11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPeste 25.000 de angajați ai MAI asigură ordinea și siguranța publică, de...

Peste 25.000 de angajați ai MAI asigură ordinea și siguranța publică, de Paști

Peste 25.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura zilnic ordinea și liniștea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paște.

”În baza planului național de asigurare a ordinii publice, forțe ale Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor acționa în sistem integrat pentru a se asigura că cetățenii vor petrece sărbătorile în siguranță”, informează Ministerul de Interne.

Astfel, aproximativ 11.000 de polițiști vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, dar și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

În zilele de sărbătoare peste 1.500 de poliţiști rutieri vor acționa în medie, zilnic, pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult, staţiunile turistice, principalele drumuri naţionale și în punctele cu risc ridicat de accidente.

de asemenea, ”în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, Poliția Română acționează intens pe linia siguranței alimentare și a investigării fraudelor. În urma verificărilor efectuate, până acum au fost constatate diverse infracțiuni, în peste 1.200 de cazuri fiind vorba de evaziune fiscală”, mai amintește MAI.

În ceea ce privește Jandarmeria Română, în perioada Sărbătorilor Pascale, peste 6.000 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, aceștia fiind concentrați mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane – zone turistice, locuri unde se organizează slujbe religioase sau manifestări artistice.

Având în vedere faptul că un număr mare de cetățeni a ales să petreacă sărbătorile de Paște la munte, Jandarmeria montană va acționa cu efective suplimentare în stațiunile montane și pe traseele turistice, pentru prevenirea incidentelor și pentru îndrumarea şi acordarea de asistenţă turiştilor aflați în dificultate.

De asemenea, pentru evitarea aglomerației în punctele de trecere a frontierei, s-au luat măsuri pentru fluidizarea traficului şi reducerea timpului de aşteptare prin realizarea unui control operativ şi fluent.

În acest sens, zilnic vor acționa 3.200 de poliţişti de frontieră atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pentru supravegherea granițelor României.

Pentru prevenirea incendiilor, dar și pentru asigurarea intervenției operative în situații de urgență au fost suplimentate efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Peste 5.500 de pompieri sunt pregătiți să intervină în orice moment cu 573 de autospeciale.

Având în vedere riscul crescut de incendii, de la începutul acestei săptămâni, în lăcașurile de cult și la obiectivele turistice au fost efectuate verificări pentru a se evalua măsurile împotriva incendiilor, referitor, mai ales, la regulile de utilizare a focului deschis, evacuarea persoanelor în caz de urgență și menținerea liberă a căilor de intervenție.

În ceea ce privește intervenția medicală de urgență, în perioada sărbătorilor vor fi disponibile 277 de echipaje SMURD, la care se adaugă 745 echipaje de ambulanță, toate acestea aflându-se sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Compartimentele și Unitățile de primiri urgențe vor funcționa în program continuu asigurând asistența de urgență pe întreaga perioadă a sărbătorilor de Paște.

În ceea ce privește componenta aeriană de intervenție, 16 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație, dintre care șase elicoptere SMURD și avionul medical, sunt pregătite să intervină în caz de urgențe medicale sau pentru acordarea de sprijin aerian celorlalte forțe ale MAI.

Pe întreaga perioadă a sărbătorilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor transmite informări cu privire la acțiunile întreprinse, dar și cu privire la măsurile de prevenție ce trebuie luate de persoanele fizice și juridice în vederea diminuării riscurilor care ar putea afecta siguranţa publică şi proprietatea, precum sfaturi de prevenire a incendiilor.

”Ca urmare a dispoziției primului-ministru Victor Ponta, a fost constituit Comitetul Strategic de Monitorizare care va asigura managementul evenimentelor deosebite din domeniul ordinii publice, transportului și asistenței medicale de urgență, cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a mini-vacanței de 1 Mai. Comitetul este coordonat de viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, și este format din ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și ministrul Transporturilor, Dan Șova. Comitetul are în subordine o structură operativă din care fac parte secretarii de stat cu atribuții din cele trei ministere și șefii inspectoratelor generale din MAI”, informează Ministerul de Interne.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă