18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Marian Vanghelie și paravanele prin care spăla banii, REȚINUȚI. Oana Mizil...

UPDATE: Marian Vanghelie și paravanele prin care spăla banii, REȚINUȚI. Oana Mizil va fi cercetată în libertate

UPDATE 23.10

Primarul Marian Vanghelie, REȚINUT de DNA. Este acuzat că a perceput comisioane de 20% din contractele pe care le-a încheiat în numele Primăriei Sectorului 5. Banii au fost camuflați prin firmele apropiaților, între care iubita sa Oana Mizil, cercetată în libertate; șoferul său, Adrian Murgoci, reținut; șefa Economatului Sector 5 Laura Cioca, reținută, ca si soțul acesteia. De asemenea, a fost reținut și vărul lui Vanghelie, Niculae Sorin. Vanghelie a refuzat să dea declarații în fața procurorilor DNA, invocând dreptul la tăcere până după studierea dosarului. Potrivit procedurii, după punerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul are acces la toate probele procurorilor.

Vanghelie a fost dus la arestul Poliției Capitalei. La ieșirea din DNA, Vanghelie a declarat: “Îi multumesc lui Victor Ponta, Gabi Oprea și Sebastian Ghiță și le transmit ce îmi doresc ei mie, le doresc și eu lor!”. Vineri, judecătorul de drepturi și libertăți va decide arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

 

UPDATE ora 22.15

Patru persoane REȚINUTE  în dosarul lui VANGHELIE  și anume șoferul său Adrian Murgoci, vărul său, Mircea Sorin Niculae, șefa Economatului Sectorului 5, Laura Ciocan,  și soțul ei.

Prin cei patru Marian Vanghelie a camuflat comisioanele de 20% primite pentru contractele date omului de afaceri Dumitru Marin, reținut de Parchetul Tribunalului București în septembrie 2014 pentru evaziune fiscală. Dumitru Marin e denunțător, care l-a avut ca avocat pe Doru Giugula, apropiatul lui Vanghelie. Giugula avea rolul de a controla declarațiile lui Dumitru Marin pentru a nu-l da de gol pe Vanghelie. Nu a reușit.

—-

Marian Vanghelie  este audiat la  DNA . Procurorii au ridicat mai multe documente din primărie, de la ADP, de la domiciliul lui Vanghelie, de la mai multe firme si de la cei reținuți deja. La DNA mai sunt și alte persoane audiate. 

UPDATE ora 17.20 EXCLUSIV

Cum l-a fentat denunțătorul pe avocatul pe care i l-a pus Vanghelie

Așa cum România liberă a relatat deja dimineață, dosarul Marian Vanghelie-Oana Mizil este o disjungere din dosarul de evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro, deschis de procurorii Parchetului Tribunalului București în septembrie, anul trecut, în care erau vizate peste 40 de firme pentru contracte derulate cu administrații locale. Unul dintre oamenii de afaceri vizați era Marin Dumitru, care a derulat contracte cu Primăria Sectorului 5. Atunci, au avut loc percheziții și la Primăria Sectorului 5 și la ADP Sector 5, dar primarul Vanghelie declara că instituția pe care o conduce nu e implicată, ci doar firmele și oamenii de afaceri.

Pentru a controla ce declară  Marin Dumitru procurorilor, Vanghelia i-a plasat un avocat, pe Doru Giugula. Așa credea că s-a pus la adăpost de eventuale denunțuri. S-a înșelat, însă. acum, Vanghelie probabil e șocat deoarece, după i s-au prezentat acuzațiile, procurorii DNA i-au pus în față și probele.

Omul de afaceri Dumitru Marin, pușculița lui Vanghelie

Potrivit DNA, “În perioada 2007 – prezent, Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Dumitru Marin să obţină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de sumei de aproximativ 2 miliarde de lei (noi); pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice Vanghelie Marian-Daniel percepe un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către Dumitru Marin, pe de altă parte; acest „comision” este plătit de către Dumitru Marian către Vanghelie Marian-Daniel prin intermediul unor persoane apropiate lui celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinuţ Daniel-Nicolae şi Niculae Mircea-Sorin”.

Potrivit procurorilor,  comisionul a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către PREMIER PALACE S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi tip off-shore, de către Dumitru Marin) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Firme controlate de Vanghelie prin  iubită, văr, nepot și șofer  au beneficiat de contracte-plată a comisionului de 20%

Beneficiare a unor astfel de contracte – plată (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin, cea din urmă fiind administrată în fapt de către Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlată de către Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoană apropiată lui Vanghelie Marian-Daniel).

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societăţii comerciale SPLAI S.A. (societate are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel.

Potrivit unor documente,  părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian (şoferul lui Vanghelie Marian-Daniel).

Cum au circulat “banii”        

 În perioada 2007 – prezent, numiţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (vărul celui dintâi, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat bunuri (sume de bani) provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită (vizate de ordonanţa de începere a urmăririi penale date în cauză la data de 18 septembrie 2014), sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Cum este implicată iubita lui Vanghelie, deputatul PSD Oana Mizil

Până în prezent (începând cu o dată nedeterminată la acest moment), numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar, acţionând în calitate de administrator de fapt al societăţii comerciale comercială Fashion Brand Management S.R.L. (administrând în fapt activitatea comercială a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti), calitate incompatibilă cu funcţia de parlamentar, a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite (constând în obținerea în activitatea comercială a acesteia, tocmai ca urmare a exercitării de către numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana a influenței conferite de funcția publică deținută, a unor venituri suplimentare substanțiale).

Rolul avocatului lui Vanghelie

Începând cu luna septembrie 2014, până în prezent, numitul Giugula Mihai-Doru (avocat în baroul Bucureşti), acționând din dispoziţia numitului Vanghelie Marian-Daniel şi cu scopul de a împiedica tragerea acestuia la răspundere penală, a acordat numitului Dumitru Marin – în mod formal şi nesolicitat de către beneficiar/client – asistenţă juridică în dosarul penal nr. 486/P/2014 Tribunalului Bucureşti (în care acesta este cercetat pentru comitere unor infracţiuni de evaziune fiscală), acţionând în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informații care îl interesau pe Vanghelie Marian-Daniel şi în vederea influenţării numitului Dumitru Marin să nu facă declaraţii incriminatorii pentru Vanghelie Marian-Daniel.

UPDATE 15.35

De la DNA, Oana Mizil s-a oprit la Parlament, unde și-a înregistrat demisia la secretariatul general al Camerei Deputaților. Ea a declarat că își dă demisia pentru a nu îngreuna ancheta penală împotriva sa. Ea i-a adresat și o avertizare cu substrat lui Victor Ponta: “Victore, Victore… Și mă uit în ochii lui prin cameră și o spun cu voce groasă: Victore, Victore… Îmi pare rău de Daciana ( soția lui Victor Ponta -nn)”. Oana Mizil a fost surprinsă și intervievată pe holul Parlamentului și de un reporte de la  B1TV.

UPDATE 14.50

Oana Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a părăsit DNA ca suspectă S-a început urmărirea penală față de ea pentru operațiuni de comerț incompatibile cu funcția de parlamentar. 

Oana Mizil era de fapt administratorul societății Fashion Brand Management și administra și patru magazine din București cu scopul de a obține foloase.

Marian  Vanghelie a susținut că iubita sa nu a făcut altceva decât să-i dea niște sfaturi nepotului său, care are mai multe magazine. La ieșirea din DNA Oana Mizil a declarat că e însărcinată. De asemenea, că își dă demisia din funcția de deputat. PSD a anunțat că e exclude pe Oana Mizil din partid.

UPDATE 14.23

După finalizarea percheziției de la locuința sa, de unde au fost ridicate documente și bunuri, Marian Vanghelie a fost dus de procurorii DNA la sediul primăriei Sectorului 5. De la domiciliul lui Vanghelie au fost ridicate, între altele, acte legate de proprietățile  imobiliarea de pe numele mamei fostei sale soții, precum și niște ceasuri. 

Procurorii vor face percheziții la Primărie în prezența edilului. În paralel se derulează alte șapte percheziții în București și Ilfov, una dintre ele fiind la ADP Sector 5.

Principalele acuzații aduse lui Vanghelie sunt de abuz în serviciu și de primire de bunuri, foloase necuvenite. În perioada 2007-2015, primarul Sectorului 5 ar fi atribuit nelegal unor societăți apropiate contracte pentru lucrări publice, între care anvelopări de imobile, iar din plățile făcute de Primărie percepea un comision de 20% sub diverse forme, spun surse judiciare. Una dintre aceste firme este  Calex Business Grup. 

Iubita lui, Oana Niculescu Mizil este audiată la DNA pentru că ar fi desfășurat activități comerciale în perioada în care era parlamentar, acte incompatibile cu funcția sa. Vanghelia a declarat că Oana Mizil nu a făcut altceva decât să-i dea sfaturi nepotului său, Mircea Nicolae, deținătorul mai multor magazine.

UPDATE 13.58

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat, pentru B1 TV, că Oana Mizil nu este implicată în acuzațiile care i se aduc. De asemenea, Vanghelie a precizat că nu se pregătește să facă denunțuri și că perchezițiile se desfășoară conform legii. 

Citește și: Primele declarații ale lui Vanghelie după percheziții

UPDATE 11.40

Avocatul Cezar Bivolaru, un alt apărător al lui Vanghelie, a declarat că primarul Sectorului 5  “a fost adus la perchezițiile de la domiciliul său  in calitate de suspect , acuzația fiind de abuz in serviciu și infracțiuni la Legea 78/2000”, de combatere a faptelor de corupție.

Avocatul a mai spus că la Vanghelie acasă procurorii nu au găsit documentele pe care le căutau în legătură cu niște firme, între care și Calex Business Grup.

Marian Vanghelie este primarul Sectorului 5 al Capitalei din anul 2000, când a fost susținut de PSD.  În anul 1999, printr-un interpus ( ruda sa) a cumpărat cu 1,5 milioane de dolari  magazinul București, un imens imobil din centrul Capitalei, deși magazinul era revendicat de moștenitorii familiei Bunescu. Ulterior, moștenitorii au obținut despăgubirile pentru imobil.

ANI a descoperit falsuri în declarațiile sale de avere, diferența nejustificată fiind de peste 180.000 de euro, însă dosarul părea că s-a închis. Vanghelie a trecut în declarația de avere că a împrumutat o persoană fizică ( probabil, unchiul său, prin care a cumpărat magazinul București)) cu 1.000.000 de euro, sursa banilor nefiind elucidată. Vanghelie susține că tatăl său, care ar fi emigrat în Israel, este un prosper om de afaceri, sugerând astfel și sursa averii sale.

În noiembrie 2014, Vanghelie a fost exclus din PSD. Împreună cu Mircea Geoană aveau intenția să înființeze Partidul Social Românesc.

UPDATE 11.06:

Oana Mizil, iubita primarului Marian Vanghelie, este audiată la DNA deoarece în calitate de deputat PSD ar fi făcut operațiuni comerciale incompatibile cu funcția de parlamentar.  Ea ar fi administrat mai multe magazine în Capitală. Se suspectează că magazile ar avea legătură cu Vanghelie, însă informația nu e confirmată oficial.

La intrarea în DNA, Oana Mizil a declarat că nu știe despre afacerile nelegale de la Primăria Sectorul 5 și că nu ar fi vorba de comisioane nelegale. ” Nici vorbă de așa ceva” a susținut Oana Mizil.  Ea are deja o condamnare definitivă la trei ani, cu suspendare, pentru conflict de interese deoarece și-a angajat mama la cabinetul său de parlamentar.

UPDATE ora 10.30

Vanghelie a ajuns la reședința sa din bulevardul Dacia. La intrare, întrebat fiind dacă lua comision de 20% din valoarea lucrărilor și plăților efectuate de Primăria Sector 5,  Vanghelie a declarat doar atât “O să vedeți despre ce e vorba!”.

Între contracte de execuție lucrări publice s-au aflat și anvelopări de imobile atribuite nelegal și dijmuite de Vanghelie, spun surse judiciare.

Procurorii anticorupție desfășoară percheziții, în dimineața zilei de joi  la Primăria sectorului 5, la casa lui Marian Vanghelie de pe Bulevardul Dacia, la sediul ADP Sector 5 și la sediul firmei Calex Business Group. Se fac percheziții și în Ilfov, la domiciliul unei persoane fizice.

Avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene, a  ajuns la domiciliul acestuia pentru ca procurorii să poată începe percheziția.

Surse susțin că este vorba de fapte comise din 2007 până în prezent privind atribuirea de contracte pentru lucrări publice care au fost acordate ilegal. Prejudiciul estimat este de 2 miliarde de lei noi. 

Pentru atribuirea și plata lucrărilor, Vanghelie percepea un comision de aproximativ 20 %, sub diverse forme, spun surse judiciare .

România Liberă a publicat, de-a lungul timpului, mai multe articole despre posibile scurgeri de bani de la Primăria Sectorului 5 către firma Calex Bussines Grup, al cărui reprezentant administra firma SC Economat Sector 5 SRL, unde unic acționar era Consiliul Local al Sectorului 5. 

Firma Calex Bussines era reprezentat de  Tiberiu Todea, prieten din copilărie al primarului Vanghelie, fost angajat la Administrația Piețelor Sector 5 București. Ulterior, tot Tiberiu Todea ar fi reprezentat  și Economatul Sectorului 5.

Potrivit unui comunicat al DNA “procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2007 – 2015.

În cursul zilei de 12 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”.

Din moment ce DNA a primit ajutor și de la Parchetul Tribunalului București și de la Poliția bucureșteană înseamnă că e o disjungere din dosarul de evaziune de anul trecut, instrumentat de procurorii tribunalului bucureștean.

În septembrie 2014 s-au făcut percheziții la Primăria Sectorului 5, la ADP Sector 5  și la mai multe firme acuzate de evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro. Perchizițiile de anul trecut vizau peste 40 de firme din mai multe județe, care aveau contracte si cu alte administrații locale.

Tot atunci, Vanghelie a susținut că Primăria nu este implicată, doar firmele erau suspectate “Sunt percheziții nu numai la Primăria Sectorului 5, ci la mai multe primării. Înțeleg că se cautp anumite conpanii care ar fi eludat statul cu anumite sume , nu instituțional primăria este verificată. Sunt interesați de documentații stricte , să se vadă exact ce contracte, ce sume au încasat” a declarat atunci Vanghelie.E posibil ca, între timp, patronii firmelor care au derulat contracte cu Primăria Sectorului 5  să fi făcut denunțuri.

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă