12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialEchipamentele pentru echipa României la Rio presupuse contrafăcute. Furnizorul provine dintr-o companie...

Echipamentele pentru echipa României la Rio presupuse contrafăcute. Furnizorul provine dintr-o companie înfiinţată de românul de la Comitetul Internațional Olimpic

UPDATE 11:45.  COSR precizează, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că nu au fost ridicate documente sau bunuri şi nu s-au făcut percheziţii la faţa locului.

“Pentru o corectă informare a opiniei publice va facem cunoscut că, astăzi, 12.08.2016, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, s-au prezentat inspectori din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române-Direcția de Investigare a Criminalității Economice care au înmânat reprezentanților COSR o ordonanța de predare a unor înscrisuri considerate utile în cercetările ce se efectuează în rem de către organele de cercetare, fără a se fi întreprins vreo activitate specifică cercetărilor penale, precum ridicare de documente sau bunuri, percheziții sau cercetări la față locului. “

COSR precizează că a respectat toate prevederile legale și conlucrează cu organele abilitate pentru clarificarea situației echipamentului sportiv pentru JO de la Rio. 
La rândul sau, COSR depune toate diligențele și efectuează toate demersurile necesare în vederea lămuririi acestei situații. 
  

UPDATE 20:00. Compania Pax Creative Sports, implicată în scandalul echipamentului contrafăcut furnizat sportivilor români la JO, provine dintr-o firmă înfiinţată de fostul şef al COSR Octavian Morariu şi şi-a început activitatea în 2010, an în care, cu un singur angajat, a realizat un profit de 159.563 de lei. Firma a asigurat şi echipamentul pentru sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în baza unui contract în valoare de 280.000 de lei, scrie News.ro.

Pax Creative Sports a rezultat în urma schimbării denumirii societăţii Optimal Activ Sports, care i-a avut ca membri fondatori pe Octavian Morariu, pe Ioan Dobrescu şi pe Mihaela Knopf. La acel moment, Octavian Morariu era preşedinte, iar Ioan Dobrescu ocupa poziţia de secretar general al COSR.

La 1 martie 2010, Morariu şi Dobrescu şi-au cesionat părţile sociale lui Petru Octavian Alexandrescu, Ioanei Smaranda Burloiu şi Mihaelei Knopf.

”Da, în 2009, eu şi domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul preşedinte al Federaţiei Europene de Atletism. La scurt timp, am renunţat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative”, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, pentru Gazeta Sporturilor.

El a susţinut că nu s-a implicat în partea executivă şi că Mihaela Knopf era cea care se ocupa de business.

“Din 2010 nu am mai avut nici o treabă cu firma. Nu am nimic de ascuns şi nu mi se poate imputa mie ce face acum firma”, a mai precizat Dobrescu”, conform GSP.

În prezent, Pax Creative Sports are doi asociaţi, Viorel Andreescu şi Ion Zamfirescu, iar administrator este Ion Zamfirescu.  

Din 2010 şi pînă în prezent, Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziţii publice, în valoare totală de 370.000 de euro, scrie Gazeta Sporturilor.

Pax Creative Sports a furnizat vestimentaţia sportivilor români care au participat la Jocurile Olimpice de la Soci, în baza unui contract încheiat cu COSR în octombrie 2013 şi având o valoare de 280.000 lei.

Presa a relatat că în 2011 aceeaşi firmă a câştigat un contract care viza furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European la Trabzon, Turcia, iar în 2012, a câştigat contractul pentru furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European, Braşov 2013, dar şi contractul de furnizare a echipamentului sportiv pentru românii de la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2010, primul an de funcţionare, când firma avea ca obiect principal de activitate “comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, profitul a fost de 159.563 de lei, având un singur angajat.

În 2011, numărul mediu de salariaţi a fost 2, iar profitul a fost de 139.657 lei, obiectul principal de activitate fiind “comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei”. În 2012, s-a menţinut numărul mediu de salariaţi, iar profitul a fost de 17.930 lei, iar în 2013 numărul mediu de salariaţi a fost 7, profitul realizat fiind de 138.778 lei.

Anul 2014 a adus firmei un profit de 143.606 lei, realizat cu un număr mediu de 8 angajaţi. În 2015, firma a avut un număr mediu de 5 angajaţi şi un profit de 139.719 lei.

UPDATE 14:55. Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române au efectuat percheziţii la o firmă bănuită de comerţ cu articole sportive contrafăcute şi alte trei percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, de unde au ridicat mostre şi au confiscat mai multe bunuri, pentru a se cerceta dacă sunt originale sau contrafăcute.

UPDATE 14:50. Alexandru Epuran, şeful misiunii olimpice a României la Rio, a declarat pentru MEDIAFAX, că ştie din presă că există suspiciuni că echipamentul este contrafăcut, susţinând că, original sau nu, “materialul este bun”, precizările venind în contextul anchetei demarate de poliţişti.

“Din 19 iulie port echipamentul acesta şi nu mi s-a stricat nimic. Au fost sportivi care au avut câte un accident şi le-am adus din ţară echipament de schimb identic. Sportivii nu au venit la mine să se plângă de echipament, ştiu din media că există suspiciuni că echipamentul e contrafăcut. Originale sau nu, materialul este bun, am înlocuit unde a fost nevoie. Ştiu numele firmei (n.r care a câştigat licitaţia), nu ştiu despre legăturile care se vehiculează, totul s-a făcut conform legii”, a declarat Alexandru Epuran pentru MEDIAFAX.

Precizările au fost solicitate în contextul în care poliţiştii au ridicat, vineri, documente de la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi de la o firmă din Capitală, existând suspiciuni că echipamentele care au ajuns la sportivii ce ne reprezintă la Jocurile Olimpice de la Rio ar fi contrafăcute, au declarat surse judiciare.

 

—————————–

Polițiștii efectuează, vineri, percheziții la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român și la o firmă din Capitală, sub suspiciunea că echipamentele sportivilor români care participă la Jocurile Olimpice de la Rio ar fi contrafăcute, potrivit unor surse judiciare.

Totodată, de la sediul COSR sunt ridicate documente.

Potrivit surselor citate, vineri au loc percheziții la firma Pax Creative Sports, firmă bănuită de comerț cu articole sportive contrafăcute.

„Din primele cercetări a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat și derulat relații contractuale cu autorități contractante din domeniul activităților sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute”, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), într-un comunict de presă.

În dosar, anchetatorii efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de contrafacere a unei mărci și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Jurnalistul Cătălin Tolontan, aflat la Rio de Janeiro, a scris, săptămâna trecută, pe blogul său despre echipamentul lotului olimpic al României, despre care sportivii afirmă că este de slabă calitate. „Noi suntem de o viață în sport. Acest Kappa pe care-l purtăm nu pare un echipament original! Se comportă ca un fake, ca unul contrafăcut”, au susținut românii.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă