10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Percheziții DNA la Iași. Primarul PSD Gheorghe Nichita le dădea ordine...

UPDATE: Percheziții DNA la Iași. Primarul PSD Gheorghe Nichita le dădea ordine polițiștilor ieșeni. La adjunctul Poliției locale, procurorii au găsit țigări cu marijuana

UPDATE 23.30: Adjunctul șeful Poliţiei Locale Iaşi, Ștefan Avarvarei, a fost reţinut de procurorii anticorupţie în dosarul primarului Gheorghe Nichita. 

UPDATE 22.25: Directorul general al Poliției locale Iași, Liviu Hliboceanu, a fost reținut de procurorii DNA

UPDATE 18.50: Gheorghe Nichita a ajuns la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție.

UPDATE: 14.44Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat, joi după-amiază, de procurorii DNA și urmează să fie adus la București.

UPDATE: 11.19: Procurorii anticorupție au găsit, joi, la perchezițiile făcute la locuința adjunctului Poliției Locale Iași, Georgel Grumeza, țigări cu marijuana, susțin surse judiciare.

UPDATE 10.04:  Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi şi în scopul obţinerii, pentru sine a unui folos necuvenit, a solicitat unor lucrători ai Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea sa, să efectueze acţiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul poliţienesc şi bunurile aflate în dotarea poliţiei locale Iaşi, informează surse judiciare.

Citește și: Ce avere are primarul ieșean Gheorghe Nichita, suspectat de corupție

Pentru a cunoaşte exact deplasările unor persoane despre care Nichita dorea să cunoască toate detaliile şi i-a pus pe poliţişti să le supravegheze şi să supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se întâlnesc. Primarul ieșean a instigat mai mulţi poliţişti ( funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Poliţiei Locale a Mun. Iaşi ) să efectueze supravegheri operative şi investigative. Mai mult, Nichita dispunea lui Hliboceanu Liviu Mihai, directorul general al poliţiei locale Iaşi şi Avîrvarei Ştefan, şef serviciu Poliţia locală Iaşi să trimită poliţişti din subordine în locurile unde ştia că sunt persoanele pe care primarul dorea să fie urmărite şi cerea poliţiştilor să-l ţină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin, precizează sursele citate.

Hliboceanu la cererea lui Nichita dispunea unor poliţişti din subordine să acceseze inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul. Când persoanele urmărite se aflau într-o încăpere, local, curte, Nichita îi cerea lui Hliboceanu să pună poliţist sau să stea el acolo, pe toată durata de timp în care persoana urmărită se afla în acel loc, iar acesta se conforma şi era în stare pentru a-i face pe plac lui Nichita să se uite peste gard şi să nu se mişte din acel loc în care se aflau persoanele care îl interesau pe Nichita ore întregi.

Aşadar, primarul Nichita Gheorghe foloseşte în interesul său personal instituţiile publice ale statului român, pentru efectuarea unor supravegheri operative ale unor persoane, activități ce nu au legătură cu atribuţiile Poliţiei Locale a municipiului Iaşi instigă funcţionarii acestei instituţii să îi furnizeze date ce nu sunt destinate publicităţii prin accesarea unor baze de date, în interesul personal al edilului municipiului. În concluzie, Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi primit date ce nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal.

De asemenea, primarul Nichita Gheorghe solicita directorului general al Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, Hliboceanu Liviu Mihai să efectueze verificare de autoturisme în baza de date în vederea identificării proprietarilor, iar HLIBOCEANU LIVIU MIHAI se conforma imediat şi dispunea subordonaţilor sî verifice imediat spunându-i primarului că –i va trimite de îndată mesaj cu ce găseşte. Cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor poliţiei locale în interesul lui Nichita erau decontate de către Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale şi decontau , deşi în realitate foloseau maşinile poliţiei şi combustibil pentru interesul personal al lui Nichita, mai precizează sursele judiciare.

————-

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, joi, 21 percheziții la Primăria din Iași, la vila edilului orașului, Gheorghe Nichita, la Poliția Locală, la firma de salubrizare a orașului, precum și la mai multe firme și persoane fizice, într-un dosar de corupție prvind atribuirea de contracte, informează surse judiciare. Totodată, procurorii fac percheziții și la locuința șefului Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, precum şi la locuinţa şefului biroului de Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale, Ştefan Avîrvarei.

Astfel, în acest dosar este vizat primarul Gheorghe Nichita, vicepreședinte PSD. 

În acest dosar, sunt vizate infracţiuni asimilate celor de corupție, comise de la începutul anului 2015 până în prezent.

”În cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul DNA.

La finalul perchezițiilor, persoanele implicate vor fi aduse la DNA pentru audieri.

Citește și: Cum se apără Cristian Adomniţei după începerea anchetei DNA la CJ Iași

Gheorghe Nichita este primarul Iașiului de 12 ani.

De asemenea, în 15 aprilie, procurorii DNA au început cercetările într-un dosar de corupție privind un contract de 340.000 de lei neachitat de Consiliului Județean Iași. În acest dosar, este anchetat și șeful CJ Iași, Cristian Adomniței.

Citește și: Percheziții la Consiliul Județean Iași, într-un dosar cu un prejudiciu de 340.000 de lei. Nici un funcționar nu a fost audiat

Știre în curs de actualizare

 

 

 

 

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...
Ultima oră
Pe aceeași temă