9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. PERCHEZIȚII DNA. Ferme care înghit ilegal peste 3.000.000 de euro,...

UPDATE. VIDEO. PERCHEZIȚII DNA. Ferme care înghit ilegal peste 3.000.000 de euro, fonduri europene nerambursabile. Primul suspect a ajuns la DNA

UPDATE. Primul suspect din dosarul fondurilor europene nerambursabile de peste 3 milioane euro a ajuns la DNA central si este audiat. Se numeste Martin Nelut şi este  administrator al SC Nelutin Construct.

Neluț Martin a oferit materiale de constructie celor doi oameni de afaceri ( Gheorghe DUDU și Florin MACOVEI)  în întelegere cu acestia pentru  „Construire hală găini în sistem volier",  „Exploatare găini în sistem colectiv" , „Construire hală găini în sistem volier",  “Găini în sistem intensiv derulat “. Pentru aceste proiecte Dudu și Macovei  au intocmit dosare de solicitare a unor fonduri  nerambursabile în valoare 2.388.916,98 lei. Documentatia era falsificată pentru cresterea costurilor acestor proiecte astfel incât să poată fi incasati cat mai multi bani.

Studiile de fezabilitate care îi favorizau cei doi oameni de afaceri, desi cuprindeau date nereale pentru a justifica banii solicitati, au fost elaborate de numita Dumitruţ Roxana-Gabriela, și ea suspecta in dosar.

Gabriela Dumitruț este asociată la S.C. Golden Galina Select SRL, societate înregistrată la O.N.R.C ce are ca obiect de activitate principal “Creşterea păsărilor”,  şi asociat/administrator la SC Gabrox Proiect Consulting SRL , societate înregistrată la O.N.R.C.  firmă ce are ca obiect principal de activitate “Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. 

Procurorii anticorupție fac 27 de percheziții în județul Brașov, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracțiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prejudiciul depășind 3.000.000 de euro . 

Răsplata funcționarilor care ar fi ajutat doi oameni de afaceri să obțină nelegal fondurile ar fi primit bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşov. Cel puțin cinci persoane vor fi aduse la audieri la sediul DNA din București, spun surse judiciare.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/12f22085aebf502206b9834f234cd67d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 Între cei implicați ar fi și Gabriel Ion Potcovaru, director executiv la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Brașov, spun surse juridice. Potrivit unor surse PSD, Potcovaru ar deține și o funcție de conducere în cadrul filialei partidului din Brașov.  

Sunt vizați oamenii de afaceri Gheorghe DUDU   şi Florin MACOVEI  pentru proiectele promovate prin firmele proprii și mai mulți funcționari publici ca inspectori, experţi, şefi din cadrul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov, angajaţi ai  OJPRDP Braşov, CRPDRP 7, funcţionari din cadrul  „Centru" Alba Iulia şi APDRP. 

Exemple de astfel de proiecte fantomă ar fi ,, Fermă de găini,,  ,,Extindere şi modernizare fermă zootehnică pentru creşterea şi îngrăşarea curcilor – comuna Hălchiu, jud. Braşov".

Proiectele ar fi fost promovate prin eludarea cadrului legal în materie şi prin deturnarea actului decizional la nivelul unor responsabili din instituţiile cu atribuţii pe linia gestionării fondurilor europene, beneficiind de sprijinul unor funcţionari,inspectori, experţi, şefi din cadrul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov, angajaţi ai  OJPRDP Braşov, CRPDRP 7,  funcţionari din cadrul  „Centru" Alba Iulia şi APDRP, cărora le-au oferit bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşov. Ar fi suspectați directorul OJPDRP Braşov, director general adjunct al CRPDRP 7 „Centru" Alba lulia alţi funcţionari, spun surse judiciare. Toți acești funcționari suspecți vor fi audiați la DNA, alături de administratorii firmelor beneficiare ale fondurilor europene.

Cum ar fi comis fraude fermierul Gheorghe Dudu

În cazul proiectelor investiţionale PNDR „Fermă de găini  localitatea Crizbav, jud. Braşov" (contract din 28.06.2012, în valoare de 1.332.349,87 euro) şi „ROMAGRA OTIS – Găini în sistem intensiv" (contract din 28.06.2012, în valoare de 1.331.780,84 euro), implementate de DUDU GHEORGHE prin firmele ROMAGRAFEED 2009 SRL şi ROMAGRA OTIS SRL, ambele cu sediul în localitatea Hălchiu, jud. Braşov. Până la data de 09.11.2012, cele două firme au fost administrate de Gheorghe DUDU , ulterior acesta cedând formal administrarea firmelor ROMAGRAFEED 2009 SRL (către sora sa Maria MOLDOVAN) şi ROMAGRA OTIS SRL (către soţia sa Maria DUDU).

În perioada 25.07.- 23.10.2013, experţii OJPDRP Braşov s-au prevalat abuziv de atribuţiile de serviciu pentru a cosmetiza/muşamaliza faptul că DUDU GHEORGHE a creat condiţii artificiale de eligibilitate pentru cele două proiecte (prin fracţionare artificială), cu toate că obţinuseră date de natură a confirma această stare de fapt, favorizând astfel prejudicierea fondurilor PNDR alocate . Funcționarii implicați, prin întocmirea unor rapoarte de control, NU au evidenţiat în integralitate neregulile identificate şi care ar fi generat/determinat restituirea fondurilor comunitare alocate.

Două proiecte și o singură bandă de ștampilat ouă

În urma verificărilor făcute la data de 25.07.2013 de către Serviciul de Verificare Cereri Plăţi (SVCP) din cadrul OJPDRP Braşov pentru solicitările firmelor ROMAGRAFEED 2009 SRL şi ROMAGRA OTIS SRL de aprobare a plăţii tranşelor IV (în valoare de 652.541 lei), respectiv II (în valoare de 1.297.664 lei) din fondurile PNDR contractate de omul de afaceri Gheorghe Dudu s-a constatat că era la momentul depunerii cererilor de finanţare PNDR, acesta deţinea calitatea de administrator al ROMAGRAFEED 2009 SRL şi ROMAGRA OTIS SRL.

Mai mult, cele două proiecte (hale de creştere a păsărilor) sunt implementate în locaţii învecinate, au un gard de împrejmuire comun şi sunt prevăzute cu o bandă transportoare comună (pentru ştampilat ouă). Aceste hale sunt amplasate pe terenuri ce au aparţinut SC ROMAGRAFEED 2009 SRL, ca suprafaţă unitară, identificată în extravilanul comunei Crizbav, județul Brașov, dar care a fost dezmembrată în lotul nr. 1, teren arabil de 5.650 mp, folosit pentru proiectul „Fermă de găini ROMAGRAFEED 2009 SRL") şi lotul nr. 2 , teren arabil de 5.650 mp), din care primul lot a fost vândut către SC ROMAGRA OTIS SRL, iar ulterior înscris ca teren disponibil pentru proiectul „ROMAGRA OTIS – Găini în sistem intensiv".
 

Existenţa benzii transportoare comună era unul dintre aspectele de natură a fundamenta concluzia că cele două proiecte au fost implementate prin crearea de condiţii artificiale de eligibilitate (fracţionare artificială), iar consecinţa imediată ar fi fost respingerea tranşelor de plăţi solicitate şi darea în debit a proiectelor (procedură prin care beneficiarul este obligat să restituie toate fondurile PNDR primite pentru proiectul respectiv).

Cum s-au făcut ”verificările”

Gheorghe Dudu a determinat-o pe funcţionara care controla să nu realizeze fotografii cu banda transportoare în cauză, angajându-se față de aceasta că va demonta banda respectivă, iar ulterior îi va transmite expertului OJPDRP Braşov un set de fotografii care să nu evidenţieze conexiunea dintre cele două hale de creştere a păsărilor (la dosarele de verificare se anexează planşe foto relevante aferente verificărilor realizate în teren).

Mai târziu, pentru a crea aparenţa unei exigenţe sporite în activitatea de verificare rfuncționara a întocmit un raport. „Suspiciune de neregulă/suspiciune de fraudă" în care a consemnat că există suspiciuni de creare condiţii artificiale pentru obţinerea finanţării PNDR, însă la secţiunea „descriere neregulă" a menţionat doar calitatea lui Gheorghe Dudu de administrator/reprezentant legal comun pentru firmele titulare de proiect, respectiv gardul comun dintre cele două proiecte investiţionale, omiţând să consemneze existenţa benzii transportoare comună.

Acest document a fost semnat inclusiv de – directorul OJPDRP Braşov, fiind avizat chiar de către directorul general adjunct al CRPDRP 7 „Centru" Alba lulia, Ioan Nicolae Șincu.

Astfel s-a obținut suspendarea tranșei de plată ce făcea obiectul verificării. La dosar au fost anexate documente justificative, între care fotografiile realizate de omul de afaceri, DUPĂ demontarea benzii transportoare.

În cadrul aceluiaşi raport s-a propus şi aprobat desfăşurarea unui nou control.

Un alt raport similar a fost întocmit şi în cazul proiectului implementat de firma ROMAGRA OTIS SRL.

Problemele s-au evaporat, tranșa a fost aprobată

În urma verificărilor efectuate, experţii SVCP au infirmat suspiciunile de creare de condiţii artificiale de eligibilitate aspectele fiind consemnate în două Proiecte de Procese-Verbale de Constatare – PPVC cu propuneri de “debit zero”, ce au fost remise pentru acceptare/avizare Compartimentului juridic din cadrul CRPDRP „7" Centru Alba lulia. Ulterior, documentele se avizează de Compartimentul juridic şi se transmit spre aprobare APDRP în vederea deblocării tranşelor de plată).

”Informatorul” Potcovaru

În dimineaţa zilei de 9 septembrie 2013, Ioan Gabriel Potcovaru s-a informat pe Dudu că OJPDRP Brașov avea să vină din nou în control. Anchetatorii au stabilit că Dudu și Potcovaru erau în relații apropiate.

Astfel, îmediat după ce a fost anunţat, omul de afaceri le-a cerut angajaților să oprească banda transportoare de ştampilat ouă şi să demonteze în regim de urgenţă componentele ce evidenţiau utilizarea acesteia în comun de către SC ROMAGRAFEED 2009 SRL şi SC ROMAGRA OTIS SRL.

După verificări, inspectorii OJPDRP Braşov s-au prevalat de acest aspect şi au menţinut în PPVC concluziile favorabile omului de afaceri şi propunerile de aprobare a celor 2 tranşe de plată.

Pe 11 septembrie 2013, Potcovaru s-a întâlnit cu Dudu în secret și I-a pus acestuia la dispoziție PPVC întocmite, pentru ca omul de afaceri să poată efectua corecţiile/modificările pe care le-a considerat necesare. Ulterior, Potcovaru avea să includă aceste modificări în varianta ce urma a fi transmisă spre avizare Compartimentului juridic din CRPDRP 7 „Centru" Alba lulia.

Probele ce evidențiau fracționarea artificială a proiectelor implementate au fost identificate într-o discuție dintre Florin Macovei, partenerul de afaceri al lui Gheorghe Dudu, cu Ramona Denisa Răduțoiu.

Pentru a-l stimula pe Gabriel Ioan Potcovaru în susținerea celor două firme, Gheorghe Dudu l-ar fi ademenit pe expertul OJPDRP Braşov cu produse alimentare de la fermele de păsări deţinute şi cadouri.

Potrivit unor surse judiciare, la data de 15.10.2013, Eva Miclaela Mera, şef Compartiment juridic din CRPDRP 7 „Centru" Alba lulia, a avizat PPVC aferent proiectului implementat de firma ROMAGRAFEED 2009 SRL, confirmând propunerile iniţiale de „debit zero".

Acest document a fost transmis lui Gheorghe Dudu pentru luare la cunoştinţă şi formularea unui punct de vedere. Ulterior, la data de 17.10.2013, documentul a fost remis, în formă finală, către CRPDRP 7 „Centru" Alba lulia şi, ulterior, către APDRP, pentru aprobarea tranşei de plată nr. IV.

La 18 octombrie 2013 s-a procedat, în mod similar, şi cu PPVC aferent proiectului implementat de firma ROMAGRA OTIS SRL (pentru aprobarea tranşei de plată nr. II), formalităţile de redactare a formei finale şi de transmitere către CRPDRP 7 „Centru" Alba Iulia fiind gestionate tot de Gabriel Ioan Potcovaru

Tariful lui Potcovaru

Procurorii au descoperit că, ulterior, pentru sprijinul constant acordat de Potcovaru pe perioada derulării celor două controale descrise mai sus, în seara zilei de 22.10.2013, Gheorghe Dudu l-a recompensat pe expertul OJPDRP Braşov cu o sumă de bani disimulată într-un plic. (Nu se cunoaşte valoarea sumei primite, însă în mediul de afaceri local se vehiculează faptul că Ioan gabriel Potcovaru percepe un „tarif” de circa 300 de euro pentru efectuarea, în regim de urgenţă, a verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de titularii de proiecte PNDR.)

De asemenea, s-a mai stabilit că, în dimineaţa zilei de 26.10.2013, anterior plecării în week-end,Gabriel Ioan Potcovaru s-a deplasat la o casă de schimb valutar, unde a schimbat bancnote euro în lei.

Ferma de curci

Astfel de ”verificări” s-au făcut și în cazul proiectelor investiționale PNDR „Extindere şi modernizare fermă zootehnică pentru creşterea şi îngrăşarea curcilor – comuna Hălchiu, județul Braşov" implementat de Gheorghe Dudu prin firma ROMAD SRL Hălchiu (în valoare de 1.499.800 lei), respectiv „Exploatare găini în sistem colectiv" şi „Construire hală găini sistem volier" implementate de Florin Macovei prin firmele CASIOPEIA SPACO SRL şi ANDRASEL SPACO 2011 în valoare de 1.322.475 euro).

Potrivit unor surse judiciare, în perioada 08.04.2013 – 04.06.2013, proiectele PNDR menţionate au fost verificate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru suspiciuni de fracţionare artificială şi eludare a criteriilor de eligibilitate.

În timpul verificărilor, şeful echipei de control, inspector în Direcţia de Control Antifraudă din APDRP, care până la data 01.09.2013 a fost detaşat la Corpul de Control al ministerului de resort, a favorizat interesele celor doi oameni de afaceri de muşamalizare a faptului că proiectele verificate au fost fracţionate artificial, respectiv o serie de alte nereguli procedurale de natură a atrage blocarea plăţilor către titularii de proiect.

Din anchetă reiese că Florin Vioren Brezeanu i-a informat constant pe cei doi oameni de afaceri Gheorghe Dudu și Florin Macovei cu privire la documentele ce urmau a fi verificate/ neregulile constatate şi i-a consiliat în legătură cu modalităţile de acţiune necesare ascunderii/cosmetizării acestora ori refacerii/completării retroactive a unor documentaţii justificative.

Neregulile constatate dar trecute cu vederea

Surse judiciare au confirmat pentru România liberă că printre neregulile identificate, în perioada 08.04.2013 – 19.04.2013, care au făcut obiectul „cosmetizării" de către cei doi oameni de afaceri, cu ştiinţa şi acceptul lui Florin Viorel Brezeanu se află inexistenţa unor contracte individuale de utilităţi pentru proiectele PNDR implementate de Gheorghe Dudu (prin firmele ROMAD SRL, ROMAGRAFEED SRL şi ROMAGRA OTIS SRL) şi Florin Macovei (prin firmele ANDRASEL SPACO 2011 SRL şi CASIOPEIA SPACO SRL), condiţie obligatorie pentru decontarea finanţărilor PNDR. 

Cum se falsificau documentele

În luna martie 2013, Gheorghe Dudu le-a cerut, în timpul unei întâlniri restrânse, reprezentanților SC KLINKER RO IMP SRL Hălchiu să declare, în fals, că furnizează firmei menţionate apă şi energie electrică. Tot în luna martie, Dudu I-a cerut lui Liviu Ioan Stoian (asociat în cadrul SC KLINKER RO IMP SRL) să emită către ROMAD SRL două facturi în valoare de circa 1.000 lei reprezentând “contravaloarea” furnizării de utilități pe luna martie 2013 (circa 900 lei – energie electrică și 100 lei – apă). Reprezentantul Klinker a acceptat necondiționat solicitarea omului de afaceri.

În aceeași perioadă, omul de afaceri Florin Macovei ”a obținut” în regim de urgenţă, de la „ELECTRICA SA FDEE-TS", două avize tehnice de racordare a halelor de creştere a păsărilor deţinute de SC CASIOPEIA SPACO SRL şi SC ANDRASEL SPACO 2011 la sursa de energie electrică aparţinând firmei LEON BLUM SRL Codlea , aflată în proximitatea acestora şi controlată de de el, în condițiile în care respectivele avize şi contractul de furnizare (aprobat de „ELECTRICA SA FDEE-TS") ar fi trebuit să fie deţinute anterior decontării finanţărilor PNDR.
 

Astfel, pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile, Dudu și Macovei erau obligaţi (conform procedurilor aferente Ghidului solicitantului) să asigure sursă de apă/energie electrică independentă pentru fiecare proiect în parte.

Macovei schimba administrarea firmelor

Directorul adjunct al OJPDRP Braşov, Anișoara Iuliana Todor, a afirmat într-un grup restrâns că Macovei recurge în mod frecvent la retragerea din firmele titulare de proiecte PNDR în care are calitatea de administrator, imediat după finalizarea procedurilor de decontare a fondurilor comunitare accesate. Ulterior, continuă să gestioneze activitate societăţilor în cauză în calitate de împuternicit/reprezentant legal.

Florin Macovei întocmea retroactiv documente justificative. Brezeanu știa

Surse judiciare mai arată că Florin Macovei a întocmit, pe parcursul controalelor, o serie de documente justificative privind provenienţa sumelor de bani aferente cofinanţării proiectelor firmelor ANDRASEL SPACO 2011 şi CASIOPEIA SPACO SRL. Corpul de Control al MADR solicitase stabilirea provenienţei banilor ce au asigurat cofinanţarea celor două proiecte. Aceste ”manevre” erau foarte bine cunoscute de Brezeanu.

În luna iunie 2013, Brezeanu şi-a definitivat raportul de control, iar în cadrul unei întâlniri confidenţiale realizate la Braşov cu Gheorghe Dudu, i-a dat acestuia asigurări că în actul de control nu au fost evidenţiate deficienţe semnificative.

Mai mult, Brezeanu le-a trimis celor doi oameni de afaceri conținutul raportului, cu toate că acesta era confidențial, pentru a le demonstra acestora că a fost ”de bună credință”. Brezeanu nu a făcut acest lucru gratuit. Conform unor surse apropiate anchetei, în perioada 08 – 11.07.2013, cei doi oameni de afaceri s-au implicat în achitarea cazării şi a consumaţiei aferente la pensiunea „KONRAD" din Hălchiu unde funcţionarul public a petrecut sejurul respectiv.

Stire în curs de actualizare

Cele mai citite

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă