10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPeste 140.000 de arme letale, la deținătorii legali

Peste 140.000 de arme letale, la deținătorii legali

Peste 124.000 de arme letale erau înregistrate, în luna martie, la persoane fizice autorizate, se arată înr-un raport al Ministerului de Interne citat de Mediafax. 107.511 dintre acestea sunt arme letale pentru vânătoare, 3.673 – arme letale pentru apărare şi pază, iar 9.227 sunt destinate tirului sportiv, potrivit MAI.

Aceste date sunt precizate într-un răspuns semnat de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ca urmare a unei interpelări formulate de deputatul Florin Costin Pâslaru.

"Întrucât evidenţele Poliţiei Române referitoare la arme şi muniţii (Registrul Naţional al Armelor Integrat) sunt structurate numai pe numărul de arme deţinute de persoane fizice şi pe destinaţia lor, vă comunicăm faptul că, în luna martie 2014, figurează, la nivel naţional, un număr de 124.614 arme letale deţinute de persoane fizice autorizate, dintre care 3.673 arme letale cu destinaţia apărare şi pază, 9.227 arme letale destinate tirului sportiv, 4.203 arme letale înscrise în permisul de tip A, care conferă doar dreptul de deţinere şi 107.511 arme letale cu destinaţia vânătoare", se arată într-un răspunsul lui Oprea, adresat ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ca urmare a interpelării formulate de Pâslaru.

Conform raportrului MAI, alte 96.840 de arme sunt neletale, cu destinaţia "autoapărare, tir sportiv sau colecţie".

În document mai este precizat şi faptul că domeniul armelor şi muniţiilor este "monitorizat permanent", prin Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În ceea ce priveşte propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, MAI precizează că se are în vedere reducerea termenului de valabilitate a permisului de armă de la cinci la trei ani, înăsprirea graduală a măsurilor sancţionatorii prin prisma sancţionării contravenţionale, cât şi a suspendării dreptului de port şi folosire a armelor, "fiind vizate persoanele care nu se prezintă pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă", mai precizează MAI, în acelaşi răspuns.

Totodată, se urmăreşte introducerea obligativităţii efectuării cursurilor de instruire teoretică şi practică celor care vor să procure arme neletale supuse autorizării şi obligativitatea pentru toţi cei care deţin arme de a face două şedinţe de tragere de antrenament anual, în perioada de valabilitate a permisului de armă.

Modificarea legislativă mai are în vedere obligativitatea tuturor posesorilor de arme de a se supune examenului medical sau psihologic la solicitarea Poliţiei, măsura având în vedere reducerea riscurilor deţinerii de arme de către persoane care nu mai sunt apte din punct de vedere medical sau psihologic.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă