15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPercheziții DNA la Primăria Craiova, într-un dosar cu fonduri europene

Percheziții DNA la Primăria Craiova, într-un dosar cu fonduri europene

Direcţia Naţionale Anticorupţie  – Serviciul Teritorial Craiova- face mai multe percheziții la Primăria Craiova, la sediul unor firme și în alțe locații.

DNA a început urmărirea penală pentru infracțiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, luare de mită în formă continuată, dare de mită, splălare de bani.

Potrivit DNA, L. G. G. de Almeida, în calitate de director executiv al SC Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie pe care le-ar fi corupt, ar fi desfăşurat acţiuni în direcţia fraudării fondurilor europene angajate în execuţia proiectului „Craiova-Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”, prin înregistrarea în situaţiile de plată aferente cererilor de rambursare a unor lucrări/servicii fictive.

Valoarea estimată a proiectului este de 86.066.199 lei, din care 30.320.010 lei fonduri comunitare din F.E.D.R., iar antreprenorul general al lucrărilor este asocierea SC DELTA ANTREPRIZĂ CONSTRUCŢII ŞI MONTAJ 93 SRL – SC POLYSTART IMPEX SRL – SC UTI GRUP SA.

Firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier, SC PROJECT THC SRL este administrată de numitul Romanescu Cezar Răzvan, potrivit Registrul Comerțului.

Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Craiova,  din dispoziţia lui Luis Guilherme Gomes de Almeida de la Polystart Impex SRL, au fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate  și lucrări care nu au fost executate în fapt, în valoare de circa  2.350.000 lei.

Pentru crearea aparenţei de veridicitate a decontării contravalorii materialelor și a lucrărilor fictive , în situaţii de plată s-ar fi inclus și cantităţi de materiale neutilizate/lucrări neexecutate prin raportare la specificaţiile prevăzute în proiectul tehnic. Cu alte cuvinte, s-au comparat consumurile efective cu cele prevăzute în proiectul tehnic  şi s-au inclus în decontări consumuri fictive, specificate însă în proiectul tehnic.

MITA, comision de 1% din valoarea plăților lunare 

Surse din Primăria Craiova spun că ar exista suspiciunea potrivit căreia  în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, solicitate la decontare, dirigintele de şantier, C.R.Romanescu ar fi impus directorului executiv L.G.G. de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui „comision" în cuantum de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată.

Pentru aceste comisioane ar fi fost scoasă  din casieria SC POLYSTART IMPEX SRL suma de 20.000 de lei, care i-a fost dată directorului de șantier Romanescu  pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă, spre exemplu, lunii iulie 2013.

Din banii scoși din casierie, suma de 1.500 lei i-a fost dată tatălui lui  Romanescu, angajat al SC PROJECT THC SRL, cu atribuţii  pe linia verificării în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare.

În mod asemănător s-ar fi procedat și in alte luni, spun surse din primărie.

Perchezițiile au loc la:

-punctul de lucru al SC POLYSTART IMPEX SRL – situat în situat în clădirea „Malmo” din mun. Craiova, bd. Ştirbei Vodă, nr. 30, jud. Dolj

-cele 3 spaţii de lucru folosite de angajaţii SC POLYSTART IMPEX SRL, UTI GRUP SA şi SC DELTA ANTREPRIZĂ CONSTRUCŢII ŞI MONTAJ 93 SRL amplasate în şantierul Waterpark situat în Parcul Tineretului din mun. Craiova, jud. Dolj

-Primăria mun. Craiova, respectiv birourile folosite de funcţionarul Florescu Viorel (et. 1, nr. 110) şi de cei din cadrul serviciului financiar-contabil, situate în mun. Craiova, str. A.I.Cuza, nr. 1, jud. Dolj

-sediul SC PROJECT-THC SRL, situat în mun. Craiova, str. Vasile Conta, nr. 6, jud. Dolj

-sediu secundar/punct de lucru al SC MICROCLIMA SRL situat în mun. Craiova, str. 13 Septembrie, nr. 5, jud. Dolj

-imobilul unde locuieşte numitul Luis Guilherme Gomes de Almeida –situat în mun. Craiova, str. A.I.Cuza, nr. 46, bl. 10A, sc. 1, et. 2, ap. 5, jud. Dolj

Într-un comunicat, DNA za anunțat că procurorii anticorupție efectuează, joi, șase percheziții la Primăria Craiova, la sediile unor firme și locuințele unor persoane, într-un dosar unde există suspiciuni de corupție și fraudă cu fonduri europene, conform unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Faptele anchetate au fost săvârșite în 2013 și 2014.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă