10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFosta soție a lui Borcea și iubitul ei, implicați într-o fraudă cu...

Fosta soție a lui Borcea și iubitul ei, implicați într-o fraudă cu fonduri europene. Marian Toader a fost deja REŢINUT

UPDATE: Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, județul Arad şi iubitul fostei soţii a lui Borcea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat DNA. 

De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost reţinuti şi Radu Viorel Popa, Jean Cîrja şi Valer Pop, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat şi folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

*****

Mihaela Borcea, soția finanțatorului clubului de fotbal Dinamo, Cristi Borcea, aflat în pușcărie în urma condamnării în dosarul "Transferurile din fotbal", apare într-un dosar de fraude cu fonduri europene în care prejudiciul depășește 3.000.000 de euro.

Fraudele au fost comise în perioada 2010-2012, prin trei contracte de accesare de fonduri europene. Până acum, procurorii i-au inculpat pe iubitul Mihaelei Borcea, primarul din Zăbrani-Arad, Mihail Toader, pe asociatul ei, Radu Viorel Popa, precum și  pe Valer Pop și Jean Cîrja, administratorii unor firme folosite în schema pentru fraudarea fondurilor europene.

Culmea este că banii au fost ceruți pentru a exploata, în total, aproape 200 de hectare pentru înființarea unor culturi de viță de vie, iar firma Mihaelei Borcea și a asociatului ei avea un singur angajat – un inginer horticol. 

Fraudele au fost posibile, spun procurorii, cu complicitatea unor funcționari de la APIA și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Față de Mihaela Borcea nu s-a început urmărirea penală, însă în acest dosar se va extinde urmărirea penală și față de alte persoane.

Procurorii anticorupție au făcut, luni, percheziții la locuințele din Arad ale suspecților Toader Marian ( primar în localitatea Zăbrani, iubitul Mihaelei Borcea, potrivit presei), Cîrja Jean, Popa Radu Viorel ( asociatul Mihaelei Borcea)Pop Valer.

Anchetatorii au percheziționat și sediile unor firme, între care  SC Jean Trans Company SRL,  SC Prestrobotrans SRL, partenerii societății Belle Fruct SRL

Din documentele deținute de România Liberă ar rezulta că autorul principal, creierul afacerii ar fi  Radu Viorel Popa de la firma Belle Fruct SRL, unde apare ca asociată și Mihaela Borcea.

Cum au început fraudele. Complicități la APIA

Potrivit procurorilor anticorupție, în 2010 suspectul Radu Popa, prin  firma Belle Fruct SRL (unde era asociată și Mihaela Borcea, potrivit procurorilor), a depus o cerere la APIA Arad în vederea obţinerii de subvenţii pentru înfiinţarea unei platanţii viticole din fonduri europene (FEGA), folosit documente nereale care atestau efectuarea unor lucrări/achiziţia unor bunuri necesare în vederea accesării fondurilor. 

Documentele nereale au fost furnizare beneficiarului SC Belle Fruct SRL de alte societăţile-paravan Prestrobotrans SRL, Jean Trans Company SRL, Merişor Vest SRL, alte firme.

Cu toate că funcţionarii APIA au constatat pe teren că lucrările supuse spre decontare nu au fost realizate faptic, "factorii decizionali din cadrul APIA, au dispus, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, decontarea acestor lucrări, cu consecinţa prejudicierii intereselor financiare ale UE. Valoarea sprijinului solicitat în această fază a fost de 456 000 euro. La fel s-a procedat și pentru alte culturi, până la prejudiciul de 3.000.000 euro.

Cum se fac falsuri pentru obținerea unor fonduri europene

Pentru accesarea fondurilor europene (respectiv în dovedirea cheltuielilor angajate în cadrul programului de reconversie), administratorul SC Belle Fruct SRL,  Popa Radu Viorel, a depus la dosarul de sprijin fotocopii ale mai multor documente de achiziţie de îngrăşăminte chimice şi gunoi de grajd (2 500 tone),  de efectuare a unor lucrări de proiectare şi studiu agrochimic pentru ca  SC Belle Fruct SRL să justifice efectuarea unor cheltuieli, cum ar fi cheltuieli de transport şi administrare a gunoiului de grajd, arat, discuit şi alte lucrări de pregătire a terenului, premergătoare operaţiunilor de plantare a viţei de vie.

Pentru lucrările enumerate  Belle Fruct SRL  trebuia să aibă cel puțin 50 de angajați, spun specialiștii, însă firma a avut în perioada de referinţă (luna iunie 2011) un singur angajat, ca inginer horticultor. 

De asemenea, la dosar au fost depuse documente de achiziţii de tot felul, inexistente pe teren, între care a butaşilor de viţă de vie de la societăţi din Italia,  de peste 1 470 000 lei, fără a rezulta de niciunde că aceste sume au fost plătite furnizorilor externi, însă actele fictive au fost acceptate de APIA.

Cum au circulat documentele fictive

 

 

Prin notificarea din data de 14 septembrie 2011, SC Belle Fruct SRL aduce la cunoştinţa APIA CJ Arad intenţia de a demara lucrările de instalare a sistemului de susţinere a viţei de vie, începând cu data de 17 septembrie 2011. Au fost depuse la dosar mai multe documente justificative de achiziţie a materialelor necesare sistemului de susţinere şi documente din care rezultă plata unor zilieri, fără să rezulte că aceste plăţi au fost făcute. Rezultă că  instalarea sistemului de susţinere s-a făcut de către SC Prestrobotrans SRL, care emite o factură de avans lucrări în cuantum de 240 000 lei, plătită conform unui ordin de plată fictiv. Apoi, printr-o factura  se stornează factura anterioară, de avans lucrări, fiind facturate lucrările finale de instalare sistem susţinere, în valoare de 558 000 lei. Nu există nici un document din care rezultă că această factură a fost plătită.  

În centralizatorul privind costurile efectuate, înregistrat de SC Belle Fruct SRL la APIA CJ Arad, rezultă că pentru cea de a doua etapă de instalare a sistemului de susţinere s-au cheltuit 1 349 609, 69 lei. Urmare notificării APIA CJ Arad, la data de 21 martie 2012, SC Belle Fruct SRl depune un contract de prestări servicii încheiat cu SC Prestrobotrans SRL, având ca obiect instalarea sistemului de susţinere a viţei de vie, pe o suprafaţă de 50 ha, la un preţ de 643 548,39 lei +TVA.

La data de 13 septembrie 2012 SC Belle Fruct SRL depune la APIA CJ Arad un deviz de lucrări, pentru întreţinerea plantaţiei, în cuantum de 118 625,53 lei, reprezentând lucrări de tăiere, săpare, prăşire, etc., fără să rezulte în ce condiţii, de către cine au fost efectuate lucrările, dacă au fost sau nu plătite.

Potrivit unui document APIA CJ Arad rezultă că valoarea sprijinului financiar acordat SC Belle Fruct SRL pentru campania 2010-2011 (pentru cele două măsuri) a fost de 2 987 089,3 lei, respectiv 684 605,5 euro.

Fraudare cu "bis", dar suma totală cerută crește la 2,4 milioane euro

Şi pentru cea de a doua campanie  agricolă (2011-2012), modalitatea de fraudare a fondurilor europene a fost aproape identică (întocmirea de borderouri de achiziţie nereale, de devize referitoare la lucrări care nu au fost executate în condiţiile prevăzute în aceste devize etc.).

În principiu, au fost folosite aceleaşi documente justificative pentru  demararea proiectului şi solicitarea sprijinului financiar, respectiv aprobarea pentru acordarea unui drept de plantare din rezerva naţională de la Ministerul Agriculturii, o altă aprobare de la Consiliul Local Zăbrani, contractul de asociere în participaţiune  dintre Consiliul Local Zăbrani şi SC Belle Fruct SRL, plan individual reconversia soiurilor etc. 

Suprafaţa pentru care a fost solicitat sprijin financiar în vederea înfiinţării unei plantaţii de viţă de vie a fost de 175,86 ha.

La data de 14 septembrie 2011, SC Belle Fruct SRL, prin împuternicitul Popa Radu Viorel, depune la APIA CJ Arad cererea de sprijin pentru restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, înregistrată sub nr.11 042, solicitând sprijin pentru prima măsură (pregătire teren, plantare, instalare tutori) în cuantum de 1 603 843,20 euro, corespunzător unei suprafeţe de 175,86 ha.

Prin cererea de sprijin pentru restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, înregistrată sub nr.11 043 din aceeaşi dată, SC Belle Fruct SRL a solicitat APIA CJ Arad sprijin financiar pentru cea de a doua măsură (instalare sistem de susţinere) în cuantum de  831 817,80 euro. 

Lucrările s-au preconizat a fi executate în perioda august 2011-iunie 2013 (deci în perioda de derulare a primei campanii).

La dosar au fost identificate mai multe borderouri de achiziţie gunoi de grajd, de la diferite persoane fizice, din care rezultă că SC Belle Fruct SRL, în vederea implementării primei măsuri, a achiziţionat importante cantităţi de gunoi de grajd.  Potrivit centralizatorului borderourilor de achiziţie gunoi grajd, întocmit de SC Belle Fruct SRL la data de 12.04.2012, rezultă că valoarea gunoiului de grajd achiziţionat a fost de 1 367 450 lei. 

Marea parte a persoanelor care figurează că au livrat gunoi de grajd către SC Belle Fruct SRL, conform respectivelor borderouri de achiziţie, au fost audiate la data de 07 mai 2015. Acestea arată că nu au livrat gunoi de grajd către respectiva societate comercială, nu au semnat aceste documente şi nu au încasat sumele de bani respective.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă