13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPericol la Hunedoara: O mie de tone de reziduuri de plumb, depozitate...

Pericol la Hunedoara: O mie de tone de reziduuri de plumb, depozitate în aer liber

Peste o mie de tone de reziduuri de plumb au fost găsite de Garda de Mediu de la Hunedoara depozitate în aer liber, din care circa patru sute de tone depăşesc, chiar de opt sute de ori, valorile normale de poluare în sol, în timp ce restul cantităţii nu poate fi analizat, informează Mediafax.

Este vorba despre două depozite de reziduuri de plumb pe teritoriul municipiului Hunedoara, unul în zona Poarta Zgurii, iar altul pe teritoriul unei societăţi comerciale.

"Am găsit aproximativ 400 de tone de reziduuri de plumb depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din municipiul Hunedoara, pe malul râului Cerna. Am prelevat probe de sol de până la 40 de centimetri adâncime şi, în urma analizelor, s-au înregistrat valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.160 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, în condiţiile în care valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Sunt şi depăşiri de opt sute de ori”, a spus directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş,.

Potrivit acesteia, alte şapte sute de tone de reziduuri de plumb, mai fin măcinate, au fost descoperite pe o platformă betonată din curtea unei societăţi comerciale din Hunedoara.

"Cele 700 de tone nu sunt depozitate direct pe sol, iar suprafaţa betonată protejează. Aici nu putem lua probe, deorece nu avem competenţe să facem probe la produs”, a adăugat directorul APM Hunedoara.

Conform acestuia, orice operaţiune cu substanţe periculoase sau cu deşeuri periculoase trebuie să fie anunţată şi autorizată de Agenţia de Protecţia Mediului, iar în judeţ nu există, în acest moment, vreo cerere de autorizare a unei operaţiuni cu reziduuri din plumb.

Garda de Mediu a început o anchetă în acest caz, iar subprefectul de Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu, declară că provenienţa reziduurilor este greu de aflat, deoarece "se pare că sunt cinci societăţi comerciale implicate, de pe raza a trei judeţe".

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă