20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPeste 180 de migranți, depistați de Garda de Coastă

Peste 180 de migranți, depistați de Garda de Coastă

 

România nu face parte din rutele favorite ale migranților din Orientul Apropiat și Mijlociu spre Europa de Vest. Cu toate acestea, există cazuri în care aceștia încearcă să treacă ilegal granițele țării noastre.

Potrivit unui raport făcut public, ieri, de Garda de Coastă, anul trecut  au fost constatate 91 de infracţiuni şi întocmite 76 de dosare penale în ceea ce privește combaterea migrației. ”În zona de competenţă au fost depistați 184 de migranţi, din care un număr de 68 de persoane, provenite cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă, unde a fost gestionat un singur caz de migraţie ilegală pe Marea Neagră”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

De asemenea, în anul 2015 au fost identificate 17 călăuze, dintre care două au ales să-i transporte pe migranţi direct în marea teritorială a României, dinspre coasta Turciei, folosindu-se de o ambarcaţiune de transport care a pus în real pericol viaţa celor aflaţi la bord, între care s-au regăsit şi şapte copii (cel mai mic un bebeluş de 5 luni).

Acțiune în Marea Neagră

Cel mai important caz a avut loc în februarie 2015, când poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au observat prin sistemul de supraveghere SCOMAR o navă suspectă, la aproximativ 10 mile marine de Capul Tuzla, care se deplasa spre ţărmul românesc.

Imediat, poliţiştii de frontieră au intervenit de urgenţă în efectuarea unei misiuni specifice de interceptare şi identificare a ambarcaţiunii, deplasându-se la locul indicat cu două nave ale Gărzii de Coastă, MAI 2113 de la Grupul de Nave Constanţa şi 1102 de la Grupul de Nave Sulina. Poliţiştii de frontieră au observat o ambarcaţiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri lungime, având arborat pavilionul României, pe care se aflau 70 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română.

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată de 4 grade în larg), precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare. Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare (M.R.C.C.) din cadrul Autorităţii Navale Române a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.).Ambarcaţiunea suspectă şi-a continuat călătoria fiind escortată de navele Gărzii de Coastă şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa, în jurul orei 02.35.

Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase de pe coasta Turciei, având la bord 7 copii (dintra care un bebeluş de 5 luni), 20 de femei şi 43 de bărbaţi, cu preponderenţă cetăţeni sirieni şi irakieni.   

COOPERARE

Misiuni internaționale

Garda de Coastă a cooperat cu mai multe instituții internaționale și pentru a a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare. De asemenea, navele și angajații gărzii au contribuit la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru) şi participarea unei nave maritime de patrulare pe o perioadă de 2 luni la Operaţiunea Comună EPN TRITON 2015 pentru combaterea migraţiei ilegale.

 

 

Cele mai citite

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...
Ultima oră
Pe aceeași temă