15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialȘANTAJ. Cum obținea bani fostul președinte CJ Botoșani de la directorii unor...

ȘANTAJ. Cum obținea bani fostul președinte CJ Botoșani de la directorii unor firme

UPDATE 16:10. Perchezițiile au fost făcute, miercuri, la șapte birouri ale Direcției de Buget Finanțe din cadrul CJ Botoșani, precum și un birou în care își desfășoară activitatea directorul executiv Didii Magda.

De asemenea, au fost percheziționate spațiile amenajate în incinta Consiliului Județean Botoșani cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Buget Finanțe, cinci birouri în care își desfășoară activitatea angajații Direcției de Investiții și Achiziții Publice din cadrul CJ Botoșani, ce are în componență Serviciul de Achiziții Publice și Serviciul de Investiții, dar și spațiile amenajate în incinta Consiliului cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Investiții și Achiziții Publice.

Florin Ţurcanu i-a cerut administrator al S.C. RAFFAELLO S.R.L., Ionică Gireadă, suma de 40.000 lei, și l-a amenințat că, în cazul în care îl refuză, organele cu atribuţii de control vor efectua controale şi vor aplica sancţiuni firmei până când va intra în insolvenţă. Astfel, Țurcanu a primit în luna octombrie 2012 suma de 40.000 lei, şi în luna decembrie 2012, alți 40.000 lei.

În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi modalitate, Țurcanu a obţinut 100.000 lei de la administratorul  S.C. DOLY COM S.R.L. şi S.C. KRAVYS MEAT SOLUTION S.R.L. Botoşani, Iulian Căzăcuţ,  în schimbul promisiunii că nu va solicita controale la acest agent economic din partea instituțiilor subordonate Consiliului Județean, DSVSA.

După preluarea mandatului de preşedinte al C.J. Botoşani, în luna iunie 2012, Florin Ţurcanu a discutat cu administratorul S.C. VICTOR CONSTRUCT S.R.L. Botoşani, Victor Mihalachi, cu privire la modalitățile de „colaborare” astfel încât plăţile lucrărilor pentru care instituţia pe care o reprezenta să se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca funcţionarul public să primească suma de 100.000 lei. Înţelegerea se referea la derularea a două contracte cu finanţare din bugetul UE, în valoare de peste 55.000.000 lei, respectiv „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura”, în valoare de 12.624.033 lei, precum şi „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati”din Botoşani, în valoare de 44.936.701 lei.

De asemeea, Florin Ţurcanu i-a cerut bani directorului la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, Ion Ilie, astfel încât să fie menținut în funcție. Astfel, Ion Ilie a tipărit un tiraj de 500 exemplare a unui album privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani, pentru care a decontat suma de 165 lei, deşi a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar, diferenţa de 50.000 lei fiind oferită lui Florin Ţurcanu .

În perioada 2012-2013, Ţurcanu i-a cerut preşedintelui filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluşi,  suma de 15.000 lei pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani. Totodată, i-a cerut să sponsorizeze în mai multe rânduri, organizarea unor evenimente în beneficiul președintelui C.J. Botoșani, care au constat, între altele, în închirieri de spaţii pentru şedinţe, transport în judeţ al unor delegaţii şi organizarea de mese festive.

În schimbul „sponsorizării" evenimentelor, pentru care Tudorel Tupiluşi a cheltuit peste 30.000 de lei, Ţurcanu i-a promis că îl va sprijini să obţină o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Însă, înţelegerea nu a mai fost pusă în aplicare. 

——————

UPDATE 15:40. Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, cercetat pentru atribuirea preferențială a mai multor contracte, este suspectat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals, după ce ar fi primit bani de la firme care aveau contracte cu CJ şi ar fi obţinut bani şi alte foloase de la societăţi pe ai căror reprezentanţi îi ameninţa cu controale.

———

Procurorii anticorupție efectuează, miercuri dimineața, percheziții domiciliare la sediul CJ Botoșani și la filiala PNL din județ, într-un dosar ce vizează infracțiuni de corupție comise în perioada 2010-2014, potrivit unor surse judiciare. 

În anchetă sunt vizate atribuiri de contracte. Prejudiciul nu a fost deocamdată stabilit. 

La percheziții, procurorii ridică: acte contabile, contracte, precum şi a unor obiecte care pot forma obiectul unor infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).

Faptele vizate de procurori ar fi fost comise între 2010 şi 2014 şi se referă la acordarea preferenţială a unor contracte de execuţie lucrări, prestări servicii unor firme agreate în schimbul unor foloase necuvenite, contractele fiind plătite cu bani din bugetele instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. De asemenea, se cercetează modul de organizare a unor evenimente, târguri expoziţionale în judeţul Botoşani, prin risipirea banului public şi cu consecinţa obţinerii unor foloase inclusiv de ordin electoral.

Ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada în care CJ Botoşani era condus de Florin Ţurcanu. Fostul șef CJ a fost revocat din funcţie după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare, în decembrie 2014. 

Florin Ţurcanu, fost președinte al PNL Botoșani, a fost trimis în judecată în anul 2011, pentru că a consemnat nereal că mai mulți membri ai filialei au fost excluşi din partid, deşi în Delegaţia Permanentă acestora li se ridicase doar sprijinul politic. În urma acestor hotărâri, acele persoane şi-au pierdut calitatea de consilier local sau judeţean.

După ce a fost revocat din funcție, Florin Țurcanu, care era și copreședinte al noului PNL, a anunțat că se retrage din politică și din viața publică.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă