21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialA fost ARESTATĂ judecătoarea Terceanu, care a luat mită peste 200.000 euro...

A fost ARESTATĂ judecătoarea Terceanu, care a luat mită peste 200.000 euro pentru sentințe favorabile în Dosarul Transferurilor

UPDATE 19.28: Judecătorii Curții de Apel au decis arestarea judecătoarei Geanina Terceanu. 

UPDATE 15.25: Judecătoarea Geanina Terceanu a fost adusă la instanță, din arestul Poliției. 

UPDATE 12.35: DNA cere, vineri, magistraților de la Curtea de Apel București, arestarea preventivă a judecătoarei Geanina Terceanu, precum și a lui Ioan și Victor Becali,  în dosarul în care cei doi impresari, împreună cu Cristi Borcea, sunt acuzaţi că i-au dat judecătoarei 220.000 de euro pentru a da o soluție de achitare în Dosarul Transferurilor de fotbalişti.

UPDATE 21.56: Judecătoarea Geanina Terceanu a fost reținută de procurorii anticorupție pentru luare de mită. Terceanu NU a dorit să dea declarații în fața procurorilor DNA, rezervându-și dreptul la tăcere.  Au mai fost reținuți mituitorii Ioan și Victor Becali.

Vineri, un judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București va decide arestarea lor pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru dare de mită față de inculpații Ioan și Victor Becali, impresari sportivi, si față de suspectul Cristian Borcea, președinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012.

Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal, fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.

În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe. 
Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate.

Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

=====

UPDATE: Judecătoarea Geanina Terceanu a fost adusă, joi seara, la sediul DNA pentru audieri. Cel mai probabil magistrata va fi confruntată cu frații Becali și Cristian Borcea. 

UPDATE: Cristian Borcea și frații Becali sunt audiați la DNA, în dosarul judecătoarei Geanina Terceanu. Surse judiciare spun că judecătoare ar fi primit, în mai multe tranșe,  220.000 de euro pentru a-i achita pe membri lotului din dosarul “Transferurile din fotbal”, lot din care fac parte Cristi Borcea și frații Becali. Judecătoarea Terceanu i-a achitat în fond, însă instanța superioară a Curții de Apel București a pronunțat, ulterior, condamnări de peste 6 ani închisoare. Decizia Curții fiind definitivă, membrii lotului au ajuns în pușcărie.

——–

Procurorii DNA au descins, joi după-amiază, în biroul judecătoarei Geanina Terceanu de la Tribunalul București. Magistrata este suspectată că ar fi luat mită pentru a da o soluție de achitare pentru membrii lotului din dosarul “Transferurile din fotbal”. Judecătoarea a devenit cunoscută în special pentru achitările răsunătoare și eliberări din arest discutabile.

Denunțul împotriva judecătoarei ar fi fost formulat de INTERMEDIARUL  care a dat șpaga în numele lui Giovani Becali, spun sursele noastre. Șpaga afost dată în multe tranșe,  sumă totală  fiind de aproximativ 220.000 de euro.

  Denunțătorul este cercetat într-o altă cauză penală. El a formulat denunț pentru a beneficia de reducerea pedepsei în dosarul său. Denunțul se coroborează cu multe alte probe, între care și înregistrări, spun surse judiciare.

Citește și: În liftul blocat între etajele Tribunalului, judecătoarele purtau negocieri pentru a nu fi interceptate. Scopul: eliberarea lui Dinel Staicu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviințat perchezițiile, reținerea și arestarea judecătoarei Geanina Terceanu. 

Judecătoarea ar fi luat, în mai multe tranșe, peste 150.00 de euro mită de la Giovanni Becali, ea fiind cea care a soluționat dosarul transferurilor cu achitare. În acest dosar au fost audiați și Cristian Borcea și Giovanni Becali la DNA. 

Ce soluții controversate a dat judecătoarea TERCEANU

În dosarul “Dinel Staicu”, judecătoarea Tercedanu a considerat că  inculpatul trebuie eliberat după o lună pentru că are un doctorat, titlu academic ce  poate fi deținut doar de o persoană de încredere.

Totodată, numele judecătoarei Geanina Terceanu este legat și de niște eliberări suspecte a unor interlopi din clanul Dacienilor. 

De asemenea, numele judecătoarei a apărut în interceptările din dosarele judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, alături de Otilia Bomboș. Atât Bomboș cât și Terceanu au primit atunci neînceperea urmării penale, întrucât nu existau suficiente probe împotriva lor. 

Contextul în care apare numele judecătoarei TERCEANU în interceptări din dosarul judecătoarelor șpăgare Dinu și Costache

Numele Otiliei Bomboş și al Geaninei Terceanu apar în discuţiile judecătoarelor şpăgare de la Tribunalul Bucureşti, Viorica Dinu şi Antonela Costache. Potrivit DNA, grefierul “Sorin Vasilescu a motivat că a urmat indicaţiile primite de la Antonela Costache şi, astfel, a venit la Viorica Dinu, pentru a-i solicita sprijinul în vederea înmânării unei sume de bani către judecătorul Bomboş Ana Otilia, cu ajutorul judecătoarei Geanina Terceanu, fostă Teodorovici: “Şi mi-a zis ca să vorbim pe scurt cu dumneavoastră, să-i spuneţi lu’ doamna Teodorovici, ca să-i dau eu banu’ …[neinteligibil]… Bomboş şi ăsta… doamna Bomboş”. Banii erau pentru eliberarea lui Dinel Staicu din arest. Otilia Bomboş și Geanina Terceanu au primit neînceperea urmării penale (NUP) în acest caz.

Citește și: ”Nu vezi că nu contează că a venit USL la Putere… Pentru şpagă te leagă”. INTERCEPTĂRI. Vezi ce alţi judecători au fost convinşi să ia MITĂ

Dacă Inspecția Judiciară ar fi anchetat la timp toate aceste decizii controversate, probabil nu s-ar fi ajuns la situația în care să apară încă un astfel de scandal care știrbește, din nou, imaginea judecătorilor.

Este cel puțin ciudat că Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) atacă Inspecția Judiciară care, în ultima perioadă, după ce a devenit independentă prin lege, se autosesizează pe astfel de situații. Spre exemplu, UNJR, ca de altfel și AMR, la pachet cu unii judecători din CSM, critică Inspecția pentru că a declanșat verificări imediat după eliberarea lui Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, cel care a avizat/autorizat NELEGAL funcționarea Clubului Colectiv. După cum se știe , la COLECTIV s-a declanșat un incendiu în urma căruia până acum au murit 57 de tineri arși de vii. Alți peste 100 au fost răniți, 13 și acum fiind în stare foarte gravă.

Eliberarea lui Piedone din arestul preventiv a stârnit scandal public, iar Inspecția Judiciară era obligată să se autosesizeze pentru a verifica dacă s-a respectat procedura penală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă