6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Percheziții la Timişoara, într-un dosar de cămătărie cu un prejudiciu...

VIDEO. UPDATE. Percheziții la Timişoara, într-un dosar de cămătărie cu un prejudiciu de două milioane de euro

UPDATE. 33 de percheziții domiciliare au loc, vineri, de pe raza municipiului Timișoara și a localităților limitrofe  la care participă, sub coordonarea procurorilor DIICOT, 70 de polițiști de frontieră și 40 de jandarmi.

 

Din materialul probatoriu administrat în dosar, rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

Față de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate, au fost disimulate în clauzele contractelor. Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derulării convenţiilor de schimbări şi înăspriri ale  termenilor contractuali (prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane necunoscute iniţial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretenţii financiare etc). Ca urmare a acestor manopere, debitorii  nu au mai putut plăti sumele datorate  din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obţinute de către infractori, au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.

Prejudiciul creat prin activitatea infracțională este estimat la peste două milioane de euro.

 23 de suspecți pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiați la sediul DIICOT Timișoara.

Documentarea activității infracționale a suspecților a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Potrivit unor surse judiciare, suspecţii împrumutau bani şi percepeau apoi dobânzi foarte mari care ajungeau şi la o mie la sută şi semnau acte cu clienţii lor prin care aceştia din urmă se obligau să le cedeze apartamentele, în cazul în care nu îşi plăteau datoria la timp.

Conform surselor citate, unele persoane au pierdut chiar şi câte două sau trei apartamente, după ce au împrumutat bani şi nu au reuşit să achite datoria.

Sursele judiciare citate mai spun că printre suspecţi se află şi Sorin Udrea, lider al unei grupări din Timişoara specializate în infracţiuni cu violenţă, dar şi Adrian Cocoană, care în 2008 a accidentat mortal un tânăr aflat pe trotuar.

În iunie 2013, Sorin Udrea a fost ridicat de anchetatori de pe un stadion de lângă Timişoara. A fost apoi arestat preventiv, iar în 24 octombrie 2013 a fost eliberat, în urma unei decizii a Curţii de Apel Timişoara. În acest dosar el este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă, şantaj, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme şi muniţii, complicitate la tâlhărie în formă calificată, braconaj, în formă calificată şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Udrea nu a fost condamnat pentru aceste acuzaţii, dosarul său aflându-se încă în lucru la Tribunalul Timiş, mai scrie sursa citată.

Medicul Adrian Cocoană, suspectat şi el în acest dosar de cămătărie, a ucis un tânăr de 28 de ani, în august 2008. Atunci, Cocoană, care se afla la volanul unui Ferrari, a pierdut controlul maşinii, care a ajuns pe trotuar şi a lovit mortal un tânăr de 28 de ani, după care şoferul a fugit de la locul accidentului. În noiembrie 2011, medicul Adrian Cocoană a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, iar în septembrie 2013, după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă, el a fost elibrat condiţionat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă