13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. 11 persoane au fost reținute după perchezițiile de la MediaPro

UPDATE. 11 persoane au fost reținute după perchezițiile de la MediaPro

Nu mai puţin de 11 persoane au fost reţinute marți după-amiază după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a făcut percheziţii la studiourile Media­Pro Buftea. Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 – 2014, cei 11 au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare.

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

Inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor – realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

 Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală este estimat la suma de 1.500.000 euro.

Perchezițiile au loc în contextul în care Adrian Sârbu, patronul MediaPro și premierul Victor Ponta au avut mai multe schimburi de replici în ultima perioadă cu privire la o presupusă solicitare a lui Adrian Sârbu ca Victor Ponta să oprească controalele ANAF efectuate la firmele sale. Ultima astfel de replică este cea a premierului României, făcută chiar în seara zilei de luni.  

 

UPDATE 18:20 – ProTV SA, prin intermediul Mădălinei Lazăr, PR & Talent Coordinator PRO TV, a anunțat într-un comunicat de presă că organizația pe care o reprezintă oferă autorităților tot sprijinul în anchetă.

„In contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers. Aşa cum am demonstrat şi în aprilie, suntem preocupaţi să respectam legislaţia în vigoare şi să promovam cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor”, se arată în comunicat.

UPDATE 17:30 –  11 persoane au fost reținute, marți după-amiază, în urma perchezițiilor de la MediaPro. Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul București, măsura reținerii pentru 24 de ore a fost luată pentru următoarele persoane.

1.   BILCIURESCU TUDOREL – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;

2.   ŞOACHETE VALENTIN – pentru săvârşirea infracţiunilor deevaziune fiscală şi spălare a banilor;

3.   DOROBANŢU SILVIU ŞTEFAN – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor

4.   PETCHI ROXANA – pentru săvârşirea infracţiunilor deevaziune fiscală şi spălare a banilor;

5.    TUDOR ION – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;

6.   VIŞINESCU MIHAI – pentru săvârşirea infracţiunilor deevaziune fiscală, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi spălare a banilor;

7.    RĂILEANU DAN CRISTIAN – pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

8.   RĂDUŢIU RĂZVAN ADRIAN –  pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

9.   PANAITESCU VLAD-IOAN – pentru săvârşirea infracţiunii deevaziune fiscală

10. CALAPEREANU ELENA – pentru săvârşirea infracţiunii departicipaţie improprie la evaziune fiscală

11.   PRESCURE PUIU –  pentru săvârşirea infracţiunii deînşelăciune

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 – 2014, cei11 au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare. 

1. Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora;

2. Inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor – realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

 Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare săvârşirii infracţiunilor deevaziune fiscală este estimat la suma de 1.500.000 euro.

 Sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracţiunilor de spălare a banilor.

Inculpaţii urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

—-

Polițiștii efctuează percheziții la acestă oră la studiourile Buftea din Capitală. Este voprba despre 26 de firme și locuințe din București și județul Ilfov pentru care există mandate de percheziție într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. Perchezițiile au loc în contextul în care Adrian Sârbu, patronul MediaPro și premierul Victor Ponta au avut mai multe schimburi de replici în ultima perioadă cu privire la o presupusă solicitare a lui Adrian Sârbu ca Victor Ponta să oprească controalele ANAF efectuate la firmele sale. Ultima astfel de replică este cea a premierului României, făcută chiar în seara zilei de luni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Emilia Mihai, în această operațiune sunt implicați peste 90 de polițiști și au fost emise și aplicate 13 mandate de aducere. Aceasta a mai precizat că administratorii societăților comerciale vizate de aceste percheziții au folosit firme fantomă prin intermediul cărora au plătit servicii la un preț supraapreciat.

„Poliţiştii bucureşteni au documentat activitatea infracţională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi impozitului pe profit. Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro”, mai informează Poliția Capitalei într-un comunicat.

Perchezițiile la studiourile Buftea din Capitală vin după ce în urmă cu câteva luni polițiștii au făcut verificări și la sediul MediaPro, fiind suspectată o fraudă de 20 de milioane de euro prin evaziune fiscală.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/a2da5c098a25502137f634a49733d6ec/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/b1f23b2cd0d7ead508bcbf2481b0a72b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă