10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPercheziții DNA la Primăria Miercurea Ciuc, într-un dosar de corupție. Primarul și...

Percheziții DNA la Primăria Miercurea Ciuc, într-un dosar de corupție. Primarul și viceprimarul, în vizorul procurorilor

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, miercuri, mai multe percheziții în Harghita, Mureș și Ilfov, într-un dosar de corupție. Faptele sunt comise în perioada 2007-2015, informează un comunicat de presă remis de DNA.

”În cursul zilei de 29 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în județele Harghita, Mureș și Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, informează sursa citată.

Citește și: Ce avere are primarul din Miercurea Ciuc, vizat de ancheta DNA

În acest dosar este vizată, printre altele, și Primăria Miercurea Ciuc. Astfel, în acest dosar, ar fi vizați atât primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc. Anchetatorii caută mai multe documente privind contracte cu achiziții publice făcute la Primăria Miercurea Ciuc.

Astfel, perchezițiile efectuate de procurorii anticorupție au loc la sediul Primăriei Miercurea Ciuc, la domiciliul primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert – Kalman, dar și la locuința viceprimarului Szoke Domokos.  Anchetatorii percheziționează, totodată, și sediul  S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L.; sediul S.C. Topo Service S.A., cu  sediul in Mun. Miercurea Ciuc, precum și domiciliul lui Eross Szoltan, conform unor surse judiciare.

În acest dosar sunt implicate firme şi interese ale primarului  în alocarea locurilor de parcare. Este vorba despre firma City Parching  care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc. Compania acorda lunar primarului suma de 10.000 euro sub formă de mită, iar acesta în exercitarea atribuţiilor de serviciu le acorda facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi chiar a dat dreptul acestei firme să amendeze şoferii care parchează neregulamentar pe raza municipiului, informează surse judiciare.

În comiterea infracţiunilor de corupţie, primarul colabora și cu firma SC City Parching SRL. De asemenea, primarul din Miercurea Ciuc a mai primit mită de 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării Hipermarketului DEDEMAN din Miercurea Ciuc.

Remiterea banilor a avut loc, în Miercurea Ciuc, în perioada obţinerii autorizaţiilor de construcţie a Hipermarketului Dedeman şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea acestuia.

Anchetatorii în suspectează pe primarul RADULY ROBERT-KALMAN de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unei locuinţe A.N.L. în favoarea unui consilier judeţean la C.J. Harghita.  El ar fi avizat repartizarea şi, ulterior, a aprobat închirierea unei locuinţe A.N.L. în favoarea unui  consilier în  cadrul C.J. Harghita, cu care se află în relaţii apropiate.

Mai mult, RADULY ROBERT-KALMAN  a certificat punctajul fişei de date personale a consilierului judeţean deşi  solicitantul nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei, spun sursele citate.

Anchetatorii mai susțin că primarul din Miercurea Ciuc a condiţionat atribuirea contractului de servicii având ca obiect „servicii de telefonice mobilă”, în favoarea S.C. VODAFONE S.R.L., de primirea sumei de 5.000 euro. Pentru crearea aparenţei de legalitate, primarul a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca şi „sponsorizare” într-un cont bancar aparţinând unei soc com   având ca acţionar/administrator pe o persoană de încredere, susți surse judiciare.

Pimarul din Miercurea Ciuc și viceprimarul Szoke Domokos, în calitate de ordonator de credite, respectiv ordonator delegat de credite au aprobat, în perioada 2007-2014 plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea S.C. Topo Service S.A,  care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general .

Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza contractului nr. 1/2006 încheiat de Mun. Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin actul adiţional din 24.07.2009.  Astfel, firma a fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi  de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general – Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita, transmit aceleași surse.

Astfel, plăţile s-au efectuat în favoarea S.C. Topo Service S.A., în perioada 2007-2014, în Miercurea Ciuc,  deşi OCPI Harghita, a restituit de 3 ori documentaţia  de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A., şi a înştiinţat Primăria Mun. Miercurea Ciuc şi executantul S.C. Topo Service S.A  că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate şi sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activităţi pentru care au fost realizate.

 Deşi au fost anunţaţi  plăţile  efectuate de primărie,în perioada 2007 –  2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentaţiei cadastrale întocmite. Toate plăţile efectuate de Primăria Mun. Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate, au fost nejustificate şi constituie prejudiciu material adus unităţii administrativ teritoriale.

Mai mult, primarul Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos, au derulat, în 2014,  două proceduri de achiziţie publică având ca obiectiv atribuirea contractului de cadastru general din localitate, contract care în anul 2006 fusese atribuit către S.C. TOPO SERVICE S.A. Procedurile demarate în 2014 au fost finalizate, însă, prin neîncheierea contractului. În aceste condiții, Szoke Domokos a semnat documentaţii justificative  în baza cărora a aprobat  efectuarea de plăţi nejustificate în favoarea S.C. TOPO SERVICE S.A., în pofida faptulu că documentaţia întocmită era lipsită de orice finalitate.

Astfel, actele întocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul municipiul Miercurea Ciuc.

De asemenea,  viceprimarul Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor a favorizat  S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L.  din Bucureşti,  care a primit un contract de lucrări de la Administraţia locală Miercurea Ciuc având ca obiect „AMENAJARE ZONA VERDE STR. RET” ÎN VALOARE ESTIMATĂ DE 1.320.170 LEI), obiectiv de investiţii co-finanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, prin contractul pentru finanţare nerambursabilă din 2011, încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi administraţia locală Miercurea Ciuc în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”.

Finanțarea obiectului de investiții a fost supradimensionată, în acest caz, de 100 de ori. Mai exact, lucrările au constat în degajarea de deşeuri şi corpuri străine a zonei verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Proiectul de execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii a fost efectuat tot de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L., în baza contractului de servicii din 2011, încheiat cu administraţia locală Miercurea Ciuc.

După executarea lucrărilor, Administrația locală Miercurea Ciuc a acceptat plăți nejustificate pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Astfel, s-a produs prejudicierea bugetelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Municipiului Miercurea Ciuc cu  minim 188.011 lei, susțin surse judiciare.

Implicat în acest dosar este si viceprimarul Antal Attila, care în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor a atribuit contractul de lucrări „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc” în valoare de 18.034.663,63 lei, în favoarea asocierii de firme S.C. HARBAU S.R.L., S.C. IMPEX AURORA S.R.L., S.C. TECTUM COMPANY S.A., S.C BENZOT HAR S.A., S.C. UROM BUDA S.R.L. ŞI S.C. HIVATALOS S.R.L., toate din Miercurea Ciuc.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă