13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPercheziții DNA la Ministerul de Interne. Sunt vizați secretarul general adjunct al...

Percheziții DNA la Ministerul de Interne. Sunt vizați secretarul general adjunct al ministerului, Mihai Șova, și o consilieră a ministrului Gabriel Oprea

UPDATE 

Secretarul general adjunct de la Ministerul de Interne, comisarul șef Mihai Șova, și consiliera personală a ministrului Gabriel Oprea, doamna Ingrid Luciana Popa-Mocanu, sunt suspectați de săvârșirea infracțiunilor de divulgare de informații nedestinate publicității.

Consiliera ministrului de Interne Gabriel Oprea Ingrid Mocanu Popa a fost adusă, miercuri seară, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru audieri, ea fiind suspectată că a divulgat informaţii nedestinate publicităţii.

Şi secretarul general adjunct din MAI, Mihai Şova, este vizat, în acest dosar, urmând ca şi el să ajungă la DNA pentru audieri.

DNA a descins miercuri la sediul Ministerului de Interne, unde a făcut percheziții. Procurorii au ridicat mai multe probe, intre care laptopuri, calculatoare și documente. În plus, procurorii ar deține și înregistrări, spun surse judiciare. După finalizarea perchezițiilor, suspecții au fost duși la sediul DNA pentru audieri. Specialiștii nu exclud reținerea acestora fiind vorba de o infracțiune gravă.

DNA ar fi fost sesizată de către serviciul secret al Ministerului de Interne -Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) -, care ar fi descoperit că doamna consilier Popa-Mocanu copia, fără drept, documente secrete, pentru a le da unor persoane neautorizate. Consiliera personală a ministrului de Interne a fost pusă sub supraveghere operativă și de la ea s-ar fi ajuns și la secretarul general adjunct , comisarul Mihai Șova, spun sursele României Libere. Secretarul general adjunct colabora cu Ingrid Popa-Mocanu.

Momentul descinderii DNA la Ministerul de Interne ar fi coincis cu momentul în care se făceau, fără autorizație, copii ale unor documente secrete. 

Cine este comisarul șef Mihai Șova

Înainte de a fi numit secretar general adjunct la Ministerul de Interne, Mihai Șova a fost secretar general la Ministerul Apărării între anii 2012-2013. Înainte de aceste funcții în cadrul sistemului de siguranță națională, Mihai Șova a fost consilier parlamentar la Senat ( intre 2010-2012) la Comisia de Siguranță și Apărare Națională.

Înainte de 2010 a ocupat funcții tot în cadrul ministerelor Apărării și de Interne. Se pune întrebarea legitimă: a "externalizat" Mihai Șova informații secrete și înainte de a fi numit secretar general adjunct la Interne? Dacă a făcut-o și din calitatea de secretar general al Ministerului Apărării?  Cui le-a dat? În ce scop și mai ales cum de nu a fost depistat depistat până acum? 

Din biografia sa rezultă că are pregătire specială în domeniul obținerii și administrării informațiilor clasificate.

Cu averea stă prost. Potrivit declarației de avere din 2014, Mihai Șova nu are nici măcar o garsonieră, nu are terenuri. Are doar o masină Mercedes și datorii de peste 44.000 de lei  la o bancă

Cine este consiliera Ingrid Luciana Popa-Mocanu

Consiliera Ingrid Luciana Popa-Mocanu, suspectată de DNA,  a fost detașată în 2013 la Ministerul de Interne de la Ministerul Justiției. Ea are funcție de personal asimilat judecătorilor și procurorilor. Soțul ei este judecător la Tribunalul București potrivit declarației de avere. Împreună cu soțul, Ingrid Luciana Popa Mocanu deține trei terenuri în județul Ilfov și un  teren în județul Brașov.

 

Consiliera lui Oprea, suspectată de DNA, ar fi apropiata fostului ministru al Internelor, Radu Stroe, spun surse din Ministerul de Interne.

UPDATE

DNA a anunțat sec: "Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise de către funcționari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În cursul zilei de 14 ianuarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă". 

—–

Procurorii anticorupție efectuează percheziții la Ministerul de Interne. Este vizată o consilieră a ministrului Gabriel Oprea, care este implicată în fapte ce țin de competența DNA. După încheierea perchezițiilor, ea va fi adusă la DNA central. Ar fi vorba de infracțiunea de divulgare de informații nedestinate publicității.

Anchetatorii ar verifica, între altele,  mai multe  corespondențe electronice. De asemenea, ar fi vorba și de documente fotocopiate care țin de secretul de serviciu.Vor fi ridicate mai multe probe electronice, spun surse judiciare.

Faptele ar fi fost descoperite de DGIPI – serviciul secret al Ministerului de Interne -, care, însă, nu putea face percheziții fără procurori și a sesizat DNA.

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă