10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Președintele Fundației Evaluare în Educație își plătea rudele cu sute de...

DNA: Președintele Fundației Evaluare în Educație își plătea rudele cu sute de milioane de lei

UPDATE 17.20: Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie şi-ar fi plătit soţia, fratele, nepoata, cumnaţii şi verii cu sute de milioane de lei, prin intermediul unor contracte fictive de drepturi de autor, conform Mediafax.

Printre rudele președintelui Fundației erau persoane care nu aveau liceul terminat. Banii proveneau din taxele achitate de elevi pentru concursuri.

"Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale", se arată într-un comunicat emis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).

Conform inspectorilor antifraudă, preşedintele fundaţiei vira banii inclusiv din contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile ale organizaţiei contracte fictive pentru servicii de consultanţă încheiate cu diverse firme administrate chiar de către membrii consiliului director al fundaţiei.

În acelaşi timp, profesorii angajaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume care nu depăşeau 2.000 de lei, în timp ce soţia, fratele, cumnaţii, nepoată şi verii acestuia încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.

În acest sens, reprezentanţii DGAF au descoperit că un absolvent de numai 11 clase, având calificare de "lăcătuş reparaţii locomotive", a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.

————

Poliţiştii fac, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, într-un dosar de evaziuen fiscală și delapidare, în care este vizată fundaţia care organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie”, relatează Mediafax.

Citește și: Ministrul Educaţiei, precizări despre modul în care se organizează concursurile MECS

Prejudiciul este de peste nouă milioane de lei, potrivit unor surse din Poliţie.

Anchetatorii vor duce la audieri 29 de persoane, în dosarul deschis în urma unei sesizări făcute de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

În dosar sunt vizaţi reprezentanţii Fundaţiei Evaluare în Educaţie, suspectaţi că şi-au însuşit taxele de participare la concursul şcolar organizat de aceasta la mai multe materii şi că nu au plătit impozite, au declarat surse din Poliţie.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive", a precizat Poliţia Capitalei.

Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanţii fundaţiei în urma infracţiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ancheta Poliţiei Capitalei se desfăşoară sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

La concursul "Evaluare în educație", organizat de fundația cu același nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum și cei ai clasei pregătitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba română, Matematică, Engleză, Fizică și Informatică.

Concursurile "Evaluare în educație" au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educației la începutul anului 2013, însă acestea au fost organizate în continuare în școli, pentru fiecare probă taxa de participare plătită de elevi fiind de câte 20 de lei. Fundația "Evaluare în Educație" a primit totuși un acord scris din partea ministerului, însă fundația nu a fost inclusă pe lista concursurilor avizate.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă