19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni, reţinuţi de DNA, pentru...

UPDATE. Primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni, reţinuţi de DNA, pentru fraudă cu fonduri UE

UPDATE 20.50: Primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru (PNL), şi directorul APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, au fost reţinuţi, marţi seară, de către procurorii DNA Serviciul Teritorial Suceava, pentru fraudarea fondurilor europene, iar audierile continuă și cu alți suspecți, transmite Mediafax.

Procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai, a declarat că primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru, a fost reţinut, fiind suspectat că a prezentat documente false pentru obţinerea de fonduri europene sau de la bugetul de stat, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul APIA Săveni.

Ea a menţionat că în acelaşi dosar a fost reţinut şeful APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, pentru abuz în serviciu şi acordarea de subvenţii cu încălcarea legii şi luare de mită.

Sursa citată a mai spus că în urma cercetărilor s-a evidenţiat că Zaharia avea "protejaţi" anumiţi fermieri din zonă.

În urma perchezițiilor făcute marți dimineață, primarul din Săveni şi directorul APIA Săveni au fost aduşi la audieri la sediul DNA Suceava, iar procurorii anticorupție suceveni urmează să audieze în acest dosar zece suspecți și 16 martori.

Procurorul-şef al DNA Suceava a precizat că în acest dosar prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

UPDATE 09.55: Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că instituţiile publice unde au loc percheziţii sunt Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Botoşani şi sediul unei primării din acelaşi judeţ.

Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat, că marți ar urma să fie aduse la audieri zece persoane suspectate în acest caz și 12 martori, mai scrie sursa citată.

Pocurorii sunt sprijiniţi în acest caz de Serviciul Român de Informații şi de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Un dosar de corupţie privind suspiciunea acordării ilegale de subvenţii a fost instrumentat de DNA Suceava, în ceea ce priveşte activitatea APIA Suceava, instituţie la care, la începutul lunii iunie, au fost făcute percheziţii.

În acest dosar privind acordări ilegale de subvenţii agricole în județul Suceava sunt cercetaţi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogoş, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, şi alte cinci persoane.

Cercetările în această cauză vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieşit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

—–

Procurorii DNA efectuează marți 16 percheziții în judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar ce vizează infracțiuni de corupţie, conexe infracţiunilor de corupţie şi obţinerea nelegală de fonduri europene.

Potrivit unui anunț al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă