea că s-au introdus date false în sistemul informatic din cadrul Primăriei prin efectuarea de mențiuni privind clasarea unor amenzi care nu au fost achitate pe diferite considerente, de pildă că au fost plătite la alte primării, ceea ce e fals, că au fost anulate prin hotărâri judecătorești, ceea ce nu e real, alte amenzi ar fi fost transferate către alte localități, însă nu există nicio dovadă și suport real. Totodată, anumite debite ale unor agenți economici există suspiciunea că au fost mult diminuate prin inserarea unor date nereale privind caracterul lor și cuantumul, iar tot legat de aceste debite funcționarii cu atribuții în materie nu au exercitat urmărirea și executarea silită a debitelor pe care le au unii agenți economici din Buzău”, a declarat Nicolae Petroșel.

El a precizat că de la Primăria Buzău au fost ridicate mai multe documente și înscrisuri care vor fi analizate, urmând a se trage concluziile la finalul cercetărilor.

Până atunci, Petroșel a spus că nu se știe valoarea prejudiciului și nici nu vor fi făcute rețineri, angajații de la Direcția Economică urmând a merge la serviciu ca înainte de descinderi.

“Este vorba despre mai mulți funcționari, minim zece, dar există posibilitatea extinderii cercetărilor şi la alte persoane, trebuie să examinăm conținutul documentelor ridicate, vom începe apoi procedurile. După ce vom centraliza datele vom lua, desigur, măsurile ce se impun”, a declarat Petroșel.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut, joi, mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni ce vizează săvârşirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.

De asemenea, aceștia ar fi introdus date false în sistemul informatic, “respectiv menţiuni nereale că amenzile ar fi fost plătite la consiliile locale din alte localităţi sau la sucursale şi filiale CEC din alte localităţi, acţiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contravenţiilor şi introducerea scriptică a altor documente”.

Funcționarii mai sunt suspectați că au introdus date false în sistemul informatic, vizând ştergerea şi anularea datoriilor mai multor persoane juridice în condiţii nelegale, respectiv înainte de împlinirea termenului de prescripţie de cinci ani, că nu au luat măsurile legale pentru urmărirea şi executarea bunurilor persoanelor juridice care figurează cu datorii la bugetul municipalităţii, dar și că au emis “cu mare întârziere” titlurile de executare silită, respectiv în apropierea împlinirii termenului de prescripţie a executării debitelor locale către bugetul municipalităţii.

Acţiunea s-a desfășurat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la SCCO Buzău și BCCO Ploiești, sprijinul tehnic şi informativ fiind asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, acțiunea vizează identificarea şi ridicarea registrelor, documentelor şi înscrisurilor care redau înregistrarea sau evidenţierea, urmărirea şi executarea silită de amenzi, impozite şi taxe locale, precum şi orice alte înscrisuri cu valoare probatorie.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat, joi, că nu a fost informat de descinderile aflate în desfășurare la Primărie, astfel că nu a putut lua din timp măsuri pentru a-i anunța pe contribuabili să nu se prezinte la ghișeele instituției pentru a-și achita dările.

“Îmi pare foarte rău de această problemă, nu am fost anunțați, nu am putut lua măsuri din timp pentru a nu-i pune pe drumuri pe cei care au venit să-și achite taxele și impozitele la Direcția Economică. Informația care a ajuns la mine este cea din comunicatul de presă, este aceea că DIICOT controlează dosare ale unor persoane fizice și juridice. Nu aveam informații dinainte. Sper să se deschidă de astăzi (joi – n.r.) ghișeele de la Taxe și Impozite”, a spus Boșcodeală.

El a adăugat că nu are informații despre constituirea unui grup infracțional la Direcția Economică, serviciu aflat în subordinea sa.

“Nu am sesizat niciodată nimic suspect, toate birourile sunt deschise, fiecare birou funcționează cu mai mulți funcționari, aștept rezultatul cercetărilor. Informația a fost doar că se controlează dosare ale unor persoane fizice si juridice de pe raza municipiului Buzău”, a afirmat el.

Pe timpul percheziţiilor, programul de lucru cu publicul a fost suspendat, uşile Direcţiei Economice fiind încuiate, în timp ce contribuabilii au venit și au încearcat să-și achite impozitele ori alte dări la bugetul local.

Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost condamnat, în luna februarie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău.

Decizia a fost dispusă de magistraţii Judecătoriei Braşov și nu este definitivă.

În iunie 2014, Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condiţiile în care primise un alt teren, prejudicul fiind de peste 24 milioane de lei. Acest dosar este judecat de Tribunalul Dâmboviţa.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă