20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialDNA cere acte de la Ministerul Educației, în ancheta studenților străini

DNA cere acte de la Ministerul Educației, în ancheta studenților străini

Procurorii anticorupție ridică, marți, acte, de la Ministerul Educației, în cazul fraudării admiterii studenților străini, potrivit unor surse judiciare.

Astfel, Direcția Națională Anticorupție a cerut ministerului Educației corespondența cu mai multe universități din țară, printre care și Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași cu universitățile din Cluj și Timișoara. Procurorii DNA ridică noi documente în dosarul deschis, în 2015, în cazul a 951 de dosare ale candidaților străini.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, este vorba de documente referitoare la admiterea studenților străini la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

„Am declarat că Ministerul Educației a răspuns solicitărilor venite, în această dimineață, din partea procurorilor DNA. Este vorba despre documente referitoare la admiterea studenților străini la UMF ”Grigore T. Popa” Iași pentru anul universitar 2015- 2016, dar și despre corespondența dintre MENCS și câteva universități de medicină și farmacie din țară, respectiv UMF ”Grigore T. Popa” Iași, UMF ”Victor Babeș” Timișoara și UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca. Ministerul Educației a pus la dispoziţie documentele solicitate şi va răspunde oricărei alte solicitări, pentru bunul mers al anchetei DNA”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, pe Facebook.

Astfel, din primele informații, 94 dintre candidați ar fi plătit sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro pentru a li se mări nota și să fie declarați admiși, informează sursa citată.

23 de candidați au ajuns deja să se înmatriculeze când a pornit ancheta.

Principalul supect din acest dosar este secretarul șef al UMF Iași, acum suspendat din funcție. În octombrie anul trecut, rectorul UMF Iași Dragoș Pieptu a demisionat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, marți, cinci percheziții în București, Iași, Cluj și Timișoara, dintre care patru sunt la sediile unor instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție, comise anul trecut.

Cele mai citite

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Cum să-ți creezi o relație sănătoasă cu banii tăi

Lipsa educației financiare poate avea consecințe semnificative asupra vieții și a bunăstării întregii familii. Discuțiile despre bani pot crea o stare de disconfort în...
Ultima oră
Pe aceeași temă